Tomatin Region: Highlands Status: aktywna Dostępność: otwarta Inverness-shire IV13 7YT +44 0 1808 511444
Zwykle wytwórnia whisky to niewielki zakład, w którym pracuje od dwóch alembików (jeden komplet do podwójnej destylacji) do sześciu czy nawet ośmiu, w przypadku naprawdę dużych gorzelni. Destylarnia Tomatin to olbrzymi zakład posiadający dwadzieścia trzy zestawy alembików - jest to największa destylarnia whisky w Szkocji i jedna z największych na świecie! Tomatin w całości należy do japońskiego koncernu Takara, Shuzo & Okura.
Destylarnia Tomatin (czyli „krzaczaste wzgórze”) powstała w 1897 roku w miejscu oddalonym o około 26 km od Inverness (miasta na wschodnim krańcu jeziora Loch Ness, skąd pochodzili jej założyciele) szczycącego się bardzo dobrą sławą przemytniczą i długą historią nielegalnego odpędu whisky. Destylarnia pozyskuje doskonałej jakości wodę z Alt-na-Frith, płynącej z Monadkliath do rzeki Findhorn, która nabiera torfowego posmaku jeszcze zanim trafi do destylarni jako surowiec do produkcji whisky.
Obecnie pracuje sześć par alembików, a produkcja która niegdyś sięgała 12 milionów litrów rocznie dzisiaj wynosi ok 2 milionów litrów. Ów wynik jest spowodowany między innymi produkcją własnej, jakościowej whisky single malt, a nie destylatu do blendów
Jest otwarta jest dla zwiedzających. Zwiedzanie możliwe jest cały rok, a destylarnia posiada specjalnie przygotowane Visitor Centre, które można zobaczyć od poniedziałku do piątku w godz. 9.00 - 17.00. Zalecane jest nie wyrabianie sobie zdania na temat tutejszej whisky na podstawie poczęstunku szklaneczką Tomatin 10YO - jedyną whisky słodową produkowaną w destylarni:)