Glenkinchie – destylarnia single malt whisky, mieszcząca się na równinach Kinchie Burn niedaleko wsi Pencaitland w hrabstwie East Lothian, ok. 15 mil od Edynburga - stąd "The Edinburgh malt" na etykiecie whisky. Produkowany tutaj trunek był do niedawna jedną z trzech pozostałych, wciąż produkowanych 'Lowland whisky'. Glenkinchie, to również "the Lowland Home of Johnnie Walker"...
Założona w 1825 r. przez rolników Johna i George'a Rate, Glenkinchie działała pod nazwą Milton Distillery do czasu uzyskania licencji i zmiany nazwy w roku 1837. Nowa nazwa pochodzi od rzeki Kinchie Burn, która biegnie przez dolinę, ta zaś wywodzi swą nazwę od pierwotnych właścicieli tych ziem - rodziny „de Quincey ”. Około roku 1853, gorzelnia została sprzedana farmerowi o imieniu Christie, który zdecydował się przekształcić ją w tartak. Zakład nie działał przez kilka następnych dziesięcioleci aż do 1881 roku, kiedy to spółka Glen Kinchie Distillery Co. zdecydowała się na jego rekonstrukcję. W 1914 roku natomiast, Glenkinchie oraz kilka innych destylarniami leżących w obszarze Lowlands, połączyły siły i założyły spółkę Scottish Malt Distillers, którą przejęła z kolei spółka Distillers Company Limited. Glenkinchie należała do nielicznego grona destylarni, które kontynuowały produkcję również podczas II Wojny Światowej. W roku 1969 destylarnia zaprzestano fermentacji własnego słodu, pomieszczenia do tego przeznaczone zamieniono zaś na muzeum malt whisky.
Dzisiaj jej właścicielem jest DIAGEO, lider na światowym rynku produkcji alkoholi. W ciągu jednego roku destylarnia jest w stanie wyprodukować około 1,7 mln litrów whisky. "Glenkinchie z dumą służy jako jedna z destylarni Four Corners of Scotland Johnniego Walkera. Destylujemy słód edynburski, który jest lubiany na całym świecie samodzielnie i jako istotny składnik whisky Johnnie Walker".
Glenkinchie 12 YO Single Malt Scotch Whisky w Piwniczce Folwarku
Glenkinchie 12 YO jest typowym reprezentantem regionu Lowland, który charakteryzuje się delikatnie słodkimi whisky o owocowych nutach, bez elementów torfowych. Jest zabutelkowany w mocy 43% ABV. Krystaliczna woda niezbędna podczas wielu procesów produkcji czerpana jest ze źródeł we Wzgórzach Lammermuir. Destylarnia ma żeliwną kadź, która jest nadal używana do kondensacji świeżo destylowanego spirytusu. W przeciwieństwie do 'zwykłych' kadzi, które mają okrągły kształt, ta w Glenkinchie jest wysoka na dwa piętra i ma prostokątny spiralny kształt. Wpływa to na delikatność i owocowość słodu. Glenkinchie 12 YO może poszczycić się wieloma nagrodami: między innymi złotem w konkursie The Scotch Whisky Masters w roku 2013 i 2014.
Aromat: słodowy i floralny, świeżo skoszona trawa, poszycie leśne, płatki śniadaniowe, wanilia, toffi, zielone jabłka, ślady skórki cytrynowej i dębu.
Smak: owocowo-floralny, jabłka, gruszki, dżem z gorzkich pomarańczy, wanilia, nuta anyżku i imbiru, delikatne tony trawiaste i dębowe.
Finisz: średnio długi, wytrawny, trawiasto-dębowy ze śladami skórki cytrynowej.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy