Klub Whisky Folwark Stara Winiarnia odwiedził pierwszą belgijską destylarnię whisky single malt - Owl Distillery. Gorzelnię założyli Etienne Bouillon, Christian Polis i Pierre Roberti w 2004 roku w Fexhe-le-Haut-Clocher w belgijskim Regionie Walońskim, w prowincji Liège, w dystrykcie Waremme.
Pierwsza edycja whisky - Belgian Owl Single Malt - debiutowała w październiku 2007 roku. Owl Distillery to jedyna poza Szkocją destylarnia w Europie, pracująca na używanych, ponad stuletnich szkockich alembikach, zakupionych za zgodą Scotch Whisky Association wiosną 2013 roku w kultowej destylarni Caperdonich w Rothes, Speyside (zamkniętej w roku 2001 i zburzonej w 2010 - jedynie fotosy na ścianach belgijskiej destylarni są świadectwem historii, która miała swój początek w roku 1898...).
Do destylacji używa wyłącznie własnego jęczmienia, rosnącego na powierzchni ok 160 ha w okolicach Liège, z czego 15% pokrywa uprawa biodynamiczna. Malting jest wykonywany w Holandii, destylaty starzone są przez 36 miesięcy w beczkach po bourbonie pierwszego napełnienia, pochodzących z reguły od Heaven Hill z Kentucky (USA). Właściciele zdobywali doświadczenie pod okiem Jima McEwana z Bruichladdich. Whisky jest nietorfowa i niefiltrowana na zimno, oferując unikalny profil odzwierciedlający belgijskie terroir.
Wytwarzana w destylarni Single Malt „Identity” została uznana za najlepszą europejską whisky 2022 roku przez Jima Murraya, autora "Whisky Bible". „Identity” uzyskała aż 91 punktów na 100 od czołowego amerykańskiego magazynu „The Whiskey Advocate”.
Jeśli będziecie w okolicy - polecamy odwiedziny destylarni - to 15 minut od Liège, niecała godzina drogi od Brukseli. Można poznać tutaj cały proces produkcji whisky, począwszy od pól, na których uprawia się jęczmień, aż po salę degustacyjną. Dla nas to kolejne doświadczenie, którym będziemy dzielić się z Wami podczas cyklicznych spotkań degustacyjnych w Folwarku - ZAPRASZAMY!