The Distiller's Select to Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey, która została wprowadzona na rynek amerykański w 1996 roku i szybko stała się jednym z najbardziej udanych bourbonów na świecie. Pięknie wyważony smak łączy pikantne aromaty ze słodkim karmelem, wanilią, kakao, cynamonem i dębem. To wydanie należy do jednej z trzech podstawowych propozycji marki, zaraz obok Kentucky Straight Rye Whiskey i Double Oaked Kentucky Straight Bourbon - wszystkie goszczą na cyklicznych spotkaniach degustacyjnych z whisky i whiskey w Folwarku.
Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey
Kentucky Straight Bourbon Whiskey oferuje doskonale zrównoważony smak z ponad dwustoma wyczuwalnymi nutami. O jej jakości świadczą liczne nagrody i wyróżnienia. W 1995 roku Woodford Reserve Distillery została też oficjalnie wpisana przez rząd USA i na listę National Register of Historic Places.
Doskonale zbalansowany smak Woodford Reserve Kentucky Straight Bourbon Whiskey składa się z ponad dwustu wyczuwalnych nut: od mocnego zboża i drewna, po słodkie aromaty przypraw, owoców i kwiatów. Wykorzystanie świeżych beczek wykonanych z amerykańskiego dębu powoduje, że Woodford Reserve ma mocny i bogaty aromat suszonych owoców z gładkim, pełnym finiszem. Tę bourbon whiskey charakteryzuje przejrzysta, miodowo-bursztynowa barwa.
Aromat: intensywny z wyraźnymi nutami suszonych owoców, odrobiną mięty i pomarańczy, kakao, wanilii oraz tytoniu.
Smak: bogaty, pełny i gładki, z nutami cytrusów, cynamonu i kakao. Do tego wyczuwalne toffi, karmel, czekolada i nuty przypraw korzennych.
Finisz: jedwabiście gładki, na początku niemal kremowy, z długim, satysfakcjonującym posmakiem.
Whiskey wytwarzana jest w Woodford Reserve Distillery, w stanie Kentucky, w oparciu o pięć źródeł wyjątkowego smaku: wapienną wodę, najlepsze zboża na zacier (kukurydzę, jęczmień i żyto) oraz udoskonalone przez dekady długie procesy fermentacji, destylacji i maturacji. Ten bourbon z Kentucky leżakuje w nowych dębowych beczkach i jest destylowany trzykrotnie w miedzianych alembikach (co jest niespotykane w przypadku produkcji bourbonów), czas leżakowania w dębowych beczkach to przeszło 7 lat - wszystko, aby wydobyć czystość i bogactwo smaku. Wytwarzany jest w małych ilościach - każda butelka tego wyjątkowego trunku opatrzona jest własnym numerem i podpisem samego mistrza destylarni Chrisa Morrisa. Warto spróbować!
Folwark Stara Winiarnia zaprasza do Restauracji i Hotelu oraz na cykliczne spotkania degustacyjne z winem, whisky i whiskey w naszej urokliwej piwniczce.