Blog o whisky - królowej wszystkich alkoholi. Wyjątkowym trunku z bogatą historią i tradycją, który staramy się polecać w Folwarku Starej Winiarni - miejscu szczególnym i niepowtarzalnym. Zabytkowe, historyczne wnętrza są wyśmienitym tłem dla cyklicznych degustacji i szkoleń winiarskich, prezentacji firmowych i spotkań w kameralnym gronie.

Jest styl, jest klimat i jest nasza Pasja, która przekłada się na smak, aromat i barwę...

Moda na whisky trwa, wciąż jednak mało o niej wiemy. Czym kierować się, aby wybrać trunek, który będzie dopasowany do naszych upodobań? Jaka jest różnica między szkocką whisky, a irlandzką whiskey? Jak je pić? Z czym łączyć w drinkach?

W tym miejscu będziemy się starali zaspokoić Państwa ciekawość ukazując historię i teraźniejszość najszlachetniejszego z trunków...

Zapraszamy do lektury!

Destylarnia Glenfiddich postawiła na single malt whisky i wygrała!

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

W roku 1886 niejaki William Grant spełnił swoje marzenia i wraz z żoną i dziewięciorgiem dzieci położył kamień węgielny pod inwestycję swego życia. Skorzystał z nadarzającej się okazji i zakupił całkiem sprawne elementy wyposażenia z gorzelni Cardhu. Pewien ksiądz wskazał mu źródło miękkiej wody Robbie Dubh na Wzgórzach Conval a Wiliamowi spodobał się krajobraz „doliny jeleni” na rzeką Fiddich (Glenfiddich w języku gaelickim to Dolina Jeleni, stąd głowa jelenia w logotypie whisky). Glenfiddich to jedyna whisky w tym rejonie Szkocji … Czytaj więcej…

James Bond – THE SPY WHO LOVED WHISKY, SCOTCH WHISKY

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

„Wstrząśnięte, nie zmieszane” oddaje sposób, w jaki powinien być przygotowany ulubiony drink agenta brytyjskiej tajnej służby wywiadu wojskowego MI6 (Military Intelligence Section 6), Jamesa Bonda. „Vesper martini”, bo o nim tu mowa, stworzył Ian Fleming, któremu seria powieści o przygodach Bonda przyniosła sławę. Dla ekspertów przypominamy przepis z powieści „Casino Royale”: „Trzy miarki ginu, jedna miarka wódki, pół miarki likieru Lillet. Wstrząsnąć z lodem, nie mieszać”. Fleming ponoć wypijał butelkę ginu dziennie dopóki lekarz nie uświadomił mu, że to niezdrowo; … Czytaj więcej…

Polacy rozsmakowali się w whisky!

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

Po trzech kwartałach ubiegłego roku o jedną trzecią wzrósł w Polsce import ekskluzywnej odmiany whisky single malt. W ujęciu wartościowym dynamika była jeszcze wyraźniejsza i wyniosła 38 proc. Odmiana blended malt notuje nawet trzycyfrowe wzrosty. Rynek ten wart jest blisko 2 mld zł w cenach detalicznych, a do 2021 roku wartość ta może się podwoić – Pod względem spożycia whisky Polacy wypadają coraz lepiej na tle innych społeczeństw – wskazuje Jarosław Buss z firmy Tudor House Ltd, zajmującej się importem i dystrybucją alkoholi segmentu … Czytaj więcej…

Jura – tutaj powstaje Isle of Jura Single Malt whisky

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

                                    Wyspa Jura (czyt. dżura, bowiem nie o Jurę Krakowsko-Częstochowską chodzi, pomimo starań miejscowych mieszkańców) leży w wewnętrznym paśmie Hebrydów, pomiędzy wyspą Islay a nasadą półwyspu Kintyre w zachodniej części Szkocji. Pustka. Mniej niż 200 mieszkańców na wielkim, romantycznym górzystym pustkowiu. Nie mozna jednak przesadzać – ponad 5 tysiecy jeleni na wyspie robi tłok… (uważa się że nazwa „Jura” pochodzi od hjörtr, co … Czytaj więcej…

Degustacja „szkockiej”

wpis w: Degustacje, Informacje | 0

W naszych zabytkowych, XVI-wiecznych murach miała miejsce kolejna klimatyczna degustacja szkockiej whisky. W przystępny sposób zaprezentowaliśmy historię, procesy i regiony produkcji, podziały gatunkowe i jakościowe, metody przechowywania, sposoby serwowania oraz sekrety degustacji najznakomitszych whisky. W trakcie degustacji korzystaliśmy z zestawu próbek zapachowych Le Nez du Whisky /Jean Lenoir/ obejmującego pełne spectrum aromatów występujących w whisky. Wszak whisky to cała gama nut: kwiatowych, owocowych, przypraw, tostów, drewna, winne, fenoli, torfu i morza… Można było poczuć różnicę:) I była niezła zabawa! Folwark … Czytaj więcej…

Destylarnia BOWMORE – najstarsza w Szkocji!

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Bowmore      Region: Islay     Status: aktywna      Dostępność: otwarta       Isle of Islay, Argyllshire PA43 7GS  tel. +44 (0) 1496 8104411 Destylarnia Bowmore zbudowana została w roku 1779 i była jedną z pierwszych legalnych destylarni na wyspie… i w Szkocji. Założył ją miejscowy kupiec, John Simpson (późniejszy właściciel całej wyspy Islay), który za zgodą władz wybudował na swojej posesji aparaturę destylacyjną. Później właścicielem Bowmore był James Mutter – konsul Portugalii i Brazylii w Glasgow. Człowiek ten w dużym stopniu przyczynił się do rozwoju … Czytaj więcej…

Destylarnia Aberfeldy

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Aberfeldy      Region: Highlands      Status: aktywna      Dostępność: otwarta      Aberfeldy,  Perthshire PH15 2EB    tel. 01887 822000 Aberfeldy mieści się w centralnej Szkocji, około pięć mil na wschód od Loch Tay i miasta Kenmore i około 8 mil na południe od Loch Tummel. Wodę czerpie ze strumienia Pitilie Burn, który to przepływa obok destylarni i który od stuleci wykorzystywany jest do produkcji whisky. Aberfeldy jest jedyną szkocką destylarnią używającą tego źródła. Zakład używa tylko szkockiego jęczmienia, drożdży i wody do produkcji swojej whisky. … Czytaj więcej…

Destylarnia ABERLOUR

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Aberlour      Region: Speyside     Status: aktywna      Dostępność: otwarta      Aberlour,  Banffshire AB38 9PJ     tel. +44 (0)1340 881249 Aberlour – ( tłum. „ujście rzeki Lour”) – destylarnia w regionie Strathspey, usytuowana w widłach dwóch rzek – Lour River oraz Spey River niedaleko Craigellachie i Dufftown, na zboczu góry Ben Rinnes. Gorzelnia Aberlour została założona w 1826 przez Jamesa Gordona oraz Petera Weira. Oryginalna destylarnia została jednak strawiona przez pożar i odbudowana w 1879 przez Jamesa Fleminga – ta data i to nazwisko widnieje … Czytaj więcej…

Degustacja whisky – SZKOCJA

Degustacje whisky na dobre zagościły w Folwarku Stara Winiarnia. Na wzór Klubu Wina działającego w Folwarku i portalu www.lubimywino.pl, powstał Klub Whisky i portal www.lubimywhisky.pl. Portal prezentuje historię whisky, destylarnie, a także obejmuje najważniejsze informacje o tym szlachetnym trunku. Możemy oficjalnie ogłosić, że whisky zaistniało w XVI-wiecznych murach folwarcznych jako kolejna atrakcja. W krótkim materiale prezentujemy Państwu przygotowanie do degustacji whisky oraz nasze zaplecze degustacyjne m in. kieliszki w formie tulipana, idealnie nadające się do degustacji, profesjonalny wzornik zapachów, dzięki … Czytaj więcej…

TOMATIN – szkockie „krzaczaste wzgórze”

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Tomatin      Region: Highlands      Status: aktywna      Dostępność: otwarta     Inverness-shire IV13 7YT      +44 0 1808 511444 Zwykle wytwórnia whisky to niewielki zakład, w którym pracuje od dwóch alembików (jeden komplet do podwójnej destylacji) do sześciu czy nawet ośmiu, w przypadku naprawdę dużych gorzelni. Destylarnia Tomatin to olbrzymi zakład posiadający dwadzieścia trzy zestawy alembików – jest to największa destylarnia whisky w Szkocji i jedna z największych na świecie! Tomatin w całości należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura. Destylarnia Tomatin … Czytaj więcej…

DALMORE – szkocka „zielona łąka”

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Dalmore      Region: Highlands      Status: aktywna      Dostępność: otwarta     Alness, Ross-shire IV17 0UT     +44 0 1349 882362 Dalmore – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Alness w Szkocji, niedaleko Inverness w rejonie Highlands. Destylarnia położona jest na zalesionym zboczu góry, z którego rozpościera się widok na zatokę Cromarty Firth i wyspę Black Isle. Jej nazwę można przetłumaczyć jako „zielona łąka”. Miejsce założenia destylarni ( w roku 1839) nie było przypadkowe. Rzeka Alness służyła zarówno do transportu whisky, jak i do … Czytaj więcej…

II Panel Whisky – pojedynek GIGANTÓW

wpis w: Degustacje, Informacje | 0

XVI-wieczny KASZTEL – CHATEAU Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna, ul. Ogrodowa 2 zaprasza: 05.03.2016r., godz.18:00 – Degustacja szkockiej whisky   II Panel Whisky, tym razem w formie pojedynku gigantów. Dalmore kontra Tomatin. Dwie najbardziej znane destylarnie z Highlandu. Nie zabraknie emocji podczas degustacji mistrzowskiej precyzji w produkcji szkockiej „wody życia” ! Sednem wszystkiego co robimy jest pragnienie dostarczenia czystości aromatu, bogactwa i doznań, które skłonią gości do powrotu  do naszych whisky. Gdy tak się dzieje, to jest to dla mnie … Czytaj więcej…

Glenfarclas – z wizytą w Szkocji

wpis w: Informacje, Podróże | 0

Aby poszerzyć swoje horyzonty ekipa Klubu LubimyWhisky.pl Folwarku Starej Winiarni postanowiła zgłębić tajniki produkcji szlachetnego i rozpoznawanego na całym świecie trunku, jakim jest whisky. W tym celu wybrała się do Speyside – zagłębia tego alkoholu w Szkocji. Złożyliśmy wizytę w Glenfarclas – jednej z kilkudziesięciu destylarni tego regionu. Od progu w powietrzu unosił się charakterystyczny zapach jęczmienia, który – obok wody źródlanej i drożdży – jest jednym z surowców niezbędnych to wytworzenia whisky. W początkowym etapie produkcji trunku z jęczmienia … Czytaj więcej…

DEGUSTACJA SZKOCKIEJ WHISKY Z MICHAŁEM STĘPNIEM

wpis w: Degustacje, Informacje | 0

Kilka lat temu pasję do wina, z której jesteśmy już bardzo dobrze znani wśród naszych Gości, zaszczepił w nas Michał Stępień – znawca win. Dzięki Michałowi poznaliśmy filozofię produkcji wina i tajniki degustacji. Teraz przyszła pora na kolejne wyzwania i odkrywanie nowych, ciekawych sfer życia. Piątkowa degustacja whisky jest tego początkiem i to znów za sprawą Michała Stępnia. Przybyłym Gościom Michał zaprezentował szeroki przekrój rodzajów tego zacnego trunku, poczynając od młodych roczników, po 16-letnie gatunki m.in. Jura, Edradour Tomatin i … Czytaj więcej…