Aberlour Region: Speyside Status: aktywna Dostępność: otwarta Aberlour, Banffshire AB38 9PJ tel. +44 (0)1340 881249
Aberlour - ( tłum. "ujście rzeki Lour") - destylarnia w regionie Strathspey, usytuowana w widłach dwóch rzek - Lour River oraz Spey River niedaleko Craigellachie i Dufftown, na zboczu góry Ben Rinnes.
Gorzelnia Aberlour została założona w 1826 przez Jamesa Gordona oraz Petera Weira. Oryginalna destylarnia została jednak strawiona przez pożar i odbudowana w 1879 przez Jamesa Fleminga - ta data i to nazwisko widnieje dzisiaj na etykietach whisky Aberlour. W roku 1892 Aberlour został przejęty przez firmę R. Thorne & Sons, która zainwestowała poważne środki w modernizację i rozbudowę destylarni. Niestety w 1898 roku wybuchł drugi, poważniejszy pożar, pochłaniając parę budynków i większość leżakującej whisky, Gorzelnia została jednak szybko odbudowana.
To niesamowite, ale w latach siedemdziesiątych ub. wieku, podczas wymiany alembików w Aberlour, w ścianie znaleziono butelkę whisky owinięta w gazetę z 1898 roku z artykułem o pożarze destylarni. Robotnicy nie omieszkali uraczyć się trunkiem, który "spadł im z nieba" - na szczęście nie skonsumowali całości 🙂 To, co pozostało, mogło zostać poddane analizie laboratoryjnej. Niemal stuletnia whisky stała się wzorcem dla niezwykle popularnego "modelu" A’bunadh.
W 1972 roku Aberlour zadebiutował swoją pierwszą whisky single malt - wcześniej destylat był wykorzystywany jedynie do produkcji blendów. Dwa lata później destylarnia została wykupiona przez francuską firmę Pernod-Ricard, która rozpowszechniła whisky single malt we Francji.
Do produkcji whisky destylarnia używa wody ze studni świętego Dronstana – arcybiskupa Canterbury i misjonarza, który niegdyś nawracał Szkotów na wiarę chrześcijańską i używał wody z tej studni do chrztów nowych członków Kościoła. Ciekawostka jest fakt, że wyschnięta studnia świętego Dronstana trysnęła ponownie wodą po zdobyciu przez Aberlour pierwszego medalu w 1986 roku. Przy studni tej spotykają się co roku, w dniu 11 lipca miłośnicy whisky Aberlour, by oddać hołd patronowi studni i wypić swój ulubiony trunek zmieszany ze „świętą wodą”. (fr. za magazynwhisky.pl)
Czy powyższy obrazek coś Państwu przypomina, z czymś się kojarzy? Hmm, na środku bywał sierp i... 🙂 Ale może to tylko w filmach..
Whisky Aberlour a'Bunadh 60% Batch 45 0,7l
Whisky powstała na cześć Jamesa Fleminga, który założył destylarnię Aberlour w 1879 roku (A'bunadh w dosłownym tłumaczeniu z języka celtyckiego oznacza "pochodzenie"). Do dnia dzisiejszego produkowana jest według XIX wiecznej receptury, a inspiracją dla butelki jest tradycyjny kształt butelek na mikstury miejscowych aptekarzy.
Aberlour A'bunadh jest starzony w beczkach po hiszpańskim Sherry przez okres od 9 do 15 lat, a następnie butelkowany z siłą beczki, czemu zawdzięcza wyjątkowa moc (60%) oraz głęboko bursztynową barwę. Już na wstępie do degustacji zachęca intrygująco pikantny aromat Sherry z akcentami pomarańczy i rodzynek w czekoladzie. W smaku jeszcze mocniej wyczuwalne są nuty rodzynek tym razem z dodatkiem korzennego imbiru, ciemnej czekolady i soczystych wiśni. Finisz pełny, intensywny, z delikatnym niuansem dębiny.
Nuty degustacyjne: goździki, kardamon, cynamon, ciemna wanilia, pieczone jabłka, rodzynki, daktyle.
Whisky Aberlour 18YO 0,7l 43%
Doskonała szkocka whisky typu single malt dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie i sherry oloroso. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem.
18 letni Aberlour dojrzewał w starannie wyselekcjonowanych beczkach, czemu zawdzięcza najbogatszy smak spośród dostępnych wariantów rodziny Aberlour, w którym wyczuwalne są dojrzałe morele oraz mocniejszy akcent dębowy z odrobiną miodowej słodyczy. Doskonałą strukturę dopełnia delikatnie korzenny finisz.
Pierwsza oficjalna edycja 18-letniej Aberfeldy została skomponowana z destylatów starzonych w beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry.
Nuty degustacyjne: cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, goździki, toffi, czerwone owoce, kandyzowana skórka pomarańczowa.
Whisky Aberlour 12YO 40% / 0,7l
Doskonała szkocka whisky typu single malt, dojrzewająca w dwóch rodzajach beczek: po bourbonie i sherry oloroso. Kiedy dojrzewający trunek osiągnie już pożądany wiek, whisky z obu rodzajów beczek mieszane są ze sobą, dzięki czemu trunek zachwyca niezwykle złożonym i bogatym smakiem.
12letni Aberlour wyróżnia się mocnym charakterem i słodkim miodowym smakiem z akcentem sherry. Owocowe aromaty zbalansowane zostały bogatym smakiem czekolady. Całość zwieńcza rozgrzewający, korzenny finisz.
Nuty degustacyjne: cynamon, gałka muszkatołowa, wanilia, jabłka, toffi, dąb, słód, mięta