W Irlandii, ze względu na relatywnie niewielką ilość istniejących gorzelni, nie funkcjonuje podział na regiony produkcyjne. Jeszcze do niedawna "Zielona Wyspa" mogła pochwalić się jedynie 3 działającymi gorzelniami whisky: Bushmills, Midleton oraz Cooley. Boom na whisky spowodował, że nowe zakłady powstają jak przysłowiowe grzyby po deszczu.
Tradycja produkcji whisky w Irlandii sięga początku XV wieku, chociaż uważa się że iryjscy mnisi destylacją alkoholu zajmowali się już dwa stulecia wcześniej. Pierwsza oficjalna wzmianka o "wodzie życia" pochodzi z Kroniki Clonmacnoise i datowana jest na 1405 rok i jest o blisko wiek starsza od pierwszej wzmianki w Szkocji.
Przez długie lata irlandzki tunek był najbardziej znaną whiskey na świecie. W XIX wieku jej jedynym konkurentem były francuskie koniaki. Do smakoszy whiskey z Irlandii zaliczali się podobno: królowa angielska Elżbieta I oraz car Rosji Piotr I. A jednak. Wielka krucjata antyalkoholowa prowadzona od 1838 roku przez zakonnika Mateusza i jego 75 tys. popleczników, dalej rok 1916, kiedy rozpoczęła się irlandzka wojna o niepodległość, oraz lata wojny domowej 1919–1921 i embargo handlowe nałożone wtedy na Irlandię całkowicie rozłożyło przemysł gorzelniczy. Prohibicja w USA była już tylko gwoździem do trumny - większość gorzelni zbankrutowała. Dopiero w 1966 roku destylarnie stworzyły konsorcjum Irish Distillers Group, którego zadaniem było promowanie irlandzkiej na rynkach światowych. Ale... obecnie Irlandia produkuje mniej niż 2 % światowej whisky.
Najstarszą irlandzką, a zarazem najstarszą na świecie funkcjonującą destylarnią jest Bushmills, który został założony w 1608 roku - stosuje potrójną destylację.
Inne: Midleton – potrójna destylacja (ale posiada technologicznie możliwość nawet 5-krotnej!), największa w kraju, sprzedająca rocznie ok. 4 mln kartonów trunku; Cooley i Kilbeggan kupione przez japoński koncern Suntory – podwójna destylacja; mała Dingle (w hrabstwie Kerry) – potrójna destylacja, zajmująca się głównie sprzedażą beczek dla indywidualnych odbiorców; Alltech – podwójna destylacja oraz rozbudowywana nadal Tullamore D.E.W.
Na przełomie 2014 i 2015 roku ruszyła destylarnia Teeling Distillery - dostępne są wersje mieszane, finiszowane w beczkach po rumie, single grain, które cały okres leżakowania spędziły w beczkach po amerykańskim Cabernet Sauvignon, i wiekowe single malt 21yo, finiszowane w beczce po słodkim winie Sauternes - to z zapasów destylarni Cooley 🙂
Zarówno scotch whisky, jak i irish whiskey produkowane są w podobny sposób, różnią się tylko niuansami. Utarło się przekonanie, że Irlandia produkuje ów trunek bez użycia torfu, co sprawia, że aromat i smak wydają się delikatniejsze oraz że stosuje się tu metodę potrójnej destylacji. Obecnie te różnice mocno się zatarły. Mamy bowiem zarówno wersje irish o dymnych nutach, jak i destylowane jedynie dwukrotnie.
Connemara to whisky typu "peated single malt", co oznacza, że powstaje ze słodu suszonego dymem z torfu, co już wybiega poza schemat, gdyż z reguły słód do whiskey suszy się w Irlandii ciepłym powietrzem. Wyjątkowym destylatem z pewnością są "single pot still whiskey" (np. Redbreast), powstające z mieszaniny słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Ten typ whiskey to efekt wprowadzenia podatku na jęczmienny słód na początku XIXw. Charakteryzują się oleistą konsystencją oraz bardzo bogatą paletą smakową.
MARKI IRLANDZKIEJ WHISKY
Irlandzka single malt
Brogan's Legacy Irish Single Malt
A Drop of the Irish
Bushmills Ten Year Old
Bushmills Sixteen Year Old
Cadenhead's Peated Single Malt
Clonmel Single Malt
Connemara
Erin Go Bragh
Knappogue Castle
Locke's Single Malt
Merrys Single Malt
Michael Collins Single Malt
Preston Millennium Malt
Shanahans
Shannon Grain Single Malt
Slaney Malt
Suir Peated Malt
Tyrconnell
Inish Turk Beg
Pure pot still whiskey
Green Spot
Daly's of Tullamore
Dungourney 1964
Dunville's VR
Dunville's Three Crowns
Jameson 15 Year Old Pot Still
Magilligan
Midleton 25 Year Old
Midleton 30 Year Old
Old Comber
Redbreast (whiskey)
Willie Napier 1945
Jameson - odmiana irlandzkiej whiskey typu blended, po raz pierwszy wyprodukowana w 1780 roku przez Johna Jamesona jako jedna z pierwszych czterech whiskey produkowanych w Dublinie, obecnie wytwarzana w Midleton w hrabstwie Cork w Irlandii, wyjąwszy sam proces blendowania, który wciąż ma miejsce w Dublinie.
Na każdej butelce umieszczone jest charakterystyczne motto rodziny Jamesonów: Sine Metu - bez strachu.
Rocznie sprzedaje się w ponad 120 krajach ok. 22 milionów butelek Jamesona, co oznacza, że jest to najlepiej sprzedająca się irlandzka whiskey na świecie.
Tullamore D.E.W. – Po raz pierwszy wyprodukowano ją w 1829 roku w miasteczku Tullamore, w hrabstwie Offaly w Irlandii, ale obecnie produkowana jest przez Irish Distillers Ltd. w Midleton w hrabstwie Cork.
Nazwa trunku pochodzi także od inicjałów pierwszego właściciela, Daniela E. Williamsa (stąd D.E.W.)
Whiskey irlandzka mieszana
Avoca (whiskey)
Baileys Irish Whiskey (obecnie niedostępna)
Ballygeary
Brennans
Bushmills White Bush
Bushmills Black Bush
Bushmills 1608
Cassidy's
Coleraine
Clontarf
Crested Ten
Dunphys
Erin's Isle
Feckin Irish Whiskey
Golden Irish
Grace
Hewitts
Inishowen
Jameson Irish Whiskey
Jameson 1780 (zastąpiła Jameson 12 Year Old)
Jameson Distillery Reserve
Jameson Gold
Kilbeggan
Locke's
Michael Collins Blend
Midleton Very Rare
Millars
Murphy's
Old Kilkenny
O'Briens
O'Neills
Old Dublin
Paddy
Powers Gold Label
Red Breast Blend
Strangford Gold
Tullamore Dew
Wild Geese
Irlandzka whiskey single grain
Greenore