Glenfarclas – z wizytą w Szkocji

Aby poszerzyć swoje horyzonty ekipa Klubu LubimyWhisky.pl Folwarku Starej Winiarni postanowiła zgłębić tajniki produkcji szlachetnego i rozpoznawanego na całym świecie trunku, jakim jest whisky. W tym celu wybrała się do Speyside – zagłębia tego alkoholu w Szkocji.
Złożyliśmy wizytę w Glenfarclas – jednej z kilkudziesięciu destylarni tego regionu. Od progu w powietrzu unosił się charakterystyczny zapach jęczmienia, który - obok wody źródlanej i drożdży - jest jednym z surowców niezbędnych to wytworzenia whisky.
W początkowym etapie produkcji trunku z jęczmienia uzyskuje się alkohol około 9-procentowy, który pozyskiwany jest w procesie fermentacji. Dalszym etapem jest podwójna destylacja uzyskanego roztworu w miedzianych kadziach, dzięki której uzyskuje się alkohol wysokoprocentowy. Następnie trunek przelewany jest do dębowych beczek, w których wcześniej leżakowało sherry – stąd głęboki, bursztynowy kolor whisky. Dojrzewanie tego alkoholu powinno trwać przynajmniej trzy lata, by móc nazwać go „whisky”.
Produkcja tego wyjątkowego trunku w regionie Speyside stanowi 1/3 sprzedawanych na całym świecie single malt (produkowanego z jednego rodzaju słodu) whisky. Zapraszamy do zwiedzenia poniższej galerii 🙂
Cheers!