Tullibardine 500 Sherry Finish Highland Single Malt Scotch Whisky

Destylarnię Tullibardine założył w 1947 roku architekt William Delmé-Evans. Swoją nazwę zawdzięcza pobliskiemu wrzosowisku - Tullibardine Moor. Gorzelnia mieści się w Blackford w zabudowaniach jednego z najstarszych, piętnastowiecznych szkockich browarów. W roku 1488 roku młody król Jakub IV zatrzymał się ponoć tutaj przed swoją koronacją w Scone Palace, browar był bowiem znany z produkcji dobrego piwa. Data ta dumnie pręży się na każdej butelce Tullibardine, może dlatego, że królowi zasmakowało - w 1503 roku nadał browarowi przywilej królewski. Ten sam król w 1495 roku, zamówił aqua vitae u braciszka Johna Cor, a zapis dotyczący transakcji kupna słodu na ten cel stał się pierwszym dokumentem, w którym wspomniano o produkcji whisky w Szkocji.

destylarnia

Browar przetrwał do roku 1926 jako Gleneagles Brewery. W roku 1947 William Delmé Evans, znany ówczesny architekt, zajmujący się m.in. projektowaniem destylarni whisky, kupił działkę, na której stał browar. W roku 1949 otwarto podwoje Tullibardine, nie była to jednak pierwsza destylarnia o tej nazwie. Pierwsza próba produkcji whisky miała miejsce już w 1798 roku, zakład przetrwał jednak tylko jeden sezon i został zamknięty. Po raz drugi próbę taką podjęto w 1814 roku - tym razem udało się na 23 lata...

destylarnia Tullibardine

Destylarnię w wieku XX czekały ciągłe zmiany; najpierw została sprzedana w 1953 roku spółce Brodie Hepburn, w 1971 roku przeszłą pod skrzydła Invergordon Distillers, w 1993 trafiła do Whyte & Mackay (spółki podległej Fortune Brands. W ciągu następnych kilku lat następuje szereg kolejnych przejęć; w tym czasie zakład odnotowuje okres przestoju. Ostatecznie w 2011 roku destylarnię kupuje francuska spółka Picard Vins & Spiritueux, do której zakład należy do dziś. Do spółki Picard należy również marka whisky Highland Queen, wprowadzona na rynek jeszcze w 1893 roku przez Rodericka Macdonalda, późniejszego właściciela Glenmorangie.

Tullibardine whisky

Obecnie podstawowa oferta producenta składa się z Tullibardine Sovereign, 225 Sauternes Finish, 228 Burgundy Finish, 500 Sherry Finish (oznaczenia liczbowe odnoszą się do pojemności beczek wykorzystanych w finalnej fazie maturacji, wszystkie cztery whisky są bez deklaracji wieku) oraz Tullibardine 20 YO i 25 YO. W 2015 roku wypuszczono na rynek 60-letnią Tullibardine Custodian Collection z 1952 roku. W przypadku tej ostatniej istniało ryzyko, że zawartość alkoholu w leżakującej w beczkach whisky może spaść poniżej wymaganego prawem poziomu 40% vol., zabutelkowano ją już w 2012 roku, trzy lata przed debiutem rynkowym. Tullibardine dostępna jest także w edycjach firmowanych przez niezależnych dystrybutorów.

Zarówno do produkcji wybornego piwa, jak i do wytworzenia dobrej whisky potrzeba wyjątkowej, czystej wody. Pochodzi ona z okolicznych wzgórz Ochil, a czerpana jest z potoku Danny Burn. Powstałe tutaj ponad 400 milionów lat temu wzgórza z warstwami bazaltu i czerwonego piaskowca, były dobrze znane z pokładów złota. Tullibardine jest jedną z niewielu gorzelni w Szkocji, która destyluje, dojrzewa i butelkuje wszystko na miejscu, co daje właścicielom pełną kontrolę nad finalnym efektem.

Tullibardine 500 Sherry Finish Highland Single Malt Scotch Whisky

Tullibardine Highland Single Malt Whisky

Tullibardine 500 Sherry Finish, która swoją premierę miała w 2013 roku, po podstawowej maturacji w świeżych beczkach po bourbonie nabierała krasy w 500-litrowych beczkach typu butt po sherry Pedro Ximénez. Zabutelkowana w mocy 43% ABV jest świetnym i dobrze skomponowanym połączeniem owoców, mlecznej czekolady i orzechów, a także miodu i delikatnej pikanterii. Trunek może się poszczycić nagrodą w konkursie International Wine & Spirit Competition w 2014 roku.

Aromat: pikantny z silnymi nutami sherry, świąteczny keks, cynamon, pieprz, mieszanka orzechowa, gorzka czekolada, brązowy cukier, skórka pomarańczowa i nutka karmelu.
Smak: silne nuty sherry, rodzynki, migdały, krem waniliowy, miód, cynamon, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, gorzka czekolada, susz owocowy i ślad skóry.
Finisz: dość długi i pikantny, gorzka czekolada, gorzkie pomarańcze, pieprz i goździki.

Tullibardine 500 Sherry Finish

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Tullibardine 500 Sherry Finish