The Dalmore 12-letni jest wizytówką destylarni od niemal czterdziestu lat, jest również przykładem znakomitej whisky single malt za niewielkie pieniądze - do spróbowania w Karcie Whisky Restauracji Folwark Stara Winiarnia oraz podczas cyklicznie organizowanych w naszym zabytkowym obiekcie degustacji "wody życia".
Whisky jest mariażem destylatów starzonych w beczkach po bourbonie (80%) i beczkach po sherry (20%). Dalmore Distillery zbudował w 1839 roku Alexander Matheson, obecnie jej właścicielem jest spółka Whyte & Mackay, której wszystkie aktywa przejął w 2014 roku filipiński producent brandy, Emperador Inc. The Dalmore 12 YO ze szkockiego regionu Highlands na tle innych konkurentów wyróżnia się wyraźną, przyjemną kawowością i wyczuwalną orzechowością w smaku, korzenny aromat dodaje mu złożonego bogactwa.
The Dalmore 12-letni
Producent: Dalmore Distillery
Region produkcji: Highland (Szkocja)
Dojrzewanie: 12 lat; 9 lat w beczkach po bourbonie, 3 lata w beczkach po 30-letnim sherry
Rodzaj whisky: Single Malt - whisky słodowa z jednej destylarni
Zawartość alkoholu: 40%
Objętość: 0,7 l
Dwunastoletnia whisky z Dalmore za sprawą swej wyjątkowej obfitości aromatów i smaków jest uznawana za alkohol znacznie bardziej złożony, niż by to wynikało z jego wieku. Znakomity 12-letni single malt dojrzewający przez dziewięć lat w beczkach po bourbonie z amerykańskiego białego dębu, finiszowany przez trzy lata w rzadkich beczkach po 30-letnim sherry oloroso.
Aromat: bogaty i potężny, lekko słodowy, ziarna kawy, skórka pomarańczowa, mieszanka orzechowa, sherry i delikatne nuty dębu.
Smak: bogaty i złożony, kremowy z nutą słodu, gorzkie pomarańcze, suszone śliwki, wrzosy, toffi, miód, ślady torfu i anyżku.
Finisz: długi, skórka pomarańczowa, suszone morele, miód i odległa nutka torfowa.
Założona w 1839 r. destylarnia Dalmore znajduje się na północnym wybrzeżu Zatoki Firth of Cromarty w Północnej Szkocji. Wszystko tu sprzyja produkcji whisky, poczynając od wody z jeziora Loch Morie, położonego wysoko wśród wzgórz okalających zatokę, po złoty jęczmień rosnący na bogatych glebach wybrzeża wyspy Black Isle. Usytuowanie budynków na poziomie morza jest również korzystne, bowiem owiewa je nasycone bryzą morską powietrze. Dzięki temu zwrócony w stronę morza podściółkowy magazyn zapewnia idealne warunki dla starzenia alkoholi z Dalmore.
Słynne poroże, symbol umieszczony na każdej butelce, nawiązuje do legendy rodu Mackenzie – XIX-wiecznych właścicieli destylarni. W 1263 r. przodek klanu ocalił na polowaniu króla Szkocji Aleksandra III przed rozszalałym jeleniem, za co otrzymał szlachectwo i herb z wizerunkiem łba królewskiego jelenia z rogami o 12 szpicach oraz mottem klanu: "Luceo Non Uro", co oznacza: "jaśnieje nie płonie". W roku 1867 rodzina Mackenzie przejęła destylarnię Dalmore; na pamiątkę odważnego czynu przodka każda butelka whisky słodowej Dalmore ozdobiona jest emblematem głowy jelenia.
The Dalmore 12-letni znalazł się w KARCIE WHISKY Restauracji Folwark Stara Winiarnia. Serdecznie zapraszamy do odwiedzin, polecamy cykliczne degustacje wina, whisky i whiskey w naszej Piwniczce 🙂