Shinzato to najdłużej działający licencjonowany producent awamori, japońskiego alkoholu rodem z Okinawy. Jego historia sięga ponad 500 lat; był to prestiżowy napój, którym cieszyła się szlachta Królestwa Ryukyu (1429-1879), hołd złożony dynastii Qing i szogunatowi Tokugawa. Co ciekawe Królestwo Ryukyu pozwalało w tamtych czasach (legalnie) wytwarzać ten trunek tylko 30 podmiotom. Gorzelnia od setek lat wiernie kierująca się mottem „Wajo Ryoshu” („dobre wino warzone w duchu harmonii”) była wśród tych wyróżnionych; działała wówczas jako „Kanekou”. Nawiązująca do tej nazwy Kanekou Okinawa Whisky zagościła na półkach Piwniczki Folwarku.
Powstała w 1846 roku w Shuriakata (Akada) destylarnia Shinzato należy obecnie do Naoya Shinzato, przedstawiciela siódmej generacji rodu, zaś marka należy do Shin Group, spółki powstałej w 2012 roku z misją promocji „unikatowych japońskich napojów alkoholowych”.
Kanekou Okinawa Whisky
Kanekou jest kupażem trzech rodzajów whisky – single malt, whisky pszenicznej oraz ryżowej (Ryukyu). Dwie pierwsze starzone były przez okres trzech lat w dębie amerykańskim, zaś Ryukyu przez osiem lat w beczkach po sherry (ta ostatnia odbywa maturację wyłącznie w subtropikalnym klimacie Okinawy). W 2021 roku Kanekou Okinawa Whisky zdobyła złoty medal podczas World Spirit Competition w San Francisco.
Aromat: owocowy, ananasy, pomarańcze, banany, maślany croissant, krem waniliowy, toffi, nuty kandyzowanego imbiru i dębu.
Smak: owocowy, delikatnie mineralny, pomarańcze, mandarynki, babka bananowa, karmel, wanilia, cynamon, imbir, nuty lukrecji i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami owoców tropikalnych, wanilii, karmelu, odrobiną słodkich przypraw i dębu.
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy