Dalmore      Region: Highlands      Status: aktywna      Dostępność: otwarta     Alness, Ross-shire IV17 0UT     +44 0 1349 882362

Dalmore g grandeDalmore – destylarnia single malt whisky, znajdująca się w mieście Alness w Szkocji, niedaleko Inverness w rejonie Highlands. Destylarnia położona jest na zalesionym zboczu góry, z którego rozpościera się widok na zatokę Cromarty Firth i wyspę Black Isle. Jej nazwę można przetłumaczyć jako "zielona łąka".

Miejsce założenia destylarni ( w roku 1839) nie było przypadkowe. Rzeka Alness służyła zarówno do transportu whisky, jak i do jej produkcji (Dalmore ma wyłączne prawo do używania wody z Alness). W 1867 właścicielem destylarni został klan Mackenzie, którego członkowie rodziny do dzisiaj zasiadają w zarządzie spółki. Dzięki nim symbolem destylarni stała się głowa jelenia. Legenda głosi że w 1263 roku jedne z członków klanu Mackenzie uratował króla Aleksandra III przed rozszalałym jeleniem przebijając go włócznią. Na znak wdzięczności król pozwolił umieścić głowę jelenia w herbie klanu.

W czasie pierwszej wojny światowej destylarnia została przejęta przez armię amerykańską i rozpoczęła tam produkcję... min morskich. Na szczęście po wojnie budynki wraz z wyposażeniem wróciły do prawowitych właścicieli w nienaruszonym stanie - zachował się np. alembik pochodzący z roku 1874, o bardzo charakterystycznym, pękatym kształcie, z krótką szyjką. W roku 1960 rodzina Mackenzie doprowadziła do fuzji z firmą Whyte and Mackay.

Dogodność usytuowania destylarni Dalmore pod względem transportu wytwarzanej tu whisky nie ograniczała się do bliskości portu morskiego. W pobliżu przebiegała również linia kolejowa, a destylarnia posiadała własną bocznicę i zachowaną do dzisiaj rampę załadowczą. Dostępność różnorodnych środków transportu była czynnikiem decydującym o sukcesie rynkowym Dalmore. Była to jedna z pierwszych whisky sprzedawanych na większą skalę w postaci single malt.

dalmore_12_letni_newDalmore 12-letni / 40% / 0,7l

Dalmore 12 years old jest wizytówką destylarni od niemal czterdziestu lat, jest również przykładem znakomitego single malt za niewielkie pieniądze, właściwego do zaserwowania po sutym obiedzie. Whisky jest mariażem destylatów starzonych w beczkach po bourbonie (80%) i beczkach po sherry (20%).

Aromat: bogaty i potężny, lekko słodowy, ziarna kawy, skórka pomarańczowa, mieszanka orzechowa, sherry i delikatne nuty dębu.

 

 

Dalmore 12-letni The Black Isle / 40% / 1,0lDalmore_12yo_The_Black_Isle_Bottled_2004

The Black Isle to nazwa regionu rolniczego o bardzo żyznych glebach leżącego niedaleko destylarni. Dalmore The Black Isle zestawiany jest z destylatów starzonych w beczkach po sherry i po bourbonie w proporcji 50/50
Aromat: bogaty, owocowy z silnymi nutami sherry, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, wrzos, suche płatki róż, miód, migdały i ziołowa herbata.

 

dalmore_king_alexander_IIIDalmore 1263 King Alexander III / 40% / 0,7l

Wieść niesie, że w 1263 roku protoplasta klanu Mackenzie ocalił życie królowi Alexandrowi III zabijając jedną strzałą szarżującego na monarchę jelenia. Wdzięczny król przyznał wybawcy prawo do włączenia poroża jelenia do herbu Mackenziech z podpisem „Za pomoc królowi”. Przez długie lata Dalmore Distillery należała do rodu Mackenzie, a każdą butelkę tamtejszej whisky zdobi łeb jelenia z dwunastoma zakończeniami rogów, co ma symbolizować majestat. The Dalmore 1263 King Alexander III jest whisky niezwykłą, starzoną w beczkach po Cabernet Sauvignon, maderze, marsali, bourbonie, sherry i porto.

 

 

Dalmore_18_letniDalmore 18-letni / 43% / 0,7l

Dalmore 18 years old po 14 latach spędzonych w beczkach po bourbonie wykonanych z białego amerykańskiego dębu whisky trafiła na kolejne 4 lata do dobrze wysezonowanych (30-letnich) beczek po sherry Matusalem Oloroso. Pochodziły one od czołowego producenta tego typu wina, Gonzales Byass. Edycja ta debiutowała w 2009 roku i natychmiast została włączona do podstawowej oferty destylarni.
Aromat: bogaty i kompleksowy, wanilia, gorzka czekolada, pomarańcze, śliwki i dąb połączony z sherry.
Smak: pełny i pięknie zbalansowany, ciemna czekolada, karmel...

 

Dalmore_25yo_B.2014Dalmore 25-letni (Bottled 2014) / 42% / 0,7l

Znakomite uzupełnienie Principal Collection Dalmore’a z października 2013 roku. Whisky rozpoczęła maturację w beczkach z białego amerykańskiego dębu, po czym część destylatów trafiła do beczek po słodkiej sherry Palomino, część natomiast do wcześniej nie używanych beczek po bourbonie. Kolejnym etapem był tzw. mariaż wspomnianych whisky w beczkach bo bourbonie, wreszcie finalna, finiszowa faza starzenia dokonała się w beczkach po porto. Zaledwie 3 tys. butelek Dalmore’a 25 years old trafia na rynek każdego roku, w roku debiutu whisky ta zdobyła złoty medal podczas International Wine & Spirit Challenge.

 

 

Dalmore_1973Dalmore 25-letni (D.1990, B.2015) Silver Seal / 55,5% / 0,7l

W ostatnich latach single malt Dalmore bardzo rzadko gościł w ofertach niezależnych rozlewni, tym bardziej unikatową wydaje się edycja włoskiej spółki Silver Seal. Jej właściciel, Massimo Righi, słynie ze znakomitej selekcji beczek i prezentowany tu 25-letni Dalmore potwierdza tę opinię. Whisky pochodzi z pojedynczej beczki napełnionej w 1990 roku i rozlanej w wersji cask strength do 228 butelek ćwierć wieku później. Edycja ta jest częścią nowej serii zwanej Wildlife Collection, opatrzonej barwnymi etykietami przedstawiającymi dzikie zwierzęta i ptaki. Część zysków z jej sprzedaży przeznaczona jest na finansowanie programów humanitarnych Rock No War i Zimbabwe Project