Whiskey amerykańskie - produkowane wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewające w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Dzielą się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania).

us-whiskey-map 2015

Osadnicy przybyli z Europy przenieśli na amerykańską ziemię zarówno miłość do whisky jak i same tajemnice trudnej sztuki jej wytwarzania. Ze względu jednak na warunki naturalne panujące na amerykańskim kontynencie, wytwarzana tam whisky siłą rzeczy musiała znacznie różnić się od tej europejskiej – tutejsza whisky wytwarzana jest głównie z kukurydzy, z której przygotowuje się zacier fermentowany następnie na specjalistycznych drożdżach gorzelniczych zwanych drożdżami whisky do zacierów zbożowych.

Tennessee -  najsłynniejszą marką tego regionu jest doskonale wszystkim znany Jack Daniel`s. Przed napełnieniem beczek świeżą whisky, poddaje się ją procesowi oczyszczania przez warstwę węgla drzewnego przygotowanego z drzewa klonowego. Trwa on około 10 dni, i to właśnie w ten sposób Tennessee Whisky uzyskuje tak charakterystyczny aromat, którego nie da się właściwie pomylić z niczym innym.

Kentucky - stąd pochodzi 95% światowej produkcji burbona - amerykańskiej whiskey, produkowanej z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień) i... słodkiej wody z Kentucky. Mówi się, że woda ta daje światu szybkie konie, piękne kobiety i wspaniały bourbon (istnieje też wersja z szybkimi kobietami i pięknymi końmi 🙂 Środkowa część Kentucky spoczywa na pokładach wapnia, który wyciąga z wody niemal całe żelazo nadając jej miękkość. Wymagana zawartość kukurydzy to min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon, produkowany od XVIII wieku, jest leżakowany w świeżych,w smalonych od środka beczkach dębowych, przez minimum cztery lata. Wszystko to nadaje mu charakterystyczny smak. Bardstown w stanie Kentucky nazywany jest „światową stolicą burbona”. We wrześniu odbywa się tam doroczna impreza Bourbon Festival.

Rye and Wheat Whiskey (żytnia i pszeniczna) produkowana w stanach Indiana i Kentucky w co najmniej 51 procentach z żyta (pszeniczna - odpowiednio z pszenicy), destylowana do mniej niż 80 procent i przechowywana w nowych, osmalanych dębowych beczkach przez co najmniej 2 lata. Whiskey żytnia używana jest przeważnie jako jeden ze składników whiskey mieszanej i rzadko jest butelkowana jako 'Straight Rye Whiskey' (czysta whiskey żytnia). Przykładowe whiskey żytnie: Wild Turkey Straight Rye Whiskey, Rittenhouse Rye Whiskey, Michters Rye Whiskey.

Corn Whiskey (kukurydziana) to przodek bourbona, który rozwinął się dzięki obfitym dostawom kukurydzy. Melasa użyta do produkcji musi składać się w co najmniej 80 procentach z kukurydzy. Jeśli kukurydziana whiskey ma być poddana procesowi dojrzewania musi się on odbywać albo w beczkach niesmalonych, albo w beczkach poprzednio używanych do leżakowania bourbona.

Blended American Whiskey (mieszana) nie powinna być mylona z mieszaną whisky szkocką (blended Scottish whisky). Mieszana amerykańska whiskey zawiera tylko 20 procent amerykańskiej żytniej whiskey i bourbona. Pozostałe 80 procent stanowi masowo produkowany alkohol, co w rezultacie powoduje, że mieszana whiskey amerykańska jest bardzo tania.

MARKI AMERYKAŃSKIE

Jack Daniel's – Tennessee Whiskey, produkowana od 1866 roku. Filtrowanie przez ponad 3-metrową warstwę klonowego węgla drzewnego przez okres około 10 dni nadaje jej charakterystyczny łagodny smak, który sprawia, że Jack Daniel's jest typowym przedstawicielem swego gatunku. Wynaleziony został przez Jaspera Newtona "Jacka" Daniela w destylarni w małej miejscowości Lynchburg w stanie Tennessee. Firma zarejestrowana przez niego jest pierwszą i najstarszą oficjalnie zarejestrowaną destylarnią w Stanach Zjednoczonych. Jack Daniel's Single Barrel zawiera whisky pochodzącą tylko z jednej beczki, co pozwala koneserom wyczuć subtelne różnice w smaku pomiędzy whiskey pochodzącymi z różnych beczek. Do Single Barrel wybiera się beczki leżakujące na najwyższych półkach w magazynie, gdzie dobowe i roczne zmiany temperatur i wilgotności są największe. Dzięki temu do napoju dostaje się najwięcej smaków i aromatów z drewna beczki.

Jim Beam – whiskey typu bourbon destylowana w Clermont w stanie Kentucky. Powstaje od 1795 roku i jest własnością firmy Beam Suntory. Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey (White Label) to najsławniejszy i najpopularniejszy bourbon świata. Nie ma chyba nikogo kto nie zna tej whiskey – podstawowy, czteroletni, wypust destylarni Jim Beam, który stanowi także trzon portfolio marki. Choć nigdy nie udało mu się przebić popularnością whiskey Jack Daniel’s, bez wątpienia jest to bourbon zasługujący na status legendy.

Beam-Bond-Ad

Amerykańskie single malt whiskey

Charbay
McCarthy's
Notch
Old Overholt
Old Potrero
Peregrine Rock
St. George
Stranahan's
Templeton Rye
Wasmund's
Woodstone Creek

 

Amerykańskie whiskey kukurydziane

Catdaddy
Mountain Moonshine
Old Gristmill
Old Oak
Virginia Lightning
Georgia Moon
Dixie Dew
Mellow Corn
J.W. Corn

 

Tennessee whiskey

Jack Daniel's
George Dickel

 

Whiskey żytnie

Heaven Hill Vintage
Hirsch Vintage
Hudson Manhattan
Jim Beam Rye
Jack Daniel's Rye
Michters
Old Overholt
Old Potrero
Pikesville
Red Hook
Rittenhouse
Sazerac
Templeton Rye
Van Winkle Family Reserve
Wild Turkey Rye
Rendezvous Rye Whiskey

Burbony i destylarnie

    Four Roses Distillery — Lawrenceburg, Kentucky
    Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Buffalo Trace Distillery — Frankfort, Kentucky
    Jim Beam Distilleries, Clermont, Kentucky
    Woodford Reserve Distillery — Versailles, Kentucky
    Maker's Mark Distillery — Loretto, Kentucky
    Wild Turkey Distillery — Lawrenceburg, Kentucky

 

Burbony Kentucky

    1792 — Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Ancient Age — Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Baker's — Jim Beam Distilleries, Clermont, Kentucky & Boston, Kentucky
    Barclay's - Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Basil Hayden's — Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Beam's Choice - Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Benchmark & Benchmark XO (single-barrel) -Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Black Maple Hill - Bardstown, Kentucky
    Blanton's — Buffalo Trace Distillery — Frankfort, Kentucky
    Booker's — Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Buffalo Trace — Franklin County, Kentucky
    Bulleit Bourbon — Lawrenceburg, Kentucky
    Cabin Still - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Colonel Lee - Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Corner Creek — Bardstown, Kentucky
    Daniel Stewart - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Eagle Rare — Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Early Times — Brown-Forman, Louisville, Kentucky (wersja eksportowa)
    Echo Springs - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Elijah Craig & Elijah Craig Single-Barrel — Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Elmer T. Lee — Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Evan Williams — Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Ezra Brooks Old Ezra Rare Old Sippin' Whiskey - nieznana destylarnia, napełniane przez David Sherman Company, St. Louis, Missouri
    Fighting Cock — Kentucky Bourbon Distillers, Bardstown, Kentucky
    Four Roses — Four Roses Distillery, Lawrenceburg, Kentucky (głównie na eksport, single-barrel dostępny w USA)
    George T. Stagg— Franklin County, Kentucky
    Hancock's Reserve - Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Heaven Hill — Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Henry Clay Rare - Henry Clay Distillery, Kentucky (już nie produkowany)
    Henry McKenna - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    I. W. Harper - Bernheim Distillery, Louisville, Kentucky
    Jacob's Well - Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    James E. Pepper - Berheim Distillery, Louisville, Kentucky
    Jim Beam — Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    J.T.S. Brown - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    J. W. Dant - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Kentucky Gentleman — Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Kentucky Tavern - Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Kentucky Vintage - Bardstown, Kentucky
    Knob Creek— Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Maker's Mark — Maker's Mark Distillery, Loretto, Kentucky
    Mark Twain - Mark Twain Distilling Co. Bardstown Nelson County Kentucky 40004
    Mattingly & Moore - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Noah's Mill - Kentucky Bourbon Distillers, Bardstown, Kentucky
    Old Bardstown - Kentucky Bourbon Distillers, Bardstown, Kentucky
    Old Charter— Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Old Crow — Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Old Fitzgerald - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Old Forester — Brown-Forman, Louisville, Kentucky
    Old Grand-Dad — Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Old Heaven Hill - Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Old Kentucky - Bardstown, Kentucky
    Old Pogue - Bardstown, Kentucky
    Old Rip Van Winkle — Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Old Taylor - Jim Beam Distilleries, Clermont & Boston, Kentucky
    Old Weller - Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Pure Kentucky - Bardstown, Kentucky
    Rebel Yell — Bernheim Distillery, Louisville, Kentucky
    Rock Hill Farms Single-Barrel - Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Sam Houston - Louisville, Kentucky
    Ten High — Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Tom Moore - Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    T. W. Samuels, Heaven Hill Distillery, Bardstown, Kentucky
    Very Old Barton - Barton Distillery, Bardstown, Kentucky
    Wathen's - Charles Medley Distillery, Owensboro, Kentucky
    Wild Turkey — Wild Turkey Distillery, Lawrenceburg, Kentucky
    Willett — Willet family Distillery, Bardstown, Kentucky
    W.L. Weller — Buffalo Trace Distillery, Frankfort, Kentucky
    Woodford Reserve — Woodford Reserve Distillery, Versailles, Kentucky

 

Burbony non-Kentucky

    A. H. Hirsch - Michter's, niedaleko Shaeffestown, Pensylwania (nieczynna, jednak whiskey wciąż dostępna)
    Bowman's — A. Smith Bowman Distillery, Fredericksburg, Wirginia
    Tuthilltown Hudson Baby, Tuthilltown Spirits, Nowy Jork
    Sam Cougar - Seagrams Distillery, Lawrenceburg, Indiana
    Virginia Gentleman — A. Smith Bowman Distillery, Fredericksburg, Wirginia
    Woodstone Creek - Woodstone Creek, Cincinnati, Ohio