Kanadyjska whisky uznawana jest za trunek narodowy i różni się znacznie od innych tego typu alkoholi. Jest delikatniejsza od amerykańskich, ma nieco słabszy aromat, ale to właśnie sprawia, że jest niepowtarzalna. Jest ceniona w świecie, chociaż zdecydowanie niżej klasyfikowana od swoich odpowiedników.
Produkuje się ją głównie ze spirytusów kukurydzianych, żytnich, pszenicznych i jęczmiennych. Są one mieszane ze sobą w różnych proporcjach i dodawane do spirytusu rektyfikowanego. To właśnie moment mieszania destylatów jest cechą wyróżniającą kanadyjski trunek od innych i stanowi pilnie strzeżoną tajemnicę każdego wytwórcy. W skład kanadyjskiej whisky wchodzi przeważnie 20-30 różnych spirytusów. Ważne, by każdy destylat leżakował minimum przez 3 lata w nowych beczkach z dębu amerykańskiego lub używanych wcześniej do produkcji bourbona, cherry lub winiaków. Po zmieszaniu spirytusów przelewa się je ponownie do beczek, gdzie leżakują następne 3 lata. Dojrzałą whisky rozcieńcza się z wodą do mocy 43,3 proc. (źródło: www.nawidelcu.pl, Dorota Mrówka)
Wszyscy najbardziej znani producenci whisky w Kanadzie znajdują się w prowincji Ontario. Destylacja nie przebiega w alembikach, ale w aparatach kolumnowych. Ciekawostką jest, ze przepisy dopuszczają zastosowanie dodatków innych trunków jak np. sherry jako dodatków. Dodatek taki nie może przekraczać 1% objętości. Kanadyjskie whisky nie mają szczegółowych regulacji – większość z nich to blendy, złożone z zacieru kukurydzianego uzupełnianego żytem i jęczmieniem.
Kanadyjczycy, podobnie jak Amerykanie, produkcję whisky zawdzięczają szkocko-irlandzkiej imigracji. Gorzelnictwo rozwijało się stosunkowo dobrze do początków XX wieku. Zaczęły wtedy działać różne organizacje propagujące wstrzemięźliwość od alkoholu, potem zaczęto ograniczać i przestawiać produkcję, aż w końcu w 1918 wprowadzona całkowitą prohibicję. Na szczęście Kanadyjczycy okazali się być dużo mądrzejsi i praktyczniejsi od swoich sąsiadów i prohibicja przetrwała tutaj tylko 1,5 roku. Prohibicja w USA ukształtowała kanadyjską whisky i pozwoliła jej zdobyć popularność - destylarnie usytuowano blisko granicy ze Stanami, aby sprostać ogromnemu popytowi w kraju w którym panuje „susza”. Do dziś większość kanadyjskich destylarni whisky zlokalizowana jest w rejonie Wielkich Jezior w Ontario i na południu Quebecu. Najpopularniejsze marki to Canadian Club, Black Velvet i Crown Royal.
KANADYJSKIE DESTYLARNIE I ICH MARKI
Kanadyjska single malt whisky
Glenora Distillers, Glenville, Nova Scotia (niezależna)
Glen Breton Rare
Glen Breton Ice 10 Year
Glen Breton Ice 15 Year
Kanadyjska whisky mieszana
Alberta Distillers, Calgary (niezależna)
Alberta Premium
Alberta Premium 25 Years Old
Alberta Springs Rye Whisky 10 Years Old
Alberta Springs Rye Whisky 25 Years Old
Tangle Ridge Aged 10 Years
Allied Domecq
McGuinness Silk Tassel
Barton
Barton's Canadian 36 Months Old
Canadian Host
Canadian Supreme
Corby's Canadian 36 Months Old
McMaster's
Northern Lights
Canadian Mist Distillers, Collingwood, Ontario (Brown-Forman)
Canadian Mist
Century Distilling, Vancouver
Century Reserve 8 Year Old
Century Reserve 13 Year Old
Century Reserve 15 Year Old
Century Reserve 21 Year Old
Corby Distilleries, Toronto (związek)
Gooderham & Worts Ltd
Lot No. 40
Pike Creek
Royal Reserve
Royal Reserve Gold
Diageo
Crown Royal
Crown Royal Limited Edition
Crown Royal Special Reserve
Crown Royal XR
Crown Royal Cask 16
Seagram's 83 Canadian Whisky
Seagram's Five Star Rye Whisky
Seagram's Seven Crown
Seagram's VO
Seagram's VO Gold
Highwood Distillery, High River, Alberta
Centennial 10 Year Old Rye Whisky
Highwood Canadian Rye Whisky
Saskatchewan Wheatland Rye Whisky
Hiram Walker (związek)
Canadian Club Premium
Canadian Club Sherry Cask Aged Eight Years
Canadian Club Reserve 10 Years of Age
Canadian Club Premium Classic Aged 12 Years
Hiram Walker Special Old Rye Whisky
Wiser's Deluxe
Wiser's Deluxe 10 Years Old
Wiser's Very Old
Wiser's Special Blend
Wiser's Reserve
Rich & Rare
Kittling Ridge (niezależna)
Forty Creek Barrel Select
Forty Creek Three Grain
Forty Creek Small Batch Reserve
Pure Gold
Mountain Rock
Maple Leaf Distillers, Winnipeg
Canadian Cellars Rye Whisky
Schenley (Barton)
Black Velvet DeLuxe
Gibson's Finest Aged 12 Years
Gibson's Finest Rare Aged 18 Years
Gibson's Finest Sterling Edition
Schenley Golden Wedding
Schenley OFC Aged 8 Years
Williams & Churchill Ltd., Quebec/Alberta
Danfield's Small Batch Private Reserve
Danfield's Small Batch 21 Years Old
Windsor Distillary
Windsor Canadian
Black Velvet
Jedna z najbardziej znanych na świecie marek kanadyjskiej mieszanych whisky. Jej recepturę podobno opracował w 1951 roku Jack Napier, a wyjątkowość produkcji miała polegać na wspólnej destylacji wielozbożowego zacieru, nie na mieszaniu różnych destylatów. Whisky pod marką Black Label była jednak produkowana w Kanadzie jeszcze przed II wojną światową, i to ona wyznacza historię współczesnej marki. Mistrz kupażowania, Jack Napier, wprowadził słowo Velvet zamiast Label żeby podkreślić łagodność trunku. Wcześniej – w latach II wojny światowej – trunek był masowo dostarczany amerykańskiej marynarce wojennej, gdzie został ochrzczony jako Schenley’s Black Death (producentem była kanadyjska grupa Schenley Industries, whisky wytwarzano w Valleyfield, w stanie Quebec). Dziś właścicielem marki jest Constellation Brands, destylowana jest w Lethbridge, zmieniono też recepturę na bardziej wyrazistą, bardziej odpowiadającą oczekiwaniom klienta, który chce degustować czystą whisky a nie mieszać ją w drinkach. Zanim jednak trafiła do Constellation Brands kilkakrotnie zmieniała właścicieli, należała m.in. do takich potentatów jak: Heublein i Grand Metropolitan (od 1997 Diageo), ale też do małej firmy Canandaigua Brands czy do Black Velvet Distilling Company w Toronto. Wersja podstawowa Black Velvet Deluxe (40%) sprzedawana jest bez podania wieku. To specyficzna mieszanka, surowy destylat kukurydziany mieszany jest z dwuletnią żytnia whisky, a potem trunek trafia na trzy lata do beczek z amerykańskiego dębu. Jest dość ziemista, ma aromat karmelu, w smaku nuty imbiru i cytrusów. Na rynek USA trafia trochę inna mieszanka Black Velvet (bez określenia Deluxe), miałem okazję próbować ją jeszcze z czasów gdy należała do Heublein, miała owocowy aromat i mało przyjemny „mineralny” smak, była to typowa mieszanka do drinków. Butelkowana jest dziś także wersja Black Velvet Reserve (40%). Jest to destylat ośmioletni, wprowadzony na rynek w 2004 roku, również o smaku pikantno-cytrusowym, ale ciekawszym aromacie, z nutą bakaliową. W 2012 roku wprowadzono pierwszą wersję smakową, Black Velvet Toasted Caramel, a rok później Black Velvet Cinnamon Rush. W kampaniach reklamowych tej whisky brali udział: Cybill Shepherd, Telly Savalas, Larry Hagman czy George Burns. /http://spirits.com.pl/