Kilchoman Machir Bay – nowy single malt z Islay w Piwniczce Folwarku

Destylarnia Kilchoman, pierwsza nowo powstała destylarnia na wyspie Islay od ponad 124 lat (2005), świadomie kontynuuje zapomniane już w większości w Szkocji tradycje tzw. farm distilleries.

Właściwie jest jedną z dwóch destylarni obok Springbank, która w jednym miejscu zajmuje się pełnym procesem wyrobu whisky; od zasadzenia jęczmienia, przez jego słodowanie po destylację, starzenie i butelkowanie. Tutaj jednak oprócz uprawiania własnego jęczmienia (odmiana publican zapewnia 25% potrzeb), wykorzystuje się dodatkowo jęczmień z Rockside Farm oraz słód z destylarni w Port Ellen. Pozostałe po zacieraniu resztki ziaren przerabiane są na karmę dla hodowanych na farmie zwierząt (czyli mamy w pełni "Islay's Farm Distillery" z etykiety whisky).

Kilchoman Machir Bay

Kilchoman Machir Bay Islay Single Malt Scotch Whisky

Nazwa „Machir Bay” odwołuje się do pięknej ale i wietrznej, prawie 2-kilometrowej plaży znajdującej się nieopodal destylarni. Wzburzone morze i oszałamiające zachody słońca - to według producenta uosabia ta wielokrotnie nagradzana edycja whisky.
"Surowa złożoność" flagowego single malta destylarni potwierdza klasyczny charakter Islay. Co prawda wytwarzany na miejscu słód jest średnio torfowy (20-25 PPM), ale sprowadzany z Port Ellen jest już mocno nasycony fenolami (nawet 50 PPM) - stąd wyrazistość w charakterze 🙂 Co się chwali, destylat jest nie filtrowany na zimno i nie posiada dodatków karmelu w celu ujednolicenia barwy. Producent nie odważył się oznaczyć wiekiem tej edycji; 60% whisky 3-letniej, 35% 4-letniej i 5% 5-letniej dojrzewa w "świeżych" beczkach po burbonie odkupywanych z destylarni Buffalo Trace i przez osiem tygodni finiszuje w beczkach po sherry Oloroso. Efekt, z zawartością alkoholu 46%, był na tyle 'mocny', iż w pierwszym roku obecności na rynku „Machir Bay” zdobył złoty medal podczas International Wine & Spirits Competition 2012.

Kilchoman Machir Bay

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje whisky - można zapoznać się z różnorodnością aromatów i smaków whisky - nie tylko z Islay!

Aromat: świeży z delikatnymi nutami sherry, pomarańcze, morele, rodzynki, miód, orzechy włoskie, siano, dąb i odległa nutka torfowego dymu.
Smak: łagodny, lekko oleisty, karmel, wanilia, miód, jabłka, pomarańcze, śliwki, solone orzeszki, szczypta pieprzu i delikatne nuty ziołowe i dębowe.
Finisz: dość długi z lekką nutą sherry, karmel, orzechy, suszone owoce, garstka ziół i lekki powiew morskiej bryzy.

Kilchoman