BenRiach – Heart of Speyside Single Malt Scotch Whisky

Destylarnia BenRiach została założona w 1898 roku przez Johna Duffa w samym sercu Speyside, pa południe od Elgin, w pobliżu destylarni Longmorn. Jako, że ta ostatnia również należała do Duffa, połączyła je prywatna kolej: parowóz Puggy żwawo ciągnął wagoniki z węglem, jęczmieniem, torfem i beczkami. Niestety już po dwóch latach w wyniku kryzysu (Pattison Crash) destylarnia została zamknięta i przez kilkadziesiąt kolejnych lat wykorzystywano tylko znajdującą się na jej terenie słodownię. W 1965 ponownego otwarcia dokonał nowy właściciel The Glenlivet Distillers Ltd, w 1978 roku kontrolę nad zakładem przejął Seagrams, a w 2001 roku Pernod Ricard. Przez wiele lat BenRiach był anonimowym dostawcą whisky głównie do zestawiania blendów.

BenRiach

Przejęcie destylarni w 2004 roku przez Intra Trading, rozpoczęło nowy rozdział w historii BenRiach. Trzech gentlemanów – Billy Walker, wielki znawca whisky, oraz Geoff Bell i Wayne Keiswetter objawiło światu wiele ciekawych edycji whisky torfowych i nietorfowych, żonglując wyselekcjonowanymi beczkami (niektóre pamiętały lata 60-te). W 2012 roku wznowiła pracę słodownia, gdzie w tradycyjny, „podłogowy” sposób przygotowywany jest słód do produkcji destylatu. Na wyposażeniu zakładu znajduje się m.in. 8 stalowych kadzi fermentacyjnych i dwie pary alembików a roczna produkcja to ok. 2,5 mln litrów. Whisky dojrzewa tu głównie w beczkach po bourbonie i sherry, ale destylarnia słynie również z eksperymentowania i wykorzystywania beczek po innych trunkach - z całego świata! W 2015 roku BenRiach Distillery Company otrzymał przyznawany przez Whisky Magazine tytuł Global Whisky Distiller of the Year a już rok później destylarnia BenRiach wraz z GlenDronach i Glenglassaugh weszły w skład amerykańskiego koncernu Brown Forman.

Rolę Master Blendera w BenRiach od 2017 roku pełni kobieta, dr Rachel Barrie, z wykształcenia chemik, która w branży whisky działa od 30 lat - ponoć spóbowała już whisky z ponad 150 000 beczek! Posiada tytuł Keeper of the Quaich oraz została przyjęta do The Whisky Magazine’s Hall of Fame. Wcześniej zdobywała doświadczenie w legendarnych destylarniach Glenmorangie, Ardbeg oraz Bowmore, teraz jest tutaj odpowiedzialna za selekcję oraz zestawianie kolejnych edycji whisky z portfolio firmy.

BenRiach Heart of Speyside Single Malt Scotch Whisky

BenRiach

Nazwa Heart of Speyside jednoznacznie określa pochodzenie whisky – z serca regionu Speyside.
Ten młody sinle malt (etykieta nie podaje wieku) jest znakomitym wstępem do przebogatej oferty BenRiach Distillery. W 2011 roku jurorzy International Wine & Spirit Competition w 2011 roku, przyznali mu srebrny medal w kategorii „najlepszy single malt z okręgu Speyside butelkowany bez określenia wieku”.

Aromat: świeży, słodowy, schnące na słońcu siano, miód, świeże pieczywo, wanilia i młoda dębina.
Smak: łagodny, zbożowe płatki śniadaniowe, wanilia, miód, pieczone jabłka, skórka cytrynowa, ślad dębu.
Finisz: niezbyt długi, pikantny, dębowy.

 

 

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

BenRiach