Nomad Outland Whisky (Szkocja/Hiszpania)
Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i sześć whisky zbożowych, wszystkie z regionów Speyside i Higlands, starzonych od 5 do 8 lat.
Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
Outland whisky dojrzewa w wyjątkowym mikroklimacie ciepłych i wilgotnych równin Andaluzji, w Jerez. Z biegiem czasu NOMAD wchłonie rodzime drożdże z atmosfery piwnic San Fernando i będzie nasycony "smakami" starych beczek, używanych wcześniej do starzenia sherry. Wszystko to nada whisky niepowtarzalny charakter - powstanie trunek ciepły, elegancki, wyrafinowany i gładki - koktajl w szklance!
Nomad Outland Whisky - wrażenia degustacyjne
Aromat: bogaty, rodzynki, figi, daktyle, karmel, toffi, migdały prażone w miodzie, kakao, ślady wosku i skóry.
Nomad Outland Whisky - recenzje
Bright, topaz coloured whisky
It has a unique aroma with malty notes, reminiscent of oak and sherry due to its ageing in american oak barrels.
Smooth and elegant on the palate
With prominent flavours of raisins, honey and distinctive bouquet as a result of the finishing of the whisky in Pedro Ximénez sherry barrels.
A long finish, pleasant
With hints of vanilla and dried fruits. A very elegant whisky with a complex aftertaste.