The Macallan to absolutna ikona w świecie whisky single malt i marka numer jeden pod względem wartości sprzedaży. Marka prestiżowa, która wielokrotnie ustanawiała rekordy Guinnessa za najdroższą whisky na świecie - płacono za nią ponad milion dolarów za butelkę!
Destylarnia Macallan założona została w 1824 roku w miejscowości Craigellachie nad rzeką Spey, w regionie Speyside w północnej Szkocji (Highlands czy Speyside - zamieszanie wywołują informacje zamieszczane przez producentów na etykietach whisky - pisaliśmy o tym tutaj).
Pierwotnie Macallan leżakował tylko i wyłącznie w dębowych beczkach po sherry, przywiezionych z Jerez w Hiszpanii. Z początkiem 2004 Macallan przedstawił nowy produkt, serię the Fine Oak, czyli whisky dojrzewającej w dębowych beczkach po burbonie. Na bardzo specyficzny i niezwykle ceniony smak The Macallan mają wpływ wyjątkowo małe alembiki używane do destylacji - tylko 16 % najlepszej partii destylatu trafia do beczek, specjalny gatunek jęczmienia Golden Promise, który do dzisiaj uprawia się na terenie posiadłości oraz, a może przede wszystkim, niespotykana dbałość o dobór odpowiednich beczek.
The Macallan 12 YO Double Cask Single Malt Scotch Whisky
W Piwniczce Folwarku zagościła edycja Double Cask 12 YO, która na rynku debiutowała w 2016 roku i, co warte podkreślenia, była pierwszą od trzech lat whisky z tej destylarni butelkowaną z określeniem wieku. Dojrzewa 12 lat w dwóch rodzajach beczek po sherry Oloroso: najpierw w tych z dębu amerykańskiego a następnie w beczkach z dębu europejskiego. Całość, filtrowana na zimno i nie barwiona karmelem, tworzy w pełni zaokrąglony, harmonijny single malt z rozpoznawalnymi smakami miodu, cytrusów i imbiru. Warta grzechu, ciekawie zbudowana, przyjemna i wyrazista whisky.
Aromat: klasyczna whisky z beczki po sherry, rodzynki, kandyzowana skórka pomarańczowa, mleczne krówki, krem waniliowy, delikatne tony orzechowe i dębowe.
Smak: bogaty, pomarańcze, banany, ślad kokosów, rodzynki, karmel, wanilia, cynamon, gałka muszkatołowa, kandyzowany imbir i dąb.
Finisz: dość długi, z nutami wanilii, mlecznej czekolady, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej, gałki muszkatołowej i dębu.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy