The San-in Blended Japanese Whisky w Piwniczce Folwarku

The San-in Blended Japanese Whisky

The San-In whisky to produkt destylarni Kurayoshi należącej do Matsui Shuzo. Dla wielu fanów japońskiej whisky właściciel zasłużył już na niewygodne miejsce... w piekle. Ale po kolei. Mało kto wie, że w Kraju Kwitnącej Wiśni dopiero od 1968 roku alkohol oznaczony jako whisky był prawnie zobowiązany do zawierania... whisky właśnie. Nie tylko koncern Suntory przez dziesięciolecia nagminnie wykorzystywał tak luźne regulacje 🙂 Ale w przypadku Matsui miarka się przebrała z innego powodu.

destylarnia Kurayoshi

Matsui Shuzo od 1910 roku jest znany w Japonii zarówno jako browar sake, jak i destylarnia shochu. Zakład mieści się w południowo-zachodniej części wyspy Honsiu, w prefekturze Tottori, na północny zachód od Kioto i na północny wschód od Hiroszimy, na wybrzeżu Morza Japońskiego. Pierwszą licencję na destylację whisky firma uzyskała w 2015 roku. Jak sami przyznają, destylację w Kurayoshi rozpoczęli dopiero w 2017 roku, początkowo z trzema 1000-litrowymi alembikami, później wstawiono destylatory o pojemności 3000 l i 5000 l. A na rynku hulała/hula whisky z pięknie wykaligrafowanymi literami, napisem „Made in Japan” i alkoholem pochodzącym z destylarni z całej... Szkocji! Pierwszy z brzegu przykład: Pure Malt Whisky "Kurayoshi 18 Year" z destylarni otwartej... nieco ponad cztery lata temu. Na szczęście na butelkach nigdzie nie było napisu „Wydestylowano w Japonii”, to już narażałoby firmę na potężne kary. I mamy wytłumaczenie, dlaczego fani japońskiej whisky nie kochają Matsui Shuzo.

Mijają jednak kolejne lata i Matsui stara się udowodnić, że jest mistrzem w mieszaniu i starzeniu whisky zarówno w swoich kolekcjach Kurayoshi, jak i Tottori; teraz wkracza w świat destylacji whisky dzięki swojej kolekcji single malt zatytułowanej „The Matsui”. Hmm... Słowo Kurayoshi oznacza podobno "Życie jest dobre", więc... wszystkie wypusty Kurayoshi są filtrowane na zimno, bez dodatku barwiącego karmelu i szczycą się ponad 40% ABV.

 

The San-in Blended Japanese Whisky

Firma Matsui nie udziela informacji na temat komponentów użytych w kreacji blendu San-In, który dołączył do oferty firmy w 2020 roku... z hasłem "Made in Japan" na etykiecie. Szczycą się za to krystalicznie czystą wodą użytą do produkcji, spływającą z pobliskiej góry Daisen oraz leżakowaniem w beczkach Mizunara (Japoński Dąb) i Sakura (Drewno Wiśniowe). W roku debiutu whisky ta zdobyła złoty medal w swej klasie podczas konkursu World Spirit Competition w San Francisco.

Aromat: łagodny, trele-morele, nektarynki, pomarańcze, wanilia, brązowy cukier, szczypta pieprzu cytrynowego i imbiru i ślad dębu w tle.
Smak: wanilia, syrop złocisty, mleczne krówki, jabłka, gruszki, melon spadziowy, kandyzowane skórki cytrusów, kandyzowany imbir i dąb.
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, karmelu, duszonych jabłek i gruszek, skórki pomarańczowej i śladem dębu.

The San-in Blended Japanese Whisky

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

The San-in Blended Japanese Whisky