Blog o whisky - królowej wszystkich alkoholi. Wyjątkowym trunku z bogatą historią i tradycją, który staramy się polecać w Folwarku Starej Winiarni - miejscu szczególnym i niepowtarzalnym. Zabytkowe, historyczne wnętrza są wyśmienitym tłem dla cyklicznych degustacji i szkoleń winiarskich, prezentacji firmowych i spotkań w kameralnym gronie.

Jest styl, jest klimat i jest nasza Pasja, która przekłada się na smak, aromat i barwę...

Moda na whisky trwa, wciąż jednak mało o niej wiemy. Czym kierować się, aby wybrać trunek, który będzie dopasowany do naszych upodobań? Jaka jest różnica między szkocką whisky, a irlandzką whiskey? Jak je pić? Z czym łączyć w drinkach?

W tym miejscu będziemy się starali zaspokoić Państwa ciekawość ukazując historię i teraźniejszość najszlachetniejszego z trunków...

Zapraszamy do lektury!

Bourbon Blanton’s Gold Edition Single Barrel

Bourbon Blanton’s Gold Edition Single Barrel Kraj: USA Region: Kentucky Producent: Blantons Poj.: 0.7l Zaw. Alk. %: 51.5 Jedna z najbardziej utytułowanych i poszukiwanych butelek bourbonów na świecie w wersji Gold Edition gości w Piwniczce Folwarku oraz na cyklicznych spotkaniach degustacyjnych z whisky. Bourbon Blanton’s Single Barrel przez pięć lat z rzędu (1999-2003) zdobywał złoty medal na Międzynarodowych Targach Win i Spirytualiów. Debiutował w 1984 roku jako zwiastun kategorii single barrel bourbon, czyli bourbona wywodzącego się z jednej beczki. Każda … Czytaj więcej…

Storm Blended Malt Scotch Whisky

Blended malt Storm został stworzony w 2011 roku przez Lombard Brands dla firmowego sklepu Whisky Shack na Wyspie Man. Lombardzka marka Isle of Man ma swoje korzenie w XVIII wieku, ale mieszanie i butelkowanie własnych whisky nastąpiło dopiero w latach 70. XX wieku. Storm to bardzo specyficzny, wyraźnie naznaczony wpływem morza malt. Do stworzenia tego unikalnego profilu smakowego wykorzystano beczki z whisky słodową pochodzące z najbardziej ekstremalnie położonych szkockich destylarni . Powstałe na dzikim szkockim wybrzeżu mocno morskie w charakterze, … Czytaj więcej…

Destylarnia Bruichladdich – degustacja whisky z Islay

Destylarnia Bruichladdich uchodzi za jedną z najbardziej rzemieślniczych gorzelni whisky w Szkocji. Jak opisaliśmy w poprzednim wpisie relacjonującym naszą wizytę w destylarni, słynie ona zarówno z produkcji whisky miękkiej, eleganckiej, kwiatowej i zupełnie „nie pasującej do wizerunku Islay”, jak i z ekstremalnie „zatorfionej” – Octomore. Pora opisać nasze wrażenia z degustacji tutejszej „wody życia”. W trakcie zwiedzania Bruichladdich mieliśmy farta: operator zgodził się na otwarcie sejfu! Tak zwany „spirit safe” to jedno z najważniejszych miejsc w destylarni… Urządzenie służy do … Czytaj więcej…

Destylarnia Bruichladdich, Islay

Destylarnia Bruichladdich, Bruthach a’Chladaich (zbocze górskie nad brzegiem morza) powstała w 1881 roku nad zatoką Loch Indaal, na półwyspie Rinns – najbardziej wysuniętej na zachód części Islay. O jej  historii i odrodzeniu się w 2001 roku pisaliśmy już tutaj. Przekraczając granicę miejscowości jesteśmy witani przypomnieniem  o zaleceniach epidemicznych – w przeciwieństwie do Polski tutaj pandemia nadal wymusza przestrzeganie obostrzeń (jak z tym bywa w praktyce, inna sprawa…). Na dzień dobry nieco zadziwił nas brak charakterystycznego alembiku z wyjątkowo upartym gościem … Czytaj więcej…

Ardbeg – tak smakuje whisky z Islay

Ardbeg przez wielu znawców uważana jest za whisky najbardziej charakterystyczną dla Islay. Zdecydowana w smaku, o niezwykle silnych akcentach jodu morskiego z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej. W smaku wyczuwa się także akcenty słodu i wanilii. Pod tym względem przypomina ona odrobinę Laphroaig 10 Y.O., ale w przypadku Ardbeg’a odnajdujemy dodatkowo wrzosową i owocową słodycz, której trudno się doszukać w produkcie sąsiedniej destylarni. W poprzednim wpisie opisaliśmy wizytę w destylarni, jej finałem była rzecz jasna degustacja. Na pierwszy ogień … Czytaj więcej…

Destylarnia Ardbeg – wyprawa Klubu Wina na Islay

Destylarnia ARDBEG była największą, jaką odwiedziliśmy podczas naszej kwietniowej edukacyjnej eskapady na szkocką wyspę Islay. Jej burzliwą historię, wzloty i upadki opisaliśmy już na naszej stronie. W Ardbeg można się zakochać. Nie tylko w najbardziej charakterystycznej dla Islay whisky – zdecydowanej w smaku, o niezwykle silnych akcentach jodu morskiego z elementami torfu, wodorostów i soli morskiej – ale i w miejscu, gdzie ona powstaje. Już z daleka urzeka widok pagód na tle morza i pięknej skalistej linii brzegowej. Przy bliższym … Czytaj więcej…

Destylarnia Bowmore – Klub Wina na szlaku whisky z Islay

Ekipa Klubu Wina Folwarku Stara Winiarnia kontynuując kwietniową eskapadę edukacyjną na wyspie Islay zawitała do destylarni Bowmore. Destylarnia powstała w roku 1779 i jest najstarszą gorzelnią zarówno na wyspie jak i w całej Szkocji! Leży nad uroczą zatoką Loch Indaal, w największym miasteczku i stolicy administracyjnej wyspy – Bowmore. Historię gorzelni przedstawiliśmy już na naszej stronie, whisky z Bowmore jest częstym gościem naszych cyklicznych degustacji. Bowmore należy do nielicznych szkockich destylarni, w których produkcja prowadzona jest od początku do końca … Czytaj więcej…

Destylarnia Lagavulin i whisky z Islay – odwiedziliśmy Lag a’Mhuilinn

Folwarczny Klub Wina na początku kwietnia nawiedził w celach edukacyjnych wyspę Islay. W poprzednich wpisach przedstawiliśmy wrażenia z wizyty w destylarni Laphroaig, przedstawiliśmy cały proces produkcji whisky oraz doświadczenia z degustacji wody życia. Kolejnym naszym przystankiem na szlaku The Three Distilleries Pathway była destylarnia Lagavulin. Żwirowa ścieżka, którą podążaliśmy wzdłuż drogi z Laphroaig, w pewnym momencie odbija nieco od wybrzeża prowadząc w głąb lądu; krajobraz zostaje zdominowany przez zielone pastwiska i pasące się na nich owce. Jak wspominaliśmy, Islay była … Czytaj więcej…

Destylarnia Laphroaig – tak smakuje whisky z Islay

Pasja do whisky zawiodła nas na Hebrydy Zewnętrzne (ang. Outer Hebrides, gael. Na h-Eileanan Siar); archipelag około 200 wysp na północnym zachodzie Szkocji, stanowiący jedną z 32 jednostek administracyjnych Szkocji. Wizycie w destylarni Laphroaig na wyspie Islay poświęciliśmy poprzednie wpisy, w których opowiedzieliśmy, jak miło i profesjonalnie nas tutaj powitano i jak powstaje tutejsza, bardzo charakterystyczna whisky. Wyjazd miał charakter edukacyjny, chcieliśmy „u źródeł” zdobyć wiedzę. którą będziemy starali się wykorzystać podczas cyklicznych degustacji whisky w Folwarku. Nie mogło zabraknąć degustacji … Czytaj więcej…

Jak produkuje się whisky – Destylarnia Laphroaig, Islay cz. II

Jak wspomnieliśmy w poprzednim wpisie, pierwszym etapem na drodze naszej pielgrzymki po kultowej dla smakoszy whisky z charakterem wyspie Islay, była destylarnia Laphroaig. Samo nawiedzenie centrum dla odwiedzających tak żądnym nowych wrażeń sympatykom wody życia z Klubu Wina i whisky z Folwarku oczywiście nie wystarczyło – chcieliśmy więcej. Byliśmy pierwszą grupą, którą oprowadzano po destylarni po wymuszonym przez pandemię okresie przerwy! Na Islay powstaje whisky z charakterem. Najbardziej terroirystyczne są tutaj destylaty z Lagavulin, Laphroig i Ardbeg; czuć w nich … Czytaj więcej…

Destylarnia Laphroaig, whisky z Islay – relacja z podróży do Szkocji, cz. I

Mówią, że wilka ciągnie do lasu. Dokładnie tak można powiedzieć o uczestnikach kilkudniowego wyjazdu edukacyjnego miłośników whisky na kultową wyspę Islay – jeden z sześciu tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Otóż nasz folwarczny Klub Wina, zahartowany w cyklicznych degustacyjnych bojach z whisky, zapragnął doświadczyć wyjątkowego klimatu wyspy i jakże charakterystycznego smaku tamtejszej „wody życia” – u źródeł. Na – nomen omen – dobry początek wspomnijmy o klimacie: zostaliśmy chłodno przywitani przez przenikliwy wiatr, deszcz padający praktycznie poziomo, czy też krupę … Czytaj więcej…

Głosujemy na whisky, które zagoszczą na degustacji – Majówka 2022!

Na 2 maja 2022 r. zaplanowaliśmy wyjątkową degustację whisky, która będzie atrakcją Pakietu „Majówka z sommelierem” (1-3.05.2022 r.). Na prima aprilis przygotowaliśmy dla Państwa niespodziankę 🙂 Otóż na stronie https://lubimywhisky.pl/wybierz-whisky-na-degustacje istnieje możliwość wskazania – według Państwa upodobań, gustu – whisky single malt i whisky blended spośród kilkudziesięciu butelek obecnych w naszej ofercie, które finalnie będą uczestniczyć w degustacji „wody życia” w Folwarku. Czyli głosowanie! W degustacji wezmą udział 4 whisky z największą ilością głosów – 2 spośród whisky single malt … Czytaj więcej…

Cykliczne degustacje whisky w Starej Winiarni

Winiarnia zaprasza na cykliczne spotkania z „wodą życia”. Po „walentynkowej” przygodzie z whisky z Japonii najbliższe degustacje zdecydowanie powrócą do Szkocji i jej znanych i docenianych regionów: Islay, Speyside oraz Highlands. Szczegółowy harmonogram spotkań zawsze na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy. Najbliższa degustacja whisky odbędzie się w piątek, 18 lutego (18:00-20:00) i poprzedzi występ legendarnej Śląskiej Grupy Bluesowej (20:00). Przewidzieliśmy smakowanie pięciu ciekawych whisky: Ardbeg 5 YO Wee Beastie Single Malt The Talisman Blended Whisky – to „rodzynek” ze Speyside w zestawie whisky … Czytaj więcej…

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

W 1918 roku młody Japończyk z ambicjami pojechał samotnie do Szkocji, aby odkryć tajemnicę produkcji whisky. To Masataka Taketsuru, założyciel Nikka Whisky i ojciec japońskiej „wody życia”. Urodził się w 1894 roku w rodzinie piwowarów sake w Hiroszimie, w 1916 roku ukończył technikum w Osace i tam też podjął pracę w firmie Settsu Shuzo. Dwa lata później przybył do Szkocji i rozpoczął studia na Uniwersytecie w Glasgow. Młody i pełen pasji odbywał praktyki w trzech szkockich gorzelniach: w destylarni Longmorn … Czytaj więcej…

The San-in Blended Japanese Whisky w Piwniczce Folwarku

The San-In whisky to produkt destylarni Kurayoshi należącej do Matsui Shuzo. Dla wielu fanów japońskiej whisky właściciel zasłużył już na niewygodne miejsce… w piekle. Ale po kolei. Mało kto wie, że w Kraju Kwitnącej Wiśni dopiero od 1968 roku alkohol oznaczony jako whisky był prawnie zobowiązany do zawierania… whisky właśnie. Nie tylko koncern Suntory przez dziesięciolecia nagminnie wykorzystywał tak luźne regulacje 🙂 Ale w przypadku Matsui miarka się przebrała z innego powodu. Matsui Shuzo od 1910 roku jest znany w … Czytaj więcej…

The Chita Single Grain Japanese Whisky – Folwark Stara Winiarnia

W prefekturze Aichi, w centrum Japonii, półwysep Chita i jego okolice słyną z rzemiosła w zakresie fermentacji. Destylarnia Chita, z której na półki naszej Piwniczki trafiła nowa whisky The Chita Single Grain, zajmuje powierzchnię ok. 50 tys. m2 i bardziej przypomina zakład petrochemiczny, niż destylarnię. Wybudowano ją w 1972 roku na wyspie Honshū, nieopodal wioski… Chita rzecz jasna, a pochodzący stamtąd destylat grain trafia do wszystkich blendów z portfela wielkiego koncernu Suntory. Do 2014 roku whisky zbożowa z destylarni Chita … Czytaj więcej…

Kanekou Okinawa Whisky w Piwniczce Folwarku

Shinzato to najdłużej działający licencjonowany producent awamori, japońskiego alkoholu rodem z Okinawy. Jego historia sięga ponad 500 lat; był to prestiżowy napój, którym cieszyła się szlachta Królestwa Ryukyu (1429-1879), hołd złożony dynastii Qing i szogunatowi Tokugawa. Co ciekawe Królestwo Ryukyu pozwalało w tamtych czasach (legalnie) wytwarzać ten trunek tylko 30 podmiotom. Gorzelnia od setek lat wiernie kierująca się mottem „Wajo Ryoshu” („dobre wino warzone w duchu harmonii”) była wśród tych wyróżnionych; działała wówczas jako „Kanekou”. Nawiązująca do tej nazwy Kanekou … Czytaj więcej…

The Glenlivet 12 YO Double Oak Single Malt Scotch Whisky

Destylarnia The Glenlivet została założona w 1824 roku. O jej historii pisaliśmy tutaj. Warto tutaj wspomnieć, że The Glenlivet, jest jedyną szkocką destylarnią, która prawnie może posługiwać się zaimkiem „The”. Jest to po prostu TA whisky – jedyna i niepowtarzalna. The Glenlivet 12 YO Double Oak Single Malt Scotch Whisky The Glenlivet 12 YO to nie tylko jeden z najpopularniejszych single maltów na świecie, ale również jeden z najdłużej produkowanych, jego premiera miała miejsce w 1933 roku, tuż po uchyleniu … Czytaj więcej…

Tullibardine 500 Sherry Finish Highland Single Malt Scotch Whisky

Destylarnię Tullibardine założył w 1947 roku architekt William Delmé-Evans. Swoją nazwę zawdzięcza pobliskiemu wrzosowisku – Tullibardine Moor. Gorzelnia mieści się w Blackford w zabudowaniach jednego z najstarszych, piętnastowiecznych szkockich browarów. W roku 1488 roku młody król Jakub IV zatrzymał się ponoć tutaj przed swoją koronacją w Scone Palace, browar był bowiem znany z produkcji dobrego piwa. Data ta dumnie pręży się na każdej butelce Tullibardine, może dlatego, że królowi zasmakowało – w 1503 roku nadał browarowi przywilej królewski. Ten sam … Czytaj więcej…

Mossburn Blended Malt Scotch Whisky

  „Jesteśmy młodą firmą, ale nasze korzenie sięgają głęboko” – Mossburn na etykiecie whisky, która zagościła ostatnio w Piwniczce Folwarku, daje do zrozumienia, że doskonalił swoje umiejętności w mieszaniu i butelkowaniu whisky i różnych innych alkoholi od roku 1992. Na stronie internetowej firmy mgliście wspomniane są 'rodzinne’ doświadczenia w tym zakresie sięgające… ponad stu lat. Natomiast Mossburn Distillers & Blenders to oficjalnie spółka-córka holenderskiej grupy Marussia Beverages BV założona w 2013 roku. Wiemy też na pewno, że pierwsze butelkowanie pod … Czytaj więcej…

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky

Na początku XIX wieku w Szkocji na szeroką skalę kwitło nielegalne gorzelnictwo. Nie pomagały zmasowane kontrole poborców podatkowych, nie zrobił też większego wrażenia ustanowiony w 1822 roku Illicit Destillation Act, w którym zwiększano kary za nielegalną destylację. Dopiero The Excise Act z 1823 roku obniżający podatek od produkcji whisky i wprowadzający roczną opłatę za koncesję umożliwiającą legalną destylację sprawił, że bimbrownicy zaczęli się ujawniać. Śledząc historię szkockich destylarni na naszej stronie łatwo zauważyć, że większość z nich ma swój „oficjalny” … Czytaj więcej…

Glenmorangie Lasanta w Piwniczce Folwarku

Glenmorangie Lasanta 12-letni Sherry Cask Finish W każdym zakątku świata zachód słońca jest magiczny, zadumał się dr Bill, dyrektor ds. kreacji whisky i niestrudzony podróżnik. Postanowił więc zabutelkować nieskończony horyzont czerwieni, pomarańczy i fioletów. Lasanta (w jęz. gaelickim „serdeczność i pasja”) bierze swój początek w „żyrafowatych”, najwyższych w Szkocji alembikach (ponad 5m!), które dają cudownie delikatny, owocowy smak i aromat. Po 10-letniej maturacji w beczkach po bourbonie whisky finiszuje przez kolejne 24 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso i Pedro … Czytaj więcej…

Highland Journey Blended Malt Scotch Whisky

Hunter Laing Hunter Laing & Company jest jednym z niezależnych dystrybutorów. Historia marki rozpoczyna się w 1949 roku, kiedy ojciec Stewarda Lainga, Frederick, otwiera zakład w Glasgow, który zajmuje się blendowaniem whisky. W roku 1964 syn dołącza do ojca i – zainspirowany podróżą koleją po Highlands – wkracza w świat „wody życia”. W latach 70. i 80. Steward rozwija rodzinną firmę, wypuszczając linię alkoholi House of Peers na rynkach Ameryki Południowej i Azji. Z biegiem lat Hunter Laing & Company … Czytaj więcej…

Glenkinchie 12 YO Single Malt Scotch Whisky

Glenkinchie – destylarnia single malt whisky, mieszcząca się na równinach Kinchie Burn niedaleko wsi Pencaitland w hrabstwie East Lothian, ok. 15 mil od Edynburga – stąd „The Edinburgh malt” na etykiecie whisky. Produkowany tutaj trunek był do niedawna jedną z trzech pozostałych, wciąż produkowanych 'Lowland whisky’. Glenkinchie, to również „the Lowland Home of Johnnie Walker”… Założona w 1825 r. przez rolników Johna i George’a Rate, Glenkinchie działała pod nazwą Milton Distillery do czasu uzyskania licencji i zmiany nazwy w roku … Czytaj więcej…

Glenalmond Highland Blended Malt Scotch Whisky

Firma Vintage Malt została założona 2 grudnia 1992 roku przez Briana Crooka, byłego dyrektora Morrison Bowmore Distiller. Celem było wyprodukowanie szeregu whisky słodowych pochodzących z najlepszych gorzelni w Szkocji i udostępnienie ich niezależnym importerom win i wyrobów spirytusowych na całym świecie. 25 lat później firma eksportowała ponad 10 milionów butelek whisky słodowej do ponad 30 krajów na całym świecie i jest obecnie uznawana za jednego z wiodących niezależnych rozlewników w Szkocji. Do The Vintage Malt Whisky Company dołączyły w 1997 … Czytaj więcej…

Glenfarclas 12 YO Highland Single Malt Scotch Whisky

Destylarnia Glenfarclas została założona w roku 1836, jednak jej prawdziwy rozkwit zaczął się w roku 1865, kiedy nowym właścicielem farmy Recherlich, położonej u stóp góry Benrinnes, w dolinie rzeki Spey, został John Grant. To on powiedział: „whisky słodowej się nie udoskonala, ją się pielęgnuje”. Glenfarclas – „dolina zielonych łąk” – pozostała w rękach Johna Granta i jego spadkobierców do dnia dzisiejszego, co jest ewenementem w szkockim przemyśle gorzelnianym, a filozofia Grant’a stosowana jest tutaj nadal. Glenfarclas od czasów powstania produkował … Czytaj więcej…

GlenDronach The Hielan’ Highland Single Malt Scotch Whisky

GlenDronach to niewielka destylarnia założona w 1826 roku przez Jamesa Allardice’a na obrzeżach Speyside, niedaleko Huntly. Tak naprawdę od zarania swych dziejów do roku 2008 nazywała się Glendronach, ale marketing czyni cuda – od wskazanej daty nowi właściciele oprócz dużego „D” w nazwie sugerują, że jest to whisky z… Highlands… Cóż, nawet etymologia Glendronach jest wieloraka: pierwsza wersja mówi, że nazwa pochodzi od potoku Dronach Burn, który zaopatruje wytwórnię w jeden z podstawowych surowców do produkcji uisge beatha, druga każe … Czytaj więcej…

Crabbie 12 YO Single Malt Scotch Whisky z Speyside

Crabbie to słynny XIX-wieczny ród producentów whisky. Tak naprawdę sięgnąć by można pamięcią do początków wieku XVIII, kiedy to pojawia się wzmianka o niejakim panu Macrobbie, ochotniku walczącym w ostatniej bitwie powstania Jakobitów. Po klęsce w bitwie na wrzosowiskach Culloden, pod Inverness, i upadku powstania czmychnął on był do Edynburga i wykastrował sobie przedrostek zdradzający jego lojalność i przywiązanie do katolików (niektóre mętne źródła stopniują napięcie podając, iż jednak nowe nazwisko brzmiało już Crab, synowie John, George i Miller nazywali … Czytaj więcej…

Copper Dog Speyside Blended Malt Scotch Whisky

Pomysłodawcą Whisky Copper Dog był niejaki Piers Benedict Adam – biznesmen, właściciel londyńskich nocnych klubów dla „wyższych sfer”. Obok The Punch Bowl, który prowadził wraz z mężem Madonny, Guy’m Ritchie, Mahiki, Whisky Mist i Tini, miał kaprys nabyć w 2014 roku Hotel Craigellachie, który po prostu go zauroczył podczas podróży po Speyside. Pragnąc, by pobyt w jego hotelu stał się czymś naprawdę wyjątkowym, uznał, że warto serwować własną whisky. Powstała firma Copper Dog Whisky Limited, która weszła w spółkę z … Czytaj więcej…

BenRiach – Heart of Speyside Single Malt Scotch Whisky

Destylarnia BenRiach została założona w 1898 roku przez Johna Duffa w samym sercu Speyside, pa południe od Elgin, w pobliżu destylarni Longmorn. Jako, że ta ostatnia również należała do Duffa, połączyła je prywatna kolej: parowóz Puggy żwawo ciągnął wagoniki z węglem, jęczmieniem, torfem i beczkami. Niestety już po dwóch latach w wyniku kryzysu (Pattison Crash) destylarnia została zamknięta i przez kilkadziesiąt kolejnych lat wykorzystywano tylko znajdującą się na jej terenie słodownię. W 1965 ponownego otwarcia dokonał nowy właściciel The Glenlivet … Czytaj więcej…

Arran 10 YO Single Malt Scotch Whisky w Piwniczce Folwarku

Destylarnia Arran zbudowana została od podstaw i otwarta w mieście Lochranza (niektóre źródła mówią o Destylarni Lochranza) w roku 1995 – po ponad 150 latach nielegalnej działalności na wyspie Arran prawie 50 innych, małych gorzelni. Jako chyba jedyna wytwórnia szkockiej whisky od samego początku przewidziana została do pełnienia również funkcji atrakcji turystycznej wyspy, która jest  malowniczo położona pomiędzy stałym lądem Wielkiej Brytanii a półwyspem Kintyre. Równolegle z pracami budowlanymi i montażowymi elementów wyposażenia destylarni, powstawało tutejsze Visitor Centre, którego uroczystego … Czytaj więcej…

Tenjaku Blended oraz Tenjaku Pure Malt – japońskie whisky w naszej Piwniczce

Japońska whisky stała się poważnym rywalem rywalem dla trunków ze Szkocji i Irlandii. Dzięki zróżnicowanemu klimatowi i dostępności do torfowej gleby, a także umiejscowieniu magazynów japońskich destylarni w wietrznych regionach górskich, azjatycka whisky śmiało może równać się z europejskimi odpowiednikami. Nie bez znaczenie jest też przystępna cena za trunki o całkiem bogatych walorach smakowych. Dążenie do perfekcji i praca z naturalnymi składnikami przynosi efekty. Whisky Tenjaku to produkt spółki Minami Alps Wine & Beverage Company Ltd., która od 2012 roku … Czytaj więcej…

anCnoc 12 YO Highland Single Malt Scotch Whisky w Piwniczce Folwarku

Na skraju Speyside, w okolicach Aberdeenshire, na północno – wschodnim wybrzeżu Szkocji ulokowała się niewielka gorzelnia, założona w roku 1894 przez Johna Morrisona w malowniczej wiosce Knock. Destylarnia Knockdhu („Cnoc Dubh” – z galeickiego Czarna Góra) powstała dzięki spółce Distillers Company Limited, prekursorowi dzisiejszego koncernu Diageo. Produkowany w gorzelni destylat przez bardzo długi czas wykorzystywany był wyłącznie na potrzeby blendów. Pierwszy oficjalny single malt pojawił się na rynku dopiero w roku 1990 – dwa lata po przejęciu zakładu przez grupę … Czytaj więcej…

Aerstone 10 YO Land Cask Single Malt Scotch Whisky z Lowlands

Nazwa destylarni Ailsa Bay (EJL-sa bej) pochodzi od nazwy wyspy Ailsa Craig – skały wystającej z morza mniej więcej w 1/3 drogi między destylarnią, ulokowaną niedaleko Girvan w Lowlands, a południowym krańcem półwyspu Kintyre. Wybudowana i wyposażona w niezwykle szybkim tempie – w 9 miesięcy w 2007 roku – ma w założeniu produkować whisky o profilu zbliżonym do tej wytwarzanej w Balvenie i zastąpić ją w składzie blendów firmowanych przez matkę-założycielkę: William Grant & Sons. Wszystko przez wzmożony popyt na … Czytaj więcej…

The Macallan Double Cask 12 YO Scotch Whisky

The Macallan to absolutna ikona w świecie whisky single malt i marka numer jeden pod względem wartości sprzedaży. Marka prestiżowa, która wielokrotnie ustanawiała rekordy Guinnessa za najdroższą whisky na świecie  – płacono za nią ponad milion dolarów za butelkę! Destylarnia Macallan założona została w 1824 roku w miejscowości Craigellachie nad rzeką Spey, w regionie Speyside w północnej Szkocji (Highlands czy Speyside – zamieszanie wywołują informacje zamieszczane przez producentów na etykietach whisky – pisaliśmy o tym tutaj). Pierwotnie Macallan leżakował tylko … Czytaj więcej…

Aberlour 16 YO Single Malt ze Speyside, Szkocja

Dzięki magicznemu położeniu nad rzeką Spey, mała, kameralna destylarnia Aberlour zajmuje szczególne miejsce w sercach miłośników whisky. Wszystkie whisky single malt są tutaj wytwarzane z najlepszych lokalnych składników: z jęczmienia i miękkiej wody z pobliskiej góry Ben Rinnes. Spirytus jest zwykle leżakowany przez co najmniej 12 lat, zarówno w najlepszych, ręcznie zbieranych beczkach po sherry Oloroso, jak i w beczkach z amerykańskiego dębu. To właśnie dojrzewanie double cask, które subtelnie łączy cechy każdej beczki, pozwala stworzyć naprawdę bogatą, złożoną paletę … Czytaj więcej…

The Balvenie 14 YO Caribbean Cask w Piwniczce Folwarku

The Balvenie to whisky produkowana w samym sercu Speyside, w Dufftown, w cieniu ruin XIII-wiecznego zamku. Whisky z tej części Szkocji są bardzo charakterystyczne i najsłodsze ze szkockich maltów; o różnej mocy od lekkich, kwiatowych aromatów po ciężkie, bogate, często z posmakiem sherry, jednocześnie praktycznie bez dymu i torfu tak często obecnego w regionach wyspiarskich. Malty ze Speyside są zarówno doskonałe na początek drogi z whisky single malt i pozwolą zapoznać się z bogactwem szkockiej, jak i dla kolekcjonerów dostarczając … Czytaj więcej…

Ardbeg 5 YO Wee Beastie – Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna

Adbeg jest jedną z najstarszych destylarni Szkocji – powstała w 1815 roku na wyspie Islay, w oddalonej około 5 kilometrów od miejscowości Port Ellen zatoczce. Należy bez wątpienia do najładniejszych i najpiękniej położonych oraz do najbardziej charakterystycznych w całej Szkocji i jest obowiązkowym punktem do zwiedzenia przez każdego miłośnika szkockiej. Burzliwą historię destylarni opisaliśmy tutaj. Aktualnie ważne jest to, że whisky Ardbeg oddaje w pełni wyspiarski charakter Islay. Oprócz wielu limitowanych wydawnictw Ardbeg utrzymuje, mniej lub bardziej konsekwentnie, swoje podstawowe … Czytaj więcej…

Kilchoman Machir Bay – nowy single malt z Islay w Piwniczce Folwarku

Destylarnia Kilchoman, pierwsza nowo powstała destylarnia na wyspie Islay od ponad 124 lat (2005), świadomie kontynuuje zapomniane już w większości w Szkocji tradycje tzw. farm distilleries. Właściwie jest jedną z dwóch destylarni obok Springbank, która w jednym miejscu zajmuje się pełnym procesem wyrobu whisky; od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Tutaj jednak oprócz uprawiania własnego jęczmienia (odmiana publican zapewnia 25% potrzeb), wykorzystuje się dodatkowo jęczmień z Rockside Farm oraz słód z destylarni w Port Ellen. … Czytaj więcej…

Bunnahabhain 12 YO Islay Single Malt Whisky w Piwniczce Folwarku

Bunnahabhain (czyt. „bunahawen”, z galeickiego „usta rzeki”) to destylarnia szkockiej whisky, mieszcząca się na wyspie Islay, na północnym zachodzie Hebrydów wewnętrznych. Kiedy William Robertson oraz bracia James i William Greenleesowie w roku 1881 postanowili ją zbudować, nie było tam nic: ani wioski, ani portu, ani jednego nawet drzewa. Była woda: górski strumyk Margadale Spring i była wizja zwiększenia dochodów z produkowanego przez farmerów jęczmienia. Po dwóch latach pełnych wyrzeczeń, a nawet tragedii, powstały zakład rozpoczął, zgodnie z ówczesnym olbrzymim zapotrzebowaniem, … Czytaj więcej…

Lagavulin 16 YO i Lagavulin 8 YO – nowe whisky w naszej Piwniczce!

Lagavulin 16 YO to prezent na każdą okazję dla miłośników torfowych i mocnych whisky. Ponieważ cytujemy te pochodzące ze strony szacownej destylarni z Islay słowa tuż przed Mikołajem A.D. 2021, zachęcamy do lektury 🙂 Powinniśmy podkreślić: „dla miłośników torfowych i mocnych whisky”. Ale, ale… przecież to czczony przez koneserów i ekspertów wspaniały destylat, „the king of Islay”, nobliwa arystokratka z Islay, wręcz najważniejszy single malt końca XX wieku i wegług wielu najlepsza 'podstawka’ na świecie! Podstawka! Lagavulin serwuje nam 43-procentowy … Czytaj więcej…

Bruichladdich Bere Barley 2010 – nowe whisky w Piwniczce Folwarku

W wieku XX spotkanie z whisky Bruichladdich bywało raczej rozczarowaniem dla wielbicieli whisky z wyspy Islay. Była to whisky nie tylko niezwykle łagodna, pozbawiona typowego dla Islay „pazura” torfu, dymu i jodyny, ale w dużej mierze pozbawiona charakteru… w ogóle. Ale nadeszły zmiany. Że wyszły destylarni na lepsze najlepiej obrazuje zdjęcie powyżej: ktoś skuszony jakością tutejszej „wody życia” uwiązł na dobre w szyjce alembiku 🙂  Widać, że nowi właściciele Bruichladdich oprócz bezkompromisowej wizji, mają też poczucie humoru… Właśnie pod koniec … Czytaj więcej…

Laphroaig 10 YO – nowe whisky w Folwarku Stara Winiarnia

Wyobraźmy sobie, że jesteśmy na dalekim krańcu mapy szkockiej whisky, na wyspie Islay. Miejscu, do którego sztukę destylacji po raz pierwszy przywiedli irlandzcy mnisi. Jest początek XIX wieku i zachodzimy, jak nasi sąsiedzi, w głowę: zalegalizować swoje dotychczasowe źródło dochodu, czy nadal po cichu „pędzić” i rozprowadzać, gdzie tylko się da. Przed takim oto dylematem stanęli dwaj bracia, Aleksander i Donald Johnstonowie, którzy swoje 1000 akrów ziemi obrabiali z zapałem na południu wyspy, w pobliżu Port Ellen. Zapał Aleksandra jednak … Czytaj więcej…

Islay Mist – nowe whisky w Folwarku Stara Winiarnia

Wyspa Islay to jeden z sześciu tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Mekka fanów „wody życia”. Czynnych destylarni na wyspie jest tylko kilka, są one jednak uważane przez wielu za kwintesencję „szkockiej”: Ardbeg, Bowmore, Lagavulin, Bunnahabhain, Laphroaig, Caol Ila, Bruichladdich, Kilchoman, i Port Charlotte. Nie można pominąć słynnej destylarni Port Ellen, która co prawda zakończyła produkcję w 1983 roku, ale whisky z tej destylarni, rozlewane przez niezależne rozlewnie jak Signatory, czy Douglas Laing & Co., a także przez właściciela – firmę … Czytaj więcej…

Zapraszamy na degustację „szkockiej” whisky

W piątek, 5 listopada (godz.18:00) zapraszamy za degustację szkockiej whisky! Fettercairn 12 YO Highland Single Malt Scotch Whisky  Jura 10 YO Single Malt Scotch Whisky Isle Of Skye Blended Schotch Whisky oznaczony jako 8-letni Antiquary – blend oznaczony jako 12-letni Serdecznie zapraszamy! Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc (+48 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.pl) Bilety: 100zł/os. do nabycia na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/05112021-degustacja-whisky-54/n    

Październik miesiącem… degustacji whisky :)

Tak, to przewrotny tytuł 🙂 W październiku wszakże obok degustacji whisky miały miejsce cykliczne degustacje… wina! Jednak te pierwsze bardziej zapadły nam w pamięci, albowiem nasi Goście dopisali i dostarczyli nam sporą dawkę wrażeń! Już pierwszy dzień miesiąca przyniósł zmagania degustacyjne whisky ze Szkocji i Japonii. Wśród degustowanych trunków znalazły się: Ardbeg Ten Islay Single Malt Uchodząca za najbardziej torfową spośród wszystkich szkockich whisky, Ardbeg jest pełna aromatów ogniskowego dymu, paleniska, smoły oraz gorącego asfaltu. W tle pojawiają się nuty … Czytaj więcej…

Degustacja whisky – Szkocja

W piątek, 3 września (godz.18:00) zapraszamy za degustację szkockiej whisky! Kolejne z cyklicznych spotkań degustacyjnych uświetnią: The Antiquary (datowana na 12 lat) Blended Scotch Whisky The Antiquary Blended Scotch Whisky Té Bheag Nan Eilean Blended Scotch Whisky Ardbeg TEN Islay Single Malt Scotch Whisky Bowmore Golden & Elegant 15YO Islay Single Malt Scotch Whisky Serdecznie zapraszamy! Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc (+48 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.pl) Bilety: 100zł/os. do nabycia na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/3092021-degustacja-whisky-49/n Antiquary 12YO Antiquary 12YO to kompozycja 30 … Czytaj więcej…

Degustacja whisky z regionu Seyside

W piątek, 20 sierpnia (godz.18:00) zapraszamy za degustację whisky ze szkockiego regionu Speyside. O Speyside Malt mówi się, że to najsłodsze szkockie whisky. Charakteryzują się zazwyczaj owocowym, kwiatowym aromatem i wyczuwalnym posmakiem sherry. Spośród innych whisky wyróżnia je mniej akcentów torfu i dymu, tak często spotykanych w najbardziej znanych rejonach wyspiarskich. W degustacyjne szranki staną ciekawi zawodnicy: Glenfiddich 12-letni Single Malt Scotch Whisky Tomintoul Peaty Tang Single Peated Malt Scotch Whisky Cragganmore 12-letni Single Malt Scotch Whisky Glen Elgin 12-letni … Czytaj więcej…

Olimpijska degustacja whisky z Japonii

Letnie Igrzyska Olimpijskie 2020 (z powodu pandemii odbywające się w 2021 roku) trwają w najlepsze 🙂 Winiarnia przygotowała więc lokalną atrakcję, mającą przybliżyć smak rywalizacji w Kraju Kwitnącej Wiśni. 6 sierpnia (godz.18:00) zapraszamy na Degustację whisky z Japonii! Japonia jest drugim na świecie producentem whisky – tak, tak, najczęściej spotykane są tutaj whisky mieszane – blended, ale tutejsi perfekcjoniści potrafią wyprodukować również doskonałe trunki typu single malt. W naszym spotkaniu degustacyjnym udział wezmą: Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky nosi imię … Czytaj więcej…

Degustacja whisky – wieczór kawalerski

Czy degustacja whisky może być atrakcją wieczoru kawalerskiego? OCZYWIŚCIE 🙂 W minioną sobotę nasza piwniczka gościła grupę przyjaciół, którzy w ramach atrakcji wieczoru kawalerskiego zrobili wspaniały prezent swemu koledze. W degustacyjne szranki stanęło pięć znamienitych trunków: Nomad Outland Whisky – kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, w formule której znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i sześć whisky zbożowych, wszystkie z regionów Speyside i Higlands, starzonych od 5 do 8 lat. The … Czytaj więcej…

Kolejne cykliczne degustacje whisky – lipiec 2021

LATO 2021 jest wyjątkowo gorące 🙂 Degustacyjny imprezariusz Folwarku Stara Winiarnia obfituje w spotkania degustacyjne – polecamy spotkania piątkowe, przed występami na żywo w Muzycznym Folwarku. 16 lipca o godzinie 18:00, tuż przed koncertem zespołu ALERGEN, proponujemy spotkanie z „wodą życia” z destylarni szkockich i japońskiej. Antiquary 12YO Blended Scotch Whisky Nietuzinkowa szkocka whisky zamknięta w równie wyjątkowej butelce. Whisky ta skomponowana jest z 30 różnych destylatów słodowych i zbożowych, głównie z regionu Speyside oraz znanej i cenionej gorzelni Tomatin. … Czytaj więcej…

Degustacja whisky z Islay – Winiarnia zaprasza!

Islay, wyspa w archipelagu Hebrydów Wewnętrznych, jeden z sześciu tradycyjnych szkockich regionów produkcji whisky. Każdy szanujący się smakosz szkockiej whisky zna tutejsze destylarnie Laphroaig, Lagavulin i Ardbeg, Bowmore, Bruichladdich, Bunnahabhain, Caol Ila, a może nawet i te najmłodsze: Kilchoman oraz Ardnahoe. W „bratobójczym” starciu, podczas naszego degustacyjnego spotkania, pojedynkować się będą: Finlaggan Old Reserve Single Malt Scotch Whisky, Ardbeg TEN Isley Single Malt Scotch Whisky Caol Ila 12-letnia Single Malt Scotch Whisky Bowmore Golden & Elegant Lagavulin 16-letni „Wielki” Serdecznie … Czytaj więcej…

The Glenlivet – single malt, od którego wszystko się zaczęło

The Glenlivet. The single malt that started it all. Ceniony za swoje doskonałe wyważenie i wykończenie; niejednokrotnie w historii punkt odniesienia, w stosunku do którego mierzone były wszystkie inne słody. Najlepiej sprzedająca się whisky słodowa w USA, numer 2 wśród szkockich whisky single malt na świecie. Ale od początku. Na początku XIX wieku w środkowej części Speyside, w dolinie rzeki Livet (glen Livet), działało nawet 200 nielegalnych gorzelników. Sprzyjało temu nie tylko położenie z dala od głównych szlaków komunikacyjnych (nieczęsto … Czytaj więcej…

Destylarnia Balblair

Balblair – destylarnia whisky, znajdująca się na obrzeżach miasta Edderton, w granicach byłego hrabstwa Ross-Shire (obecnie wchłonięte przez Highland) w Szkocji. Sąsiadka destylarni Glenmorangie. W języku gaelickim nazwa oznacza „pole bitwy” lub „miasteczko na równinie” – tłumaczenia odnoszą się zarówno w historii tego miejsca, jak i ukształtowania terenu wokół zakładu. Około tysiąc lat temu ta część Szkocji uległa najazdowi Wikingów: pamiętna bitwa rozegrała się nad Zatoką Dornoch Firth, na równinie o nazwie Eadar Dun („pomiędzy fortami”, wzgórzami, ze źródłami krystalicznie … Czytaj więcej…

Najdroższa i najstarsza kolekcja whisky The Macallan w Polsce

Słynna The Red Collection w ostatnich dniach trafiła na polski rynek. Jest to nowa linia wybitnych i wyjątkowo rzadkich szkockich whisky typu single malt, która swym charakterem i doskonałością oddaje głęboki szacunek marki dla tradycji i rzemieślniczego kunsztu. Zainspirowana niezwykłym znaczeniem koloru czerwonego w całej historii marki, The Red Collection obejmuje zestaw stałych edycji whisky The Macallan oraz okazjonalne wydania specjalne. Tym razem są to wersje najstarsze na świecie. Kolor czerwony ma głęboki i długotrwały związek z destylarnią The Macallan. … Czytaj więcej…

Hatozaki – japońska whisky z destylarni Kaikyō

W Piwniczce Folwarku pojawiły się nowe whisky o wdzięcznej nazwie Hatozaki. Tak, to „japończyki” (o historii japońskiej whisky pisaliśmy przy okazji typologii „wody życia” tutaj). Nazwę Hatozaki whisky zawdzięcza wybudowanej w XVII wieku, najstarszej kamiennej latarni morskiej w Japonii; symbolizującej solidność i otwarcie na świat mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Whisky jest produkowana w ulokowanej na terenie browaru w Kaikyō Distillery w Akashi Sake Brewery. Właściciele marki, rodzina Yonezawa, zajmowali się produkcją sake w browarze Akashi-Tai od połowy dziewiętnastego wieku. Od … Czytaj więcej…

Finlaggan Old Reserve – polecany bastard malt z Islay

Halo, halo, czy nie chcieliby Państwo spróbować whisky, która za niewielkie pieniądze może wprowadzić w świat produktów dymnych, nie wypalając przy okazji sobie przełyku niedojrzałością trunku? Polecamy Finlaggan Old Reserve Single Malt Scotch Whisky! Uwaga! Nie istnieje destylarnia Finlaggan. Pochodzenie destylatu, który tworzy tą whisky, owiane jest tajemnicą – prawdopodobnie anonimowość gwarantuje umowa z dostawcą. Najbardziej podejrzane są destylarnie Lagavulin lub Caol Ila, ze wskazaniem na tą pierwszą 🙂 A więc smak Islay – i to młody – zapewne poniżej … Czytaj więcej…

Destylarnia Lagavulin – charakter i styl Islay

Na południowym brzegu wyspy Islay, w zatoce, do której niegdyś dostępu broniło zamczysko Dun Naomhaig (Dunyveg, obecnie niestety w riunie), leży Lagavulin – jedna z najstarszych destylarni w Szkocji. Sztukę produkcji whisky przywieźli tutaj chrześcijańscy misjonarze w 573 roku n.e. W okresie największego ucisku szkockich gorzelników w XVIII wieku, na Islay nie działał ani jeden poborca podatkowy, co miało zapewne istotny wpływ na rozwój i stopień wyrafinowania sztuki wytwarzania tutejszej whisky. Produkcja wody życia i jej przemyt do Szkocji i … Czytaj więcej…

Destylarnia Caol Ila na wyspie Islay

Caol Ila    Region: Islay   Status: aktywna     Dostępność: otwarta  Port Askaig, Isle of Islay PA46 7RL +44 (0) 1496 840207, 1496 840660 Caol Ila to w języku gaelickim „cieśnina Islay”. Na mapach znajdziemy oczywiście Sound of Islay, która oddziela wyspy Islay i Jura. Dla niektórych wymowa gorzelni jest równie odległa jak jej lokalizacja; od 1846 roku ukryta jest bowiem na surowym wschodnim wybrzeżu Islay, nieopodal największego portu wyspy, Port Askaig. Można usłyszeć „kal-ila”, “ka-lila” a nawet “kulajla”, “kalajla”, … Czytaj więcej…

Whisky w czasach pandemii

Okres pandemii koronawirusa był zgubny dla wielu segmentów rynku. Branża alkoholowa została dotknięta kryzysem w mniejszym stopniu niż inne gałęzie gospodarki. Konsumenci chętnie sięgali po droższe alkohole, co odzwierciedla skokowy wzrost eksportu „szkockiej” (dane SWA), a w gronie poszkodowanych znaleźli się głównie ci gracze, których działalność opierała się na segmencie HoReCa. Globalny eksport szkockiej whisky spadł w 2020 r. o ponad 1,1 mld funtów, do poziomu 3,8 mld funtów. Oznacza to spadek o ok. 23 proc. względem rekordowego 2019 r. … Czytaj więcej…

Czy warto inwestować w whisky? A jeśli już, to w butelki, czy w beczkę?

Czy warto inwestować w whisky? Sztuka, wino, biżuteria, klasyczne samochody… To alternatywne aktywa, które zamożni inwestorzy kupują, gdy chcą zdywersyfikować swoje zasoby i dobrze się przy okazji bawić, zbierając piękne przedmioty. Analizując ostatnią dekadę możemy listę tych „dóbr” poszerzyć o whisky – okazuje się bowiem, że „płynne złoto” jest… najbardziej opłacalną inwestycyjnie klasą aktywów alternatywnych! Jeden z indeksów śledzących cenę whisky na aukcjach – Knight Frank Rare Whisky 100 Index zyskał prawie 40% w ciągu roku, a w perspektywie 10-letniej … Czytaj więcej…

Najlepsza whisky na świecie – Jim Murray’s Whiskey Bible 2021

Biblia whisky Brytyjski dziennikarz Jim Murray jest dla whisky tym, kim dla wina jest Robert Parker: degustatorem, którego opinia jest szczególnie szanowana i którego werdykty wpływają wydatnie na wybory konsumentów. W „Jim Murray’s Whiskey Bible 2021” wskazuje whisky, które uważa za najlepsze… na świecie. Od 2003 roku Murray skosztował i opublikował opinie o ponad 20 000 whisky, tegoroczna, osiemnasta edycja 2021 zawiera notatki dotyczące około 4500 whisky – w tym 1252 nowych not degustacyjnych! Jak sam wyznaje, próbuje dziennie 10-15 … Czytaj więcej…

Destylarnia Springbank w regionie Campbeltown

Destylarnia Springbank, która mieści się w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji, jest jedną z dwóch destylarni w Szkocji, która w jednym miejscu zajmuje się pełnym procesem wyrobu whisky, od słodowania jęczmienia do butelkowania gotowego wyrobu. Drugą jest destylarnia Kilchoman, która jednak oprócz uprawiania własnego, wykorzystuje jęczmień z Rockside Farm oraz słód z destylarni w Port Ellen. Poza aspektami ekonomicznymi, butelkowanie na miejscu oznacza, że do rozcieńczania whisky używana jest dokładnie ta sama woda, która wykorzystywana była do jej produkcji. … Czytaj więcej…

Organiczna whisky już w Polsce

Po producentach kawy i żywności przyszła pora na twórców whisky. Irlandzka destylarnia Waterford wypuściła na rynek alkohol w pełni organiczny – bez wykorzystania nawozów mineralnych oraz środków chemicznych przy uprawie jęczmieniu. Waterford Organic Gaia 1.1 można już nabyć w Polsce. Pierwsza organic single malt (tj. whisky tworzona w 100% ze słodu jęczmiennego) powstała z destylatów, dojrzewających w beczkach 1st fill burbon, virgin american oak, ex french wine i beczek po wzmacnianych winach. Alkohol destylowany był w 2016 roku z jęczmienia … Czytaj więcej…

Glennmorangie – destylarnia whisky z Highlands

Destylarnia Glenmorangie, położona w północnym regionie Highlands, jest jedną z najbardziej niezwykłych gorzelni w Szkocji. Słynie z finiszowej maturacji whisky, tj. przelewania destylatu do innych beczek na okres od kilku miesięcy do kilku lat, co skutkuje wzbogaceniem go kolejnym elementem aromatyczno-smakowym. Jako jedyna na świecie używa beczek wykonanych z tzw. wolno rosnących dębów (używanych tylko dwukrotnie do maturacji destylatów). Do destylacji używana jest tutaj twarda woda, z wysoką zawartością zawartych w niej minerałów. Pierwszą wzmiankę o whisky w należącej do … Czytaj więcej…

Whisky w oparach historii

Świat whisky oferuje niespotykany w innych alkoholach wachlarz smaków i aromatów. Fascynuje również historia tego trunku – tradycja, pochodzenie oraz zmieniające się sposoby jego produkcji. Nic dziwnego, że popularna „szkocka” przebojem wdziera się na kolejne rynki. Według ekspertów, globalna  wartość tego rynku wzrośnie  z 5,6 mld dolarów w 2018 do 9,7 mld w 2025. Pandemia koronawiusa z pewnością zahamowała ten trend, jednak osiągniecie wyniku dwucyfrowego jest tylko kwestią czasu. Whisky pije się dziś niemal wszędzie, również w Polsce. Z jednej strony … Czytaj więcej…

Edradour – małe jest piękne!

Podróżując ze Speyside na południe w kierunku Edynburga, w połowie drogi między Dalwhinnie a Perth, w pobliżu miejscowości Pitlochry, trafiamy do urokliwej, malowniczo położonej destylarni Edradour [ed-ra-dau-er]. Niewielkie, bielone budynki gospodarcze ozdobione czerwonymi wrotami, dookoła nieco zieleni okolonej przez białe, niskie płoty. Wszystko przedzielone górskim strumieniem. Maleństwo wprost z epoki Wiktoriańskiej. Tablica przed wjazdem głosi, że przed nami najmniejsza destylarnia w Szkocji! Zanim whisky stała się szanowanym i cenionym na całym świecie synonimem Szkocji, „wodę życia” pędzono no na potęgę … Czytaj więcej…

The Macallan – whisky ze Speyside czy z Highlands?

Pewnego wczesnojesiennego dnia na naszą skrzynkę pocztową sfrunął formularz kontaktowy o takiej oto treści: Dzień dobry! Zainteresowałem się whisky więc trafiłem na Waszą stronę, która przypadła mi do gustu i m.in. z niej czerpię moją początkową wiedzę na ten temat, ale posługując się tymi informacjami przy zakupie mojego pierwszego Macallan’a zauważyłem pewną nieścisłość. Otóż w zakładce o regionach szkockiej whisky Macallan widnieje jako whisky ze SPEYSIDE, a tymczasem na etykiecie jest informacja, że to whisky z Highland. Czy to błąd … Czytaj więcej…

Molly Malone Irish Whiskey w Piwniczce Folwarku

Wśród nowych butelek „wody życia”, które zagościły w Folwarku i które niebawem poddamy ocenie podczas cyklicznych degustacji whisky, znalazła się irlandzka whiskey. Inne nowości przedstawiliśmy we wpisach poświęconych Japonii, wyspie Islay,  oraz regionom Highlands i Speyside. „In Dublin’s fair city where the girls are so pretty, I first set my eyes on sweet Molly Malone…” Wśród wzgórz Dublin skryty, gdzie łąki i kwiaty po raz pierwszy ujrzałem słodką Molly Malone Gdy toczyła swe taczki przez wąskie uliczki krzycząc: kraby i … Czytaj więcej…

Speyside – Folwark Stara Winiarnia prezentuje nowe whisky

Kontynuujemy przegląd nowych butelek whisky, które zagościły w Folwarku i które niebawem poddamy ocenie podczas cyklicznych degustacji „wody życia”. Po przedstawionej w poprzednich wpisach Japonii, oraz regionach Szkocji Islay i Highlands czas na region Speyside. Speyside to region utożsamiany z dorzeczem rzeki Spey, wydzielony z Highlands – ze względu na łagodniejszy i trochę bardziej nizinny klimat. Liczne źródła miękkiej, delikatnej wody również miały swój wpływ na łagodność tutejszej whisky, jak i liczbę destylarni skumulowanych w regionie. Zlokalizowanych jest tutaj ok. … Czytaj więcej…

Nowe whisky w Piwniczce Folwarku – region Highlands

Kontynuujemy przegląd nowych butelek whisky, które zagościły w Folwarku i które niebawem poddamy ocenie podczas cyklicznych degustacji „wody życia”. Po Japonii oraz regionie Islay kolej na region Highlands. Highlands (ang. Scottish Highlands, gael. A’ Ghàidhealtachd, scots the Hielands) – największy geograficznie, górzysty region północnej Szkocji, obejmujący Góry Kaledońskie i Grampiany; de facto cały obszar Szkocji powyżej Edynburga i Glasgow. Urozmaicany licznymi jeziorami Highlands należy do najrzadziej zaludnionych regionów w Europie. W klasyfikacjach #whisky obejmuje również pobliskie wyspy (Jura (Jura), Skye … Czytaj więcej…