Olimpijska degustacja whisky z Japonii

olimpijska degustacja whisky z Japonii

Letnie Igrzyska Olimpijskie 2020 (z powodu pandemii odbywające się w 2021 roku) trwają w najlepsze 🙂 Winiarnia przygotowała więc lokalną atrakcję, mającą przybliżyć smak rywalizacji w Kraju Kwitnącej Wiśni. 6 sierpnia (godz.18:00) zapraszamy na Degustację whisky z Japonii!

Japonia jest drugim na świecie producentem whisky - tak, tak, najczęściej spotykane są tutaj whisky mieszane - blended, ale tutejsi perfekcjoniści potrafią wyprodukować również doskonałe trunki typu single malt.

W naszym spotkaniu degustacyjnym udział wezmą:

Nikka Taketsuru Pure Malt

Nikka Taketsuru Pure Malt
Whisky nosi imię Masataki Taketsuru, założyciela firmy i jednego z dwóch pionierów japońskiej whisky i jest kupażem single maltów z własnych destylarni Nikka i Miyagikyo. W 2015 roku, wobec braku wystarczającej ilości odpowiednich zapasów magazynowych Nikka zmuszona była do czasowego wycofania z podstawowej oferty wszystkich wiekowych edycji Taketsuru pozostawiając w niej jedynie prezentowaną tu wersję non-age-statement.
Aromat: owocowo-słodki, śliwki, dżem truskawkowo-rabarbarowy, wanilia, karmel, mleczna czekolada, maślane croissanty i ślad dębu.
Smak: lekki i słodki, cukrzone orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, gruszki, wanilia, cappuccino, nuty cynamonu i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami dojrzałych owoców, wanilii, karmelu, kakao, szczyptą białego pierzu i subtelną goryczką dębu.

Nikka From The Barrel

Nikka From The Barrel
From the Barrel nie jest najpopularniejszym blendem w portfelu Nikki, ten honor dzierży Nikka Black (2,8 mln skrzynek rocznie), jednak naszym zdaniem najciekawszym. Jest to whisky zestawiona z destylatów słodowych i zbożowych o różnym stylu pochodzących głównie z gorzelni Yoichi i Miyagikyo, być może z domieszką Ben Nevisa, którego właścicielem jest również Nikka Distilling Co. Po zakończeniu procesu kupażowania gotowy blend zlewany jest do beczek ponownego napełnienia na okres od 3 do 6 miesięcy i dopiero kiedy nastąpi pełna integracja elementów smakowo-aromatycznych trafia do rozlewni.
Aromat: owocowo-pikantny, pomarańcze, banany, morele, wanilia, biały pieprz, odrobina cynamonu, orzechy włoskie i trochę dębu.
Smak: owocowo-pikantny, pomarańcze, banany, morele, wanilia, biały pieprz, odrobina cynamonu, orzechy włoskie i trochę dębu.
Finisz: dość długi, słodowo-pikantny, z delikatną owocową słodyczą i nutą dębu.

Nikka Blended

Nikka blended
Gładka i wspaniała mieszanka smaków z wybranych najlepszych whisky Nikka.Ta pełna owoców tropikalnych i kremowej wanilii whisky jest idealna zarówno dla nowicjuszy, jak i znawców japońskiej whisky. Nagrodzona złotem na International Spirits Challenge 2017.
Aromat: świeży i wiosenny. Niezwykle owocowy, przywołuje kosz owoców z aromatami winogron, jabłek i gruszek. Szczególnie czarujący z subtelnymi, ukrytymi nutami wanilii i kokosa, otwiera się na czekoladę, pastę migdałową i pralinę. Pojawia się odrobina słodowanego jęczmienia, by ustąpić miejsca bardziej kwiatowym zapachom (lilii).
Smak: na podniebieniu dominuje ciasto gruszkowo-migdałowe. Na krótko pojawia się mandarynka cytrusowa, po czym ustępuje miejsca nutom słodowego jęczmienia, nigdy nie rozwijając żadnej goryczki. Lekko niedojrzała nuta gruszki dodaje świeżości.
Finisz: bardzo czyste, świeże wykończenie, oscyluje pomiędzy aromatami jęczmiennymi i owocowymi.

Hatozaki Pure Malt Whisky

Hatozaki Pure Malt Whisky
Hatozaki, nazwana imieniem najstarszej japońskiej latarni morskiej, to marka whisky z portfela należącej do rodziny Yonezawa Kaikyō Distillery.
Rodzina początkowo zajmowała się browarnictwem, w 1917 roku rozpoczęła destylację sake, a 100 lat później, we wrześniu 2018 wystąpiła o licencję destylacyjną whisky. Destylarnia ma siedzibę opodal Akashi-Kaikyō Bridge, najdłuższego na świecie mostu wiszącego (1991 metrów). Niewiele wiemy o formule prezentowanej tu Hatozaki Pure Malt poza tym, że figurują w niej whisky słodowe zarówno japońskie, jak i importowane. Do maturacji, której okresu firma nie ujawnia wykorzystano beczki z dębu amerykańskiego, europejskiego oraz japońskiego Mizunara.
Aromat: jęczmienny słód, wanilia, miód, brązowy cukier, babka biszkoptowa, suszone morele, nuty potpourri i dębu.
Smak: mleczne krówki, budyń waniliowy, miód, słodkie płatki śniadaniowe, sułtanki, suszone daktyle, szczypta cynamonu i goździków i ślad dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami miodu, wanilii, słodkich przypraw i zanikającym śladem torfowego dymu.

Hatozaki Japanese Blended Whisky

Hatozaki Japanese Blended Whisky

Niewiele wiemy o formule prezentowanego tu blenda, figurują w niej zarówno whisky japońskie, jak i importowane starzone w beczkach z dębu amerykańskiego, europejskiego i japońskiego Mizunara nawet do 12 lat. Amerykański importer Hatozaki, Niche Import Company twierdzi, że zawartość malt whisky w blendzie wynosi co najmniej 40%.
Aromat: lekki i słodki, płatki zbożowe, wanilia, brzoskwinie, nektarynki, babka bananowa, trawa cytrynowa i ślad dębowych wiórów.
Smak: słodkie płatki zbożowe, wanilia, miód, cukier puder, dojrzałe jabłka i brzoskwinie, garstka świeżych ziół i odrobina dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami cukrzonych orzechów, płatków zbożowych, wanilii, letnich owoców i delikatną goryczką dębu.
Serdecznie zapraszamy! Wymagana wcześniejsza rezerwacja miejsc (+48 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.pl)

ZAPRASZAMY!

 

Folwark Stara Winiarnia zaprasza na degustacje whisky

Polecamy śledzenie informacji o zapowiadanych imprezach degustacyjnych na naszej stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy - serdecznie zapraszamy!

Folwark Stara Winiarnia Mszana Dolna