Destylarnia Glenfiddich postawiła na single malt whisky i wygrała!

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

Destylarnia Glenfiddich lubimywhisky.pl.jpgW roku 1886 niejaki William Grant spełnił swoje marzenia i wraz z żoną i dziewięciorgiem dzieci położył kamień węgielny pod inwestycję swego życia. Skorzystał z nadarzającej się okazji i zakupił całkiem sprawne elementy wyposażenia z gorzelni Cardhu. Pewien ksiądz wskazał mu źródło miękkiej wody Robbie Dubh na Wzgórzach Conval a Wiliamowi spodobał się krajobraz "doliny jeleni" na rzeką Fiddich (Glenfiddich w języku gaelickim to Dolina Jeleni, stąd głowa jelenia w logotypie whisky).

Glenfiddich to jedyna whisky w tym rejonie Szkocji produkowana z tylko jednego ujęcia wody ("Robbie Dhu"), leżakowana, destylowana i butelkowana w tym samym miejscu. Destylarnia po dziś dzień pozostaje w rękach tej samej rodziny i jest pierwszą, która udostępniła swój zakład zwiedzającym (1969) - ZA DARMO - tutejszy Visitor Centre rocznie odwiedza około 125 tysięcy gości.

W 1963 roku nastąpił ważny przełom w szkockiej whisky, gdy Grant wypuścił pierwszą whisky single malt przełamując zdominowany rynek blendów. Firma została liderem whisky słodowej (rocznie produkuję się tu ponad 800 000 skrzynek) oraz jej głównym eksporterem. W latach sześćdziesiątych i siedemdziesiątych dwudziestego wieku wiele małych destylarni zbankrutowało lub zostało wykupionych. Grant & Sons ocalał, stosując strategię ekskluzywnej marki i wprowadzając szkocką single malt na rynek międzynarodowy.
Rodzina Grant’sów ambitnie rozwijając interes postanowiła nieco wyróżnić swój produkt nie tylko pod względem smaku (który i tak był już wyjątkowy) co pod względem „oprawy”. Tak więc w 1957 wprowadzili i opatentowali trójkątny kształt butelki projektu Hansa Schlegera, który używa się po dziś dzień wraz z wizerunkiem jelenia na etykiecie. Inspiracją do nadania butelce tak charakterystycznego kształtu były trzy elementy, bez których nie powstałaby żadna whisky: woda, jęczmień i powietrze.

Glenfiddich dojrzewa w dębowych beczkach po rumie kubańskim (w przypadku "Gran Reserva"), po burbonie z USA (w przypadku "Ancient Glenfiddich") lub po sherry z Hiszpanii. Obecnie w zakładzie działa 29 kotłów destylacyjnych, które wytwarzają 35% całej whisky single malt na świecie, czyli co trzecia butelka tego trunku kupowana na świecie to Glenfiddich!!!
Whisky butelkuje się w odmianach Special Reserve – 12 letnia, Cask Strengh – 15 letnia, Solera Reserva – złożona 15 letnia vatted malt, Ancient Reserva – 18 letnia, oraz 21 i 30 letniej. 12 letnia Special Reserve oferuje nam jasnosłomkową barwę z zielonymi refleksami. Aromat lekki z nutami zbożowego zacieru, zielonych witek, jabłek i niuansów dymu. Wraz z wodą aromat staje się świeższy i bardziej apetyczny, słodkawy, słodowy z nutą syropu z gruszek.

Ciekawostka: w ofercie Glenfiddich są między innymi... dżemy z whisky, musztardy z whisky...