W Irlandii, ze względu na relatywnie niewielką ilość istniejących gorzelni, nie funkcjonuje podział na regiony produkcyjne. Jeszcze do niedawna "Zielona Wyspa" mogła pochwalić się jedynie 3 działającymi gorzelniami whisky: Bushmills, Midleton oraz Cooley. Boom na whisky spowodował, że nowe zakłady powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu.

Tradycja produkcji whisky w Irlandii sięga początku XV wieku, chociaż uważa się że iryjscy mnisi destylacją alkoholu zajmowali się już dwa stulecia wcześniej. Pierwsza oficjalna wzmianka o "wodzie życia" pochodzi z Kroniki Clonmacnoise i datowana jest na 1405 rok i jest o blisko ireland distillerieswiek starsza od pierwszej wzmianki w Szkocji.

Przez długie lata irlandzki tunek był najbardziej znaną whiskey na świecie. W XIX wieku jej jedynym konkurentem były francuskie koniaki. Do smakoszy whiskey z Irlandii zaliczali się podobno: królowa angielska Elżbieta I oraz car Rosji Piotr I. A jednak. Wielka krucjata antyalkoholowa prowadzona od 1838 roku przez zakonnika Mateusza i jego 75 tys. popleczników, dalej rok 1916, kiedy rozpoczęła się irlandzka wojna o niepodległość, oraz lata wojny domowej 1919–1921 i embargo handlowe nałożone wtedy na Irlandię całkowicie rozłożyło przemysł gorzelniczy. Prohibicja w USA była już tylko gwoździem do trumny -  większość gorzelni zbankrutowała. Dopiero w 1966 roku destylarnie stworzyły konsorcjum Irish Distillers Group, którego zadaniem było promowanie irlandzkiej na rynkach światowych. Ale... obecnie Irlandia produkuje mniej niż 2 % światowej whisky.

Najstarszą irlandzką, a zarazem najstarszą na świecie funkcjonującą destylarnią jest Bushmills, który został założony w 1608 roku - stosuje potrójną destylację.

Inne: Midleton – potrójna destylacja (ale posiada technologicznie możliwość nawet 5-krotnej!), największa w kraju, sprzedająca rocznie ok. 4 mln kartonów trunku; Cooley i Kilbeggan kupione przez japoński koncern Suntory – podwójna destylacja; mała Dingle (w hrabstwie Kerry) – potrójna destylacja, zajmująca się głównie sprzedażą beczek dla indywidualnych odbiorców; Alltech – podwójna destylacja oraz rozbudowywana nadal Tullamore D.E.W.

Na przełomie 2014 i 2015 roku ruszyła destylarnia Teeling Distillery - dostępne są wersje mieszane, finiszowane w beczkach po rumie, single grain, które cały okres leżakowania spędziły w beczkach po amerykańskim Cabernet Sauvignon, i wiekowe single malt 21yo, finiszowane w beczce po słodkim winie Sauternes - to z zapasów destylarni Cooley 🙂

Zarówno scotch whisky, jak i irish whiskey produkowane są w podobny sposób, różnią się tylko niuansami. Utarło się przekonanie, że Irlandia produkuje ów trunek bez użycia torfu, co sprawia, że aromat i smak wydają się delikatniejsze oraz że stosuje się tu metodę potrójnej destylacji. Obecnie te różnice mocno się zatarły. Mamy bowiem zarówno wersje irish o dymnych nutach, jak i destylowane jedynie dwukrotnie.

Connemara to whisky typu "peated single malt", co oznacza, że powstaje ze słodu suszonego dymem z torfu, co już wybiega poza schemat, gdyż z reguły słód do whiskey suszy się w Irlandii ciepłym powietrzem. Wyjątkowym destylatem z pewnością są "single pot still whiskey" (np. Redbreast), powstające z mieszaniny słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Ten typ whiskey to efekt wprowadzenia podatku na jęczmienny słód na początku XIXw. Charakteryzują się oleistą konsystencją oraz bardzo bogatą paletą smakową.

MARKI IRLANDZKIEJ WHISKY

Irlandzka single malt

    Brogan's Legacy Irish Single Malt
    A Drop of the Irish
    Bushmills Ten Year Old
    Bushmills Sixteen Year Old
    Cadenhead's Peated Single Malt
    Clonmel Single Malt
    Connemara
    Erin Go Bragh
    Knappogue Castle
    Locke's Single Malt
    Merrys Single Malt
    Michael Collins Single Malt
    Preston Millennium Malt
    Shanahans
    Shannon Grain Single Malt
    Slaney Malt
    Suir Peated Malt
    Tyrconnell
    Inish Turk Beg

 

Pure pot still whiskey

    Green Spot
    Daly's of Tullamore
    Dungourney 1964
    Dunville's VR
    Dunville's Three Crowns
    Jameson 15 Year Old Pot Still
    Magilligan
    Midleton 25 Year Old
    Midleton 30 Year Old
    Old Comber
    Redbreast (whiskey)
    Willie Napier 1945

 

Jameson - odmiana irlandzkiej whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech whiskey produkowanych w Dublinie, obecnie wytwarzana w Midleton w hrabstwie Cork w Irlandii, wyjąwszy sam proces blendowania, który wciąż ma miejsce w Dublinie.
Na każdej butelce umieszczone jest charakterystyczne motto rodziny Jamesonów: Sine Metu - bez strachu.
Rocznie sprzedaje się w ponad 120 krajach ok. 22 milionów butelek Jamesona, co oznacza, że jest to najlepiej sprzedająca się irlandzka whiskey na świecie.

Tullamore D.E.W. – Po raz pierwszy wyprodukowano ją w 1829 roku w miasteczku Tullamore, w hrabstwie Offaly w Irlandii, ale obecnie produkowana jest przez Irish Distillers Ltd. w Midleton w hrabstwie Cork.
Nazwa trunku pochodzi także od inicjałów pierwszego właściciela, Daniela E. Williamsa (stąd D.E.W.)

Whiskey irlandzka mieszana

    Avoca (whiskey)
    Baileys Irish Whiskey (obecnie niedostępna)
    Ballygeary
    Brennans
    Bushmills White Bush
    Bushmills Black Bush
    Bushmills 1608
    Cassidy's
    Coleraine
    Clontarf
    Crested Ten
    Dunphys
    Erin's Isle
    Feckin Irish Whiskey
    Golden Irish
    Grace
    Hewitts
    Inishowen
    Jameson Irish Whiskey
    Jameson 1780 (zastąpiła Jameson 12 Year Old)
    Jameson Distillery Reserve
    Jameson Gold
    Kilbeggan
    Locke's
    Michael Collins Blend
    Midleton Very Rare
    Millars
    Murphy's
    Old Kilkenny
    O'Briens
    O'Neills
    Old Dublin
    Paddy
    Powers Gold Label
    Red Breast Blend
    Strangford Gold
    Tullamore Dew
    Wild Geese

 

Irlandzka whiskey single grain

    Greenore

 

labels irl 1