Whisky (z gaelickiego: uisge beatha – woda życia; w pisowni irlandzkiej i amerykańskiej whiskey) – napój alkoholowy powstały z destylacji zacieru zbożowego i poddawany dojrzewaniu w drewnianych (głównie dębowych) beczkach. Jest kojarzony najczęściej z krajami anglosaskimi, produkowany między innymi w Irlandii, Szkocji, Stanach Zjednoczonych i Kanadzie...  (Wikipedia)

Jako, że  lubimy whisky  zobowiązani jesteśmy do bardziej osobistego ustosunkowania się do szlachetnego trunku. Sympatię do wina, a do whisky w szczególności zaszczepił w nas Michał Stępień - znawca win, sommelier Klubu Domu Wina. I tak już zostało... W 2016 roku będziemy smakować pierwsze wino z naszej Winnicy Kasztelańskiej, zaczynamy promować na naszych degustacjach whisky, zdobywającą w naszym kraju coraz więcej sympatyków. Nie będziemy w tym miejscu namawiać do picia alkoholu - będziemy starali się zaszczepić swoją pasję do delektowania się whisky; czy to w zaciszu Państwa domów, w gronie znajomych, czy to podczas tematycznych degustacji. Rozbudźmy nasze zmysły, pijmy - ale z głową!

Whisky łączy w sobie cztery żywioły.  Ziemia,  powietrze,  woda  i  ogień  - zaprzęgnięte do jej produkcji potrafią zdziałać cuda.

fire

Ogień
Przy produkcji whisky zesłodowany jęczmień suszy się wędząc go nad żarzącym się torfem, któremu szkockie whisky zawdzięczają specyficzny "dymny", ziemisty posmak. Aromatu płonącego torfu nie da się pomylić z niczym innym tak, jak smaku torfowej whisky.

Ziemia
To w niej rośnie jęczmień, który zostanie wykorzystany na samym początku procesu produkcji. W niektórych krajach jest on zastępowany przez kukurydzę, pszenicę, owies czy nawet –ryż (w Japonii). Z ziemi wydobywa się również torf, którego rola w ostatecznym produkcie jest tak istotna. I ziemia rodzi drewno - na beczki:)

Wodawater
Krystalicznie czysta woda z potoków przepływających przez szkockie wrzosowiska, którą miesza się z osuszonym słodem w celu otrzymania zacieru, nadaje niektórym gatunkom whisky kwiatowy, lekki posmak. To wyjątkowy składnik - byłoby ideałem, aby do degustacji dodawać tą samą wodę, na bazie której trunek powstawał...

Powietrze
Szczególnie morskie, nieskazitelnie czyste, niosące ze sobą duże ilości jodu i owiewające beczki wypełnione destylatem podczas długoletniego leżakowania, daje trunkowi ten specyficzny posmak, który jednych zachwyca, innych... wręcz przeciwnie. Nie pozostawiając jednak wobec siebie nikogo obojętnym.

szkocja_panorama a

W tym miejscu należy również wspomnieć o drewnie, darze Ziemi: zgodnie z szkockim prawem tamtejsza whisky to trunek, który leżakował w dębowych beczkach minimum trzy lata przed butelkowaniem i wypuszczeniem na rynek. Drewno dębowe ma niezwykłe właściwości, zauważone również przez twórców win oraz innych alkoholi – jest szczelne i nie przecieka, a jednocześnie pozwala trunkowi „oddychać”, co ułatwia dojrzewanie. Bardzo często wykorzystuje się beczki używane wcześniej do starzenia bourbona, porto, sherry czy madery – pozwalają one uzyskać niepowtarzalne efekty smakowe.

Będziemy pisać głównie o szkockiej whisky, nie pomijając trunków z innych regionów świata i nie umniejszając  ich jakości. Podobnie, będziemy promować tzw Single Malt Scotch whisky (produkt powstający z słodowanego jęczmienia, wody i drożdży w obrębie jednej destylarni) i wspominać o blended malt whisky (tzw. mieszanej) oraz rzadkiej Single Grain Scotch whisky (powstałej z pszenicy, kukurydzy lub innych zbóż ale zawsze z dodatkiem słodu jęczmiennego) i innych.