Crabbie 12 YO Single Malt Scotch Whisky z Speyside

Crabbie 12 YO Single Malt Scotch Whisky

Crabbie to słynny XIX-wieczny ród producentów whisky. Tak naprawdę sięgnąć by można pamięcią do początków wieku XVIII, kiedy to pojawia się wzmianka o niejakim panu Macrobbie, ochotniku walczącym w ostatniej bitwie powstania Jakobitów. Po klęsce w bitwie na wrzosowiskach Culloden, pod Inverness, i upadku powstania czmychnął on był do Edynburga i wykastrował sobie przedrostek zdradzający jego lojalność i przywiązanie do katolików (niektóre mętne źródła stopniują napięcie podając, iż jednak nowe nazwisko brzmiało już Crab, synowie John, George i Miller nazywali się Crabie, dopiero kolejna latorośl była zarejestrowana urzedowo jako David Millar Crabbie). Przyjmijmy jednak, że w 1801 roku Millar Crabbie senior, dotychczas tapicer, otworzył biuro handlowe w Edynburgu, zaś prawnuk walecznego Macrobbiego, John Crabbie najpierw był handlował w Crabbie & Cree z Indiami, Indonezją i Nigerią, a po śmierci wspólnika w 1840 roku zmienił nazwę firmy na John Crabbie & Co. i zaczął kupować nieruchomości w Leith, zakładając składy celne, gorzelnie (również w Haddington) oraz inwestować w... tabor kolejowy na całym świecie.

Leith

Być może największy wkład Johna Crabbiego w rozwijającą się historię szkockiej whisky miał miejsce w 1885 roku, kiedy połączył siły z ikoną whisky Andrew Usherem oraz Williamem Sandersonem, powstałe The North British Distilling Company, nowe, niezależne i tanie źródło whisky zbożowej. John produkował również gin i Crabbie’s Green Ginger Wine, piwo imbirowe, z którymi to trunkami do dzisiaj kojarzy się jego nazwisko. Do 1897 roku nowa destylarnia produkowała ponad 13 milionów litrów spirytusu zbożowego rocznie – to więcej, niż jakakolwiek destylarnia single malt w dzisiejszej Szkocji!

Destylarnia Crabbie Bonnington, Leith

John Crabbie & Co. dołączyła do Distillers Company Limited w 1963 roku, w latach 80-tych firma została przejęta przez Macdonald and Muir (później przemianowaną na Glenmorangie Company), która była właścicielem składu celnego przy Water Street, gdzie przechowywano również whisky Crabbie. W 2017 prawa do marki nabyła spółka Halewood Wine & Spirits, która "postawiła" na whisky. W styczniu 2019 rozpoczęła blisko oryginalnej siedziby Johna Crabbiego się budowa Bonnington Distillery w Leith, w marcu 2020 ruszyła produkcja. Na rynku zagościły whisky single malt datowane na 8 i 12 lat - jako nawiązanie do dawnych whisky mieszanych Crabbie 8 i 12 YO. Ongiś mieszano wg archiwów z 26 składników malt i 4 grain, obecnie "nawiązano do oryginalnej receptury Johna Crabbiego" wypuszczając whisky single malt.

Crabbie

Z nowej destylarni pochodzi 12-letni Crabbie single malt, który zagościł na półki naszej Piwniczki. Tak naprawdę nie wiemy skąd pochodzi to, co jest w środku butelki - co może być nad zwyczaj intrygujące w świetle zbliżających się degustacji 🙂 Na pewno starzony był w beczkach po bourbonie.

Crabbie 12 YO

Crabbie 12 YO Single Malt Scotch Whisky

Aromat: słodowo-owocowy, zielone jabłka, agrest, skórka cytrynowa, wanilia, brązowy cukier, prażone orzeszki ziemne, nuty cynamonu i dębu.
Smak: wanilia, mleczne krówki, gruszki, szarlotka poprószona cynamonem, goździki, konfitura limonowa, odrobina gałki muszkatołowej i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, landrynek, duszonych jabłek i gruszek, białego pieprzu, cynamonu i dębu.

Crabbie 12 YO Single Malt Scotch Whisky

Folwark Stara Winiarnia niezmiennie i serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Być może rozkminimy, czym napełniono butelkę whisky Crabbie, być może konieczna będzie jednak wizyta w jej domu, destylarni Bonnington...

Bonnington