Historia Buffalo Trace Distillery sięga końca XVIII wieku; to najstarsza destylarnia w USA i jedna z trzech najstarszych na świecie! Pionierami produkcji whiskey na szlaku bizonów byli bracia Hancock i Willis Lee. Ich pierwsza whiskey powstała w 1775 roku. W 1812 roku została zmodernizowana przez Harrisa Blantona. Następnie kilka razy zmieniała właścicieli, do których nazwisk nawiązują aktualne produkty destylarni. Jako jedna z nielicznych nie przerwała działania w erze prohibicji, produkując alkohol „do celów medycznych” 🙂 Należąca do rodziny Goldring Sazerac Company of New Orleans zakupiła destylarnię w 1992 roku i w 1999 przemianowała na Buffalo Trace Distillery; wkrótce też debiutował Buffalo Trace Bourbon.
Firma używa dwóch bourbonowych formuł zaciernych z udziałem żyta, tzw. „low rye” i „high rye”, jednak nie ujawnia szczegółów ich procentowej zawartości. Buffalo Trace bourbon destylowany jest według pierwszej, w której zawartość żyta wynosi 10% lub mniej i butelkowany bez określenia wieku, choć jego maturacja trwa od 6 do 8 lat. Od 2000 roku bourbon Buffalo Trace zdobył ponad 100 medali i wyróżnień, jednym z ostatnich jest złoto przyznane podczas World Whisky Awards w 2020 roku.
Buffalo Trace Kentucky Straight Bourbon
Buffalo Trace powstaje z najlepszej jakości kukurydzy, jęczmienia oraz żyta, przy użyciu krystalicznie czystej wody. To bourbon typu small batch stanowiący kompozycję ok. 30-40 wybranych beczek, ręcznie butelkowany. Dojrzewanie trwa, aż 8-9 lat, co jest wiekiem rzadko spotykanym jak na kategorię buorbonów. Dzięki temu ma bogaty i złożony smak z akcentami wanilii, toffi i kandyzowanych owoców, który jest doceniany przez rzeszę wielbicieli, z samym Billem Murrayem – autorem „Biblii Whisky” – na czele, który nazwał ją „One of the world’s great whiskies"!
Aromat: łagodny, wanilia, karmel, czereśnie, jabłka, grapefruity, marcepan, odrobina cynamonu i goździków i wyprażony dąb.
Smak: budyń waniliowy, karmel, tost z żytniego chleba, jabłka, grapefruity, maślany popcorn, cynamon, prażone orzeszki ziemne i dąb.
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, karmelu, rodzynek, razowca, prażonych orzeszków, szczyptą pieprzu i dębu.
Nazwa tej whiskey, a także etykieta z wizerunkiem bizona, nawiązują do wędrówek pierwszych amerykańskich osadników, którzy jako drogę na Zachód wykorzystywali ścieżki wytyczone przez stada bizonów.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje whisky, whiskey i wina w naszych zabytkowych wnętrzach!