Ardbeg     Region: Islay     Status: aktywna     Dostępność: otwarta     Port Ellen, Argyll PA42 7EA      tel. +44 (0) 149630224

ISLAY- lubimywhisky.plWyspa Islay ('eye-lah') - antyczna kraina, miejsce pielgrzymek dla wiernych whisky single malt. Niewątpliwie największa destylarnia na Ziemi. Dzikie i nieokiełznane miejsce, w którym mnisi celtyccy schronili się przed najazdami Wikingów i gdzie pierwsi gorzelnicy przemycali swą nielegalnie pędzoną "aquavitae".

Skalista zatoczka i Ardbeg. Południowe wybrzeże Islay, hrabstwo Argyll and Bute. Od strony lądu można się tutaj dostać wyłącznie krętą drogą prowadzącą od strony Port Ellen, łatwiej dotrzeć, a i uciec w razie potrzeby – drogą morską. Sytuacja dla przemytników wymarzona. Dodatkowy atut – łatwy dostęp do wysokiej jakości wody z jeziora Loch Uigeadail. Posiada ona idealne cechy do produkcji whisky – jest niezwykle czysta i miękka. Po drodze przepływa przez rozległe torfowiska, co nadaje jej charakterystyczny, brunatny odcień i torfowy posmak, wyczuwalny, jak się okaże za chwilę, w produkcie końcowym destylarni.

Podobnie jak w przypadku słynnych sąsiadek Ardbeg: Laphroaig i Lagavulin, istnieją dowody na nielegalną produkcję whisky w tym miejscu już w XVIII wieku. W swej obecnej formie destylarnia Ardbeg założona została jednak dopiero w roku 1815 przez członków rodziny MacDougall - licencję odebrał John MacDougall.
W roku 1838 niejaki Thomas Buchanan, kupiec spirytusowy z Glasgow, kupuje destylarnię za 1800 funtów. Syn Johna MacDougalla, Alexander, pozostaje zarządcą. Po jego śmierci w 1853 roku Ardbeg jest współrządzony przez siostry: Margaret i Florę, można powiedzieć, że była to pierwsza "damska" destylarnia w Szkocji. W 1887 roku produkcja przekroczyła milion litrów! Rok 1911 przyniósł rejestrację znaku towarowego Ardbeg z charaktarystycznym "A" a rok 1922 - zakup destylarni za 19 tys. funtów przez ALEXANDER MACDOUGALL & CO LTD. I tak było do roku 1977, kiedy to zakład przeszedł w ręce kanadyjskiego koncernu Hiram Walker. Jednak pod koniec lat siedemdziesiątych sprzedaż whisky zaczęła spadać, było mnóstwo zapasów. Whisky było znacznie więcej niż osób, które by ją piły, stąd wiele destylarni zostało zamkniętych, także Ardbeg. W 1987 roku destylarnia stała się własnością koncernu Allied Distillers. Z uwagi na to że koncern był już właścicielem Laphroaig (jednej z wiodących destylarni Islay) stwierdzono, że nie ma sensu promować dwóch destylarni o „podobnym stylu”, więc skupiono się na swoim pierwszym dziecku, a drugie zaniedbano… W 1997 roku Ardbeg został wykupiony za ponad 7 mln funtów przez doskonale prosperującą firmę – Glenmorangie. Od tej pory destylarnią zarządzał Stuard Thomson, który do pracy podszedł z ogromnym entuzjazmem, brakującym poprzednim właścicielom. Odbudowano i odremontowano istniejące budynki i wyposażenie, dobudowano nowe, po raz pierwszy w swojej historii Ardbeg otworzyła swe podwoje dla zwiedzających. W otwartym wkrótce po ponownym uruchomieniu Visitor Centre znajdziemy duży wybór whisky (nie tylko z Ardbeg, ale również z Glenmorangie i Glen Moray), artykułów związanych z whisky, pamiątek i różnego rodzaju gadżetów. Otwarto również przyjemną kawiarnię, dzięki czemu wyprawa do Ardbeg może stać się doskonałym pomysłem na spędzenie niemal całego dnia. Całość uzupełnia niezwykle malownicze położenie świeżo odremontowanych i odmalowanych budynków destylarni na samym brzegu morza, z falami oceanu rozbijającymi się dosłownie o ściany magazynu celnego. W Ardbeg można się łatwo zakochać. I to zarówno w whisky, jak i w miejscu, gdzie ona powstaje. W głowie się nie mieści: w ciągu jednego roku z totalnej ruiny destylarnia zyskała miano "destylarni roku" 1988... widać jak się chce, to można.

logo_ARDBEG lubimywhisky.plBył czas, kiedy świat niemal zupełnie zapomniał o istnieniu Ardbeg: podczas gdy inne destylarnie stawiały na produkcję, promocję i sprzedaż single malts, destylat z Ardbeg wykorzystywany był ciągle przede wszystkim do produkcji blendów. Ówczesnym właścicielom destylarni trudno było uwierzyć, że na rynku może znaleźć się miejsce dla whisky o tak zdecydowanym charakterze. Węglista i smołowata, nierówna, ale dla miłośników Ardbega - istny rarytas. Destylarnia zaczęła wypuszczać specjalne edycje takie jak: Supernova – jedna z najbardziej torfowych whisky, Uigeadail – smak starego stylu czy Corryvreckan – leżakowany w beczce z dębu francuskiego.
Ardbeg przez wielu znawców uważana jest za najbardziej charakterystyczną dla Islay. Zdecydowana w smaku, o niezwykle silnych akcentach jodu morskiego z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej. W smaku wyczuwa się także akcenty słodu i wanilii. Pod tym względem przypomina ona odrobinę Laphroaig 10 Y.O., ale w przypadku Ardbeg’a odnajdujemy dodatkowo wrzosową i owocową słodycz, której trudno się doszukać w produkcie sąsiedniej destylarni.

„Bez wątpienia najlepsza destylarnia na naszej planecie. Jeżeli istnieje doskonałość dla podniebienia, to tu ją znaleźliśmy” – tak whisky Ardbeg opisał niekwestionowany ekspert Jim Murray w swojej legendarnej „Biblii Whisky”. Pisząc to jeszcze nie wiedział, że już wkrótce ten wyjątkowy trunek wyruszy na podbój przestrzeni kosmicznej. Pod koniec 2011 roku whisky Ardbeg  (edycja Galileo) jako pierwsza i do tej pory jedyna szkocka whisky została zaproszona przez NanoRacks LLC – amerykańską firmę, zajmującą się przeprowadzaniem badań w przestrzeni kosmicznej – do wzięcia udziału w niezwykłym eksperymencie. Pochodzące z destylarni Ardbeg słód i drewno dębowe zostały wysłane bezzałogowym statkiem kosmicznym na Międzynarodową Stację Kosmiczną, gdzie dojrzewały przez kolejne dwa lata. Próbki wysłane na orbitę przez rakietę Sojuz zawierały również terpeny, związki chemiczne powszechnie występujące w naturze, które nadają whisky charakterystyczny, korzenny aromat. Wyniki tego eksperymentu, oprócz wartości czysto naukowej miały również wartość komercyjną, znajdując szerokie zastosowanie w branży spożywczej i perfumeryjnej, przyczyniając się do wzbogacenia dostępnej bazy zapachów i smaków oferowanych produktów.

Najbardziej znane:
10-letnia niefiltrowana na zimno Ardbed Single Islay Malt Scotch Whisky (Whisky Roku 2008 oraz Szkocki Single Malt Roku)
Ardbeg Blasda
Ardbeg Still Young
Ardbeg Almost There
Ardbeg Uigeadail - Whisky of the Year honour in the 2009
Ardbeg Corryvreckan
Ardbeg Renaissance – we’ve arrived!
25-letnia Lord of the Isles - 2001
Ardbeg Alligator
Ardbeg Ardbog

Ciekawostki: od 1921 pracuje tutaj młyn pieszczotliwie zwany Boby, w okolicy destylarni rolnicy mówią o 'Lucky cows' - krówki dostają specyficzne pozostałości po 3 płukaniu zacieru 🙂 Z okazji Drugiego Dnia Ardbog w trasę ruszył ARDBEG TRACTOUR -  8,6 litra i 100 mil/h z wściekłym V8, niestandardowy ciągnik Massey Ferguson. 6. czerwca 2013 roku na terenie kompleksu City Park w Poznaniu otwarto pierwszą w Polsce oficjalną Ambasadę Ardbeg - WhiskyBar88

1815 1815
1838 1838
1853 1853
1887 1887
1911 1911
1922 1922
1977 1977
1981 1981
1987 1987
1997 1997
1998 1998
2001 2001
2002 2002
2008 2008
2009 2009
2011 2011
2013 2013
2015 2015

1815

Powstaje Destylarnia Ardbeg. John Macdougall uzyskuje licencję i rozpoczyna legalną działalność.

Powstaje Destylarnia Ardbeg 1815 lubimywhisky.pl

1838

A NEW OWNER. Thomas Buchanan, a Glasgow spirit merchant, buys the Distillery for L1,800. John Macdougall’s son Alexander continues to manage operations.

1838 Image ARDBEG lubimywhisky.pl

1853

ALEXANDER MACDOUGALL DIES. After his death, Ardbeg is co-run by Colin Hay and Macdougall’s sisters, Margaret and Flora, who may rightfully be Scotland’s first female distillers.

1853 ARDBEG lubimywhisky.pl

1887

OUTPUT TOPS 1.1 MILLION LITRES A YEAR. In his book ‘The Whisky Distilleries of the United Kingdom’, Alfred Barnard records that Ardbeg is producing 250,000 gallons (1.1 million litres) of whisky a year, making it the most productive distillery on Islay.

1887 ARDBEG lubimywhisky.pl

1911

THE NAME ‘ARDBEG’ IS REGISTERED AS A TRADEMARK. The distinctive letter ‘A’ is also registered to protect Ardbeg’s brand and reputation.

1911 ARDBEG lubimywhisky.pl

1922

ALEXANDER MACDOUGALL & CO LTD BUYS ARDBEG FOR L19,000.

1922 ARDBEG lubimywhisky.pl

1977

HIRAM WALKER ACQUIRES ARDBEG.

1977 ARDBEG lubimywhisky.pl

1981

PRODUCTION DWINDLES TO NOTHING. The distillery closes with the loss of 18 jobs and a devastating effect on the local community.

1981 ARDBEG lubimywhisky.pl

1987

ALLIED LYONS ACQUIRES HIRAM WALKER AND THEREFORE ARDBEG. Two years later, small-scale distilling resumes to satisfy demand for Ardbeg from blenders.

1987 ARDBEG lubimywhisky.pl

1997

THE GLENMORANGIE COMPANY PURCHASES THE DISTILLERY. After the second closure in 1991, the Distillery reopens in 1997. Full-time production commences, with the first bottlings comprising 17 Years Old, 1978 Vintage and Ardbeg Provenance.

1997 ARDBEG lubimywhisky.pl

1998

ARDBEG IS VOTED DISTILLERY OF THE YEAR.The Visitor Centre and Old Kiln Cafe open, attracting 3,500 visitors. It’s a remarkable turnaround in only 12 short months. PLUS Ardbeg 1975 launches.

1998_ARDBEG lubimywhisky.pl

2001

ARDBEG TEN YEARS OLD AND ARDBEG COMMITTEE LAUNCHED. The extraordinary balance of peaty power and floral sweetness makes it a big hit and the core expression in the Ardbeg range. PLUS the worldwide Ardbeg Committee is formed to ensure ‘the doors of the Distillery never close again’.

2001 ARDBEG lubimywhisky.pl

2002

MORE AWARDS FOR ARDBEG. Jackie Thomson is awarded Visitor Centre Manager of the Year by Whisky Magazine. In the same year, The Distillery is named as a 4 star visitor attraction by The Scottish Tourist Board.

2002 ARDBEG lubimywhisky.pl

2008

WORLD WHISKY OF THE YEAR. Ardbeg Ten Years Old wins World Whisky of the Year in Jim Murray’s 2008 Whisky Bible – a big achievement indeed. PLUS: Ardbeg Renaissance completes the peaty path to maturity. Ardbeg Corryvreckan is released to the Committee. Lightly peated Ardbeg Blasda – Gaelic for ‚sweet and delicious’ – is launched.

2008_ARDBEG lubimywhisky.pl

2009

WORLD WHISKY OF THE YEAR AGAIN. Ardbeg Uigeadail scoops the World Whisky of the Year honour in the 2009 – the second time for Ardbeg. PLUS: 3,000 bottles of Ardbeg Supernova, the peatiest Ardbeg ever are snapped up in record time. Ardbeg Corryvreckan joins the core range on worldwide release.

2009_ARDBEG lubimywhisky.pl

2011

THE TALE OF THE ‘ISLAY-GATOR. Alligator char’ American Oak casks and a smoky, spicy flavour ensure Ardbeg Alligator is snapped up by the Committee. PLUS Ardbeg conducts the first whisky experiment in space on the International Space Station.

2011 ARDBEG lubimywhisky.pl

2013

ARDBEG TRACTOUR – TORQUE ABOUT POWERFUL. 8.6 litres and 100mph of pure, supercharged V8 fury, our custom-built Massey Ferguson tractor toured the world. PLUS our second Ardbeg Day became Ardbog Day as we celebrated all things peaty.

2014 ARDBEG lubimywhisky.pl

2015

200 YEARS OF ARDBEG! Instead of looking backwards for Ardbeg’s bicentenary, we looked 200 years into the future. Ardbeg Perpetuum launched, as did Dr Bill’s White Paper on the results of our space experiment

2015 ARDBEG lubimywhisky.pl