Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years

Na początku XIX wieku w Szkocji na szeroką skalę kwitło nielegalne gorzelnictwo. Nie pomagały zmasowane kontrole poborców podatkowych, nie zrobił też większego wrażenia ustanowiony w 1822 roku Illicit Destillation Act, w którym zwiększano kary za nielegalną destylację. Dopiero The Excise Act z 1823 roku obniżający podatek od produkcji whisky i wprowadzający roczną opłatę za koncesję umożliwiającą legalną destylację sprawił, że bimbrownicy zaczęli się ujawniać. Śledząc historię szkockich destylarni na naszej stronie łatwo zauważyć, że większość z nich ma swój "oficjalny" początek w tym okresie.

Z destylarnią Lochnagar (dawniej też 'Lochnigar'), z której pochodzi trunek Royal Lochnagar goszczący od niedawna w Piwniczce Folwarku, było podobnie - pierwsze wzmianki wskazują właśnie na rok 1823, w którym niejaki James Robertson rozpoczął 'niby' produkcję. Komuś musiał nieźle zaleźć za skórę, bo już rok później zabudowania gorzelni doszczętnie spłonęły. Dwa kolejne lata trwała odbudowa i przywrócenie produkcji w zakładzie z siedzibą w Abergeldie w Royal Deeside, nad rzeką Dee, w pobliżu góry... Lochnagar. Historia powtórzyła się w roku 1841 - Lochnagar zostaje doszczętnie spalony, pożar prawdopodobnie wywołali nielegalni konkurenci Robertsona. Za odbudowę, tym razem nie po północnej, a po południowej stronie rzeki Dee, w 1845 roku wziął się John Begg (tak, istnieje nawet whisky o jego nazwisku). Nowa nazwa New Lochnagar stosunkowo szybko zmieniła się w Royal Lochnagar.

Królewski przedrostek mógł zostać nadany w szczególnych okolicznościach; w 1848 roku Begg zaprosił przebywającego w pobliskim zamku Balmoral, letniej rezydencji królowej Wiktorii w Highlands, samego księcia Alberta. Tak się spodobało, że następnego dnia destylarnię odwiedziła 'rodzinnie' para królewska i trójka ich najstarszych dzieci. Jeszcze bardziej się spodobało i w tym samym roku na mocy certyfikatu jakości whisky mogła zacząć używać zaszczytnego tytułu "Royal" w swej nazwie.

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years

W roku 1906 zmodernizowano budynki zakładu. Destylarnia został w rękach rodziny Beggów do roku 1916, nowym właścicielem został John Dewar & sons Ltd. Jak w większości sąsiednich gorzelni w czasie II wojny światowej produkcja ustaje. Dziś Royal Lochnagar jest dzierżawiony przez Diageo od Abergeldie Estate a destylarnia produkuje stosunkowo niewielką ilość whisky, z której większość jest 'używana' w czarno-niebieskiej etykiecie... Johnnie Walker.

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years

Royal Lochnagar, najmniejsza gorzelnia w portfelu Diageo, wyposażona jest w jedną parę małych alembików; produkuje rocznie niespełna pół miliona litrów destylatu. W przeszłości Royal Lochnagar był składnikiem blenda VAT 69, obecnie ma swój udział w formułach Johnnie Walker Blue Label i Windsor. Jako single malt oferowany jest od dawna w wersji 12-letniej, zestawianej głównie z destylatów starzonych w po raz trzeci napełnionych beczkach z europejskiego i amerykańskiego dębu. W 2008 roku Royal Lochnagar 12 years old włączony został do rozszerzonej serii Classic Malts.

Aromat: delikatny, słodowy z nutami toffi i brązowego cukru, ślady siana i dębowych wiórów, przytłumiona woń owoców i siemienia lnianego.
Smak: łagodny i przyjemnie zbalansowany, płatki śniadaniowe, karmel, ślad lukrecji, lekkie nuty owocowe, szczypta korzennych przypraw i nieco dębu.
Finisz: średnio długi, wytrawny, z nutami korzennych przypraw i dębu.

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Royal Lochnagar Highland Single Malt Scotch Whisky Aged 12 Years