Nowe gatunki whisky w Folwarku – Japonia

Na przełomie lata i jesieni w Piwniczce Folwarku Starej Winiarni zagościło kilkanaście nowych gatunków "wody życia", głównie z dystrybucji Domu Whisky. W kolejnych wpisach przybliżymy je wszystkie. Na początek - Japonia!

Czy Państwo wiedzą, że Japonia jest drugim na świecie producentem whisky? Tak! O historii japońskiej whisky pisaliśmy już przy okazji typologii trunku tutaj.

whisky Japonia

Jak wiadomo Japończycy lubią naśladować i ulepszać to, co dobre. W świecie whisky odnaleźli wzorce w zakresie jakości, metod produkcji i klasyfikacji u samych źródeł "wody życia" - w Szkocji. W dodatku "poszli po bandzie"; w przeciwieństwie do Amerykanów i Irlandczyków, nie wzbogacili nazwy trunku o dodatkowe "e"... Szkoci, o dziwo - może ze względu na odległości na mapie - nie interweniowali 🙂

W Japonii w większości produkowane są whisky mieszane - blended, ale perfekcjoniści z kraju kwitnącej wiśni potrafią wyprodukować również doskonałe whisky typu single malt.

Dla rozglądających się za lokatą kapitału mamy wskazówkę; niszowe whisky z nieistniejącej już od 20 lat destylarni Karuizawa mają wartość nie tylko kolekcjonerską.

Nowe gatunki whisky w Folwark Stara Winiarnia: Nikka Taketsuru Pure Malt

Nikka Taketsuru Pure Malt

Taketsuru Pure Malt zadebiutował w ofercie Nikka Distilling Company w listopadzie 2000 roku edycją 12 years old.
Niespełna pół roku później dołączyły edycje 17 i 21 years old, które kilkakrotnie zdobędą tytuł najlepszej whisky spoza Szkocji w plebiscycie World Whisky Awards, organizowanym przez redakcję „Whisky Magazine”. Whisky nosi imię Masataki Taketsuru, założyciela firmy i jednego z dwóch pionierów japońskiej whisky i jest kupażem single maltów z własnych destylarni Nikka i Miyagikyo. W 2015 roku, wobec braku wystarczającej ilości odpowiednich zapasów magazynowych Nikka zmuszona była do czasowego wycofania z podstawowej oferty wszystkich wiekowych edycji Taketsuru pozostawiając w niej jedynie prezentowaną tu wersję non-age-statement.

Aromat: owocowo-słodki, śliwki, dżem truskawkowo-rabarbarowy, wanilia, karmel, mleczna czekolada, maślane croissanty i ślad dębu.
Smak: lekki i słodki, cukrzone orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, gruszki, wanilia, cappuccino, nuty cynamonu i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami dojrzałych owoców, wanilii, karmelu, kakao, szczyptą białego pierzu i subtelną goryczką dębu.

Hatozaki Pure Malt Whisky

Hatozaki Pure Malt Whisky
Hatozaki, nazwana imieniem najstarszej japońskiej latarni morskiej, to marka whisky z portfela należącej do rodziny Yonezawa Kaikyō Distillery.

Rodzina początkowo zajmowała się browarnictwem, w 1917 roku rozpoczęła destylację sake, a 100 lat później, we wrześniu 2018 wystąpiła o licencję destylacyjną whisky. Destylarnia ma siedzibę opodal Akashi-Kaikyō Bridge, najdłuższego na świecie mostu wiszącego (1991 metrów). Niewiele wiemy o formule prezentowanej tu Hatozaki Pure Malt poza tym, że figurują w niej whisky słodowe zarówno japońskie, jak i importowane. Do maturacji, której okresu firma nie ujawnia wykorzystano beczki z dębu amerykańskiego, europejskiego oraz japońskiego Mizunara.

Aromat: jęczmienny słód, wanilia, miód, brązowy cukier, babka biszkoptowa, suszone morele, nuty potpourri i dębu.
Smak: mleczne krówki, budyń waniliowy, miód, słodkie płatki śniadaniowe, sułtanki, suszone daktyle, szczypta cynamonu i goździków i ślad dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami miodu, wanilii, słodkich przypraw i zanikającym śladem torfowego dymu.

Hatozaki Japanese Blended Whisky

Hatozaki Japanese Blended Whisky

W blendzie figurują zarówno whisky japońskie, jak i importowane, starzone w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego i japońskiego Mizunara - nawet do 12 lat. Amerykański importer Hatozaki, Niche Import Company twierdzi, że zawartość malt whisky w blendzie wynosi co najmniej 40%.

Aromat: lekki i słodki, płatki zbożowe, wanilia, brzoskwinie, nektarynki, babka bananowa, trawa cytrynowa i ślad dębowych wiórów.
Smak: słodkie płatki zbożowe, wanilia, miód, cukier puder, dojrzałe jabłka i brzoskwinie, garstka świeżych ziół i odrobina dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami cukrzonych orzechów, płatków zbożowych, wanilii, letnich owoców i delikatną goryczką dębu.

Folwark Stara Winiarnia degustacje whisky

Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszej stronie www: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Nasza oferta obejmuje m.in.:
- Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
- Degustacje Romantyczne - dla Zakochanych
- Degustacje połączone z uroczystą kolacją
- Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
- Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych

Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. ZAPRASZAMY!