Nowe gatunki whisky w Folwarku Starej Winiarni

wpis w: Bez kategorii, Informacje | 0

 

Otwieramy się na świat whisky 🙂 Nowe butelki szlachetnego trunku wprost z Japonii, USA, Szkocji i Indii!

 

Na pierwszy rzut najbardziej egzotyczna whisky: Paul John Brillance silngle malt whisky (John Distilleries Ltd).

John Distilleries Ltd produkuje blended whisky od 1992 roku oraz malt whisky od 2008. O ile blendy nie spełniają norm Unii Europejskiej zastrzeżonych dla whisky (są zestawiane na bazie melasy cukrowej), single malty, które trafiły na stary kontynent w 2012 roku zyskały sporo zwolenników. Destylowane są z uprawianego u podnóża Himalajów jęczmienia i starzone w podziemnym, klimatyzowanym magazynie oraz standardowym, naziemnym. Paul John Brilliance to propozycja firmy z początku 2013 roku, whisky nietorfowa, wydestylowana z 6-rzędowego jęczmienia i starzona od 3 do 5 lat w beczkach po bourbonie.

Charakteryzuje się aromatem jęczmiennego słodu, solonego masła, czerwonych owoców, cynamonu z delikatnym muśnięciem zielonego jabłka. W smaku wyłania się toffi i czekolada z odrobiną przypraw, skórki pomarańczowej, która jeszcze mocniej uwidacznia się w finiszu, który jest zaskakująco długi i pełny.

Aromat: słodowy, brązowy cukier, grzanka z masłem, miód, cynamon, nugat orzechowy, mango, ananas, biały pieprz i trochę dębu.
Smak: słodko-pikantny, wanilia, karmel, płatki śniadaniowe z orzechami, pieczone jabłka, mango, biały pieprz, gałka muszkatołowa, ślady kakao i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, miodu, prażonych orzeszków i odrobiną pieprzu.

BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)

Pierwszy w Ameryce Single Barrel Bourbon, będący odpowiedzią na zalewającą Stany Zjednoczone szkocką whisky  typu Single Malt. Nazwa Blanton’s związana jest natomiast z najsłynniejszym w czasach prohibicji gorzelnikiem Albertem Baconem Blantonem – współwłaścicielem jedynej w Kentucky czynnej w owym okresie (1920-1933) destylarni . Każda butelka tego szlachetnego trunku jest opisana bardzo szczegółowo, z uwzględnieniem numeru beczki, butelki, poziomu składowania, nazwę magazynu, czy datę otwarcia beczki.

Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.

Każdy korek wieńczący butelkę jest wykończony figurką jeźdźca na koniu w różnych pozach. Cała seria miniaturowych postaci składa się z 8 edycji. Przy każdej postaci umieszczono pojedynczą literę, które razem (8 szt.) tworzą napis Blanton’s.

To wyjątkowy Bourbon,  dla wymagających osób, które oprócz doskonałego smaku cenią sobie klasę i wyjątkową estetykę. Aromatyczny śmietanowo- karmelowy trunek z nutą pomarańczy i przypraw leżakuje w wyselekcjonowanych beczkach od 6 do 8 lat. Głęboki smak karmelu wspaniale łączy się z nutą rodzynek, moreli, pomarańczy i przypraw jednocześnie urzekając długim, cynamonowym finiszem.

 

INCHMURRIN 12 YO SINGLE MALT (Szkocja)

12-letnia whisky single malt, która swą nazwę wzięła od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Inchmurrin nazywana jest trawiastą wyspą i taka jest też ta whisky pełna delikatnych, orzeźwiających roślinnych i trawiastych nut. Zawdzięcza to po części destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część przypomina kolumnę rektyfikacyjną. Whisky została skomponowana w proporcjach znanych tylko Master Distillerowi – Williamowi White, z destylatów dojrzewających w trzech typach beczek - po bourbonie, ponownego napełnienia (refill cask) i ponownie wypalonych (recharred). Nie była filtrowana na zimno.

Aromat to kompozycja słodkich płatków zbożowych i ziela angielskiego. Akcenty toffi, jabłek i gruszek. W Ustach gładka i bogata z nutką słodu, suszonych ziół, kandyzowanych owoców i solonego karmelu. Przyjemny, pikantny finisz.

Nomad Outland Whisky (Szkocja/Hiszpania)

Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i pięć whisky zbożowych. starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie  może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).

Aromat: bogaty, rodzynki, figi, daktyle, karmel, toffi, migdały prażone w miodzie, kakao, ślady wosku i skóry.
Smak: silne tony sherry, rodzynki, pomarańcze, dżem figowy, cappuccino, creme brulée, odrobina cynamonu i gałki muszkatołowej i lekka nutka orzechowa.
Finisz: średnio długi, z nutami karmelu, miodu, suszonych owoców i lekko rozgrzewających korzennych przypraw.

NIKKA FROM THE BARREL (Japonia)

Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry.

NIKKA PURE MALT TAKETSURU (Japonia)

Stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masatake Taketsuru - jest kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi whisky dojrzewającymi głównie w beczkach po sherry.

NIKKA BLENDED (Japonia)

Whisky mieszana będąca kompozycją słodowych i zbożowych destylatów z gorzelni Miyagikyo i Yoichi. Gładka, intensywnie owocowa, uniwersalna i bardzo przystępna. Stanowi świetne wprowadzenie do świata whisky z kraju kwitnącej wiśni i jest znakomitym przykładem japońskiej sztuki mieszania i komponowania destylatów.

 

Zapraszamy na cykliczne degustacje whisky! Najbliższa w piątek, 9 listopada 2018 tuż przed koncertem rockowym 🙂