Glengoyne     Region: Highlands     Status: aktywna     Dostępność: otwarta     Dumgoyne Stirlingshire G63 9LB      tel. +44 01360 550229

Glengoyne Distillery lubimywhisky.plNiespełna 22 kilometry na północny-zachód od Glasgow, na granicy Highlands i Lowlands, wśród malowniczych, zielonych wzgórz i starych dębów odnaleźć można jedną z najpiękniej położonych destylarni whisky: Glengoyne nie od dziś uwodzi swym XIX wiecznym urokiem. Nieopodal szumi wodospad Campsie i błyszczy granatem jezioro Loch Lomond.
Produkowana tutaj whisky stała się swoistym ewenementem w szkockiej branży gorzelniczej - destylowana jest bowiem na terenie Highlands, natomiast dojrzewa w magazynach znajdujących się po drugiej stronie szosy - na terenie Lowlands. Używa się tutaj tylko jęczmienia szkockiego dmiany Concerto, suszonego powietrzem, więc nietorfowego. Whisky leżakuje w beczkach po sherry, bywa też finiszowana w szkockim dębie. W procesie produkcji Glengoyne słód jęczmienny suszony jest nad naturalnym ogniem, nie nad żarzącym się torfem. Nadaje to produktowi specyficznej łagodności i wręcz słodyczy. Tym bardziej, że leżakowanie Glengoyne odbywa się z dala od morza, więc trudno w niej o ostry smak jodu morskiego czy wodorostów - tak charakterystyczny dla wyrobów z wysp czy wybrzeży. Producenci Glengoyne twierdzą, że dzięki temu wszystkie pozostałe składniki whisky - woda, jęczmień, dębina i sherry z beczek - zostają wyraźniej uwydatnione.

Destylarnia szczyci się tym, że każdy proces prowadzi bez zbędnego pośpiechu - fermentacja trwa jedyne 56 godzin. Na wyposażeniu Glengoyne znajduje się 6 drewnianych washbacków o pojemności 19 000 litrów wykonanych z sosny oregońskiej oraz 3 alembiki (1 wash still oraz 2 spirit stills) mogące produkować około 1,1 mln l spirytusu rocznie.

Relatywnie długa destylacja, a tym samym dłuższy kontakt z miedzią pozwala na dokładniejsze oczyszczenie spirytusu z niepożądanych smaków (np. związków siarki). W efekcie otrzymany new make jest bardziej słodki i owocowy. Wyprodukowana whisky spoczywa na miejscu w jednym z 4 składów typu dunnage oraz 4 typu racked. W jednym z nich znajduje się bardzo ciekawa prezentacja obrazująca zmianę koloru oraz stopnia odparowania whisky leżakującej w różnych typach beczek.

Na początku XIX wieku w okolicy, w której znajduje się destylarnia Glengoyne istniało 18 nielegalnych wytwórni whisky. Glengoyne zbudowano w roku 1833. Nazywała się wówczas Glen Guin - Dolina Dzikich Gęsi. Właściwa historia Glengoyne rozpoczyna się z chwilą jej przejęcia przez braci Lang - Gavina, Alexandra i Williama - w roku 1876. Lang Brothers Limited, będąca obecnie częścią Edrington Group, jest jednym z niewielu prywatnych i niezależnych przedsiębiorstw produkujących whisky. To właśnie im świat zawdzięcza takie blendy jak The Famous Grouse, Cutty Sark i Langs Supreme.

W kwietniu 2003, Ian Macleod Distillers Ltd. zakupiła Glengoyne Distillery tym samym marki Glengoyne Single Malt oraz Langs Blended Whisky po dziś dzień.

Najczęściej spotykana wersja Glengoyne to 10-letnia single malt whisky. Na rynku dość często spotykana jest również wersja 17-letnia. W Glengoyne produkuje się również bardziej luksusowe odmiany single malt – 30-letnia, wersje rocznikowe czy okolicznościowe (np. Millennium). Glengoyne znana jest również z produkcji whisky single cask, gdzie cała zawartość butelki pochodzi z jednej, wyselekcjonowanej beczki. Butelkowane są one w postaci cask strength, a więc bez uprzedniego rozcieńczenia.

Glengoyne 17 YO została wybrana jako World's Best Single Highland Malt w konkursie "Best of the Best" organizowanym przez "Whisky Magazine". Wyboru dokonało 62 niezależnych ekspertów podczas tzw. blind tasting.

Destylarnię można zwiedzać z przewodnikiem, chociaż należy się wcześniej zapowiedzieć. Do wyboru mamy kilka wariantów cenowych; warto dodać, że w ofercie są degustacje serów, miodu, czekolady - wszystko regionalnie naturalne... i kończące się zazwyczaj smakowaniem Glengoyne 12YO 🙂

 

Dawno, dawno temu Glengoyne, jak każda inna destylarnia, posiadała swego poborcę podatkowego - "z przydziału", któremu niejednokrotnie musiała zapewnić mieszkanie, wikt i opierunek. Niejaki Tedder sprawował on pieczę nad całym procesem produkcji i posiadał klucz do jednego z dwóch zamków w magazynie celnym. W ten sposób pilnowano aby nawet kropla whisky nie opuściła destylarni bez uprzedniej opłaty akcyzy. To właśnie on określił jeden z podstawowych warunków - później usankcjonowanych prawnie - które spełnić musi każda whisky zanim będzie można nazwać ją "szkocką". Chodzi o co najmniej trzyletni okres leżakowania. W sformułowaniu Teddera chodziło o "co najmniej trzy lata i jeden dzień". Miało to miejsce pod koniec XIX wieku. Prawo to obowiązuje do dziś.

Z Glengoyne związana jest inna, na wpół legendarna postać z historii Szkocji, mianowicie Rob Roy McGregor. Ten sam, w którego postać wcielił się Liam Neeson w filmie pod tytułem Rob Roy. To właśnie na terenach destylarni lub bezpośrednio z nimi sąsiadujących Rob Roy dziesiątkował stada bydła swojego wroga, Księcia Montrose. Rob Roy został pojmany przez swoich prześladowców o rzut kamienia od dzisiejszej destylarni. Niedaleko możemy odkryć Stirling i Falkirk - ściśle związane są z historią walki Szkotów o niepodległość.

Jeżeli planujecie spędzić wakacje w Szkocji, to okolice Glasgow (choć niekoniecznie polecamy samo miasto) i jeziora Loch Lomond są doskonałym wprowadzeniem w atmosferę tego niesamowitego kraju. Nie ma tam jeszcze zapierających dech w piersiach widoków rodem z Highlands, jednak malownicze doliny, jeziora i pobliskie zatoki morskie zapewniają moc doznań. Z portu Kennacraig regularnie kursujące promy zabiorą nas na kultowe dla wyznawców whisky wyspy - Islay, Jura, Arran, czy Bute.