Glenmorangie Lasanta w Piwniczce Folwarku

Glenmorangie Lasanta

Glenmorangie Lasanta 12-letni Sherry Cask Finish

W każdym zakątku świata zachód słońca jest magiczny, zadumał się dr Bill, dyrektor ds. kreacji whisky i niestrudzony podróżnik. Postanowił więc zabutelkować nieskończony horyzont czerwieni, pomarańczy i fioletów. Lasanta (w jęz. gaelickim „serdeczność i pasja”) bierze swój początek w "żyrafowatych", najwyższych w Szkocji alembikach (ponad 5m!), które dają cudownie delikatny, owocowy smak i aromat. Po 10-letniej maturacji w beczkach po bourbonie whisky finiszuje przez kolejne 24 miesięcy w beczkach po sherry Oloroso i Pedro Ximenez. Powstaje pyszna 'odyseja', pikantna, skąpaną w słońcu słodycz; bogata, słodka burza smaków.

Za każdym razem, gdy oglądasz zachód słońca, widzisz coś innego - tak to jest smakować Lasantę.

Whisky powstała w destylarni Glenmorangie (rok powstania 1843) roku, uważanej za pioniera w stosowaniu dodatkowego finiszowania whisky. Jej historię opisaliśmy tutaj.

Aromat: łagodny, słodki i kremowy, mleczna czekolada, karmel, rodzynki, suszone śliwki, ślad mięty, cynamon, imbir i ledwie wyczuwalna nutka dymu.
Smak: słodki, lekko słodowy, waniliowy krem, miód, karmel, suszone daktyle i śliwki, orzechy włoskie, kandyzowany imbir i szczypta cynamonu.
Finisz: dość długi, delikatnie orzechowy, słodki susz owocowy, kandyzowana skórka pomarańczowa i subtelna goryczka dębu.

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Glenmorangie Lasanta