Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

W 1918 roku młody Japończyk z ambicjami pojechał samotnie do Szkocji, aby odkryć tajemnicę produkcji whisky. To Masataka Taketsuru, założyciel Nikka Whisky i ojciec japońskiej "wody życia". Urodził się w 1894 roku w rodzinie piwowarów sake w Hiroszimie, w 1916 roku ukończył technikum w Osace i tam też podjął pracę w firmie Settsu Shuzo. Dwa lata później przybył do Szkocji i rozpoczął studia na Uniwersytecie w Glasgow. Młody i pełen pasji odbywał praktyki w trzech szkockich gorzelniach: w destylarni Longmorn w Speyside, Hazelburn w Cambeltown i James Calder w Bo'ness. Dwa zeszyty wypełnione najdrobniejszymi szczegółami stały się później pierwszym japońskim przewodnikiem w produkcji whisky.

W 1920 Masataka wrócił do Japonii z wiedzą i żoną, poznaną w Szkocji - Ritą. Niestety Settsu Shuzo, firma, która zainwestowała w podróż i kształcenie Masataki, z powodu recesji po I wojnie światowej musiała zarzucić swoje plany destylacji 'prawdziwej' whisky w Japonii. Ale w międzyczasie inna firma - Kotobukiya Limited (Suntory) - szukała kogoś, kto mógłby pokierować budową powstającej destylarni Yamazaki - wykształcony Taketsuru był idealnym kandydatem. Po dziesięcioletnim kontrakcie z Kotobukiya, Masataka postanowił uniezależnić się i stworzyć własną, 'idealną' whisky. W 1934 r. udał się na północ i wybudował swoją pierwszą destylarnię, w Yoichi na Hokkaido. Warunki środowiskowe były tutaj pod wieloma względami podobne do tych w Szkocji; z chłodnym klimatem, rześkim powietrzem i odpowiednią wilgotnością. Firma na początku rozpoczęła produkcję produktów jabłkowych pod nazwą „Dai Nippon Kaju”, co oznacza „Wielka japońska firma sokowa”(!). W 1936 r. zainstalowano tutaj pierwszy alembik zaprojektowany przez Masatakę i wyprodukowany w Japonii i... rozpoczęto destylację. W 1940 roku wypuszczono pierwszą w Japonii whisky Nikka. Nazwa marki tej whisky to „NIKKA WHISKY”, skrót od „Nippon Kaju”, sama zaś firma w 1952 roku zmieniła nazwę na The Nikka Whisky Distilling Co., Ltd. W 1969 roku powstała destylarnia Miyagikyo a w roku 1977, na dwa lata przed swoją śmiercią, Masataki Taketsuru mógł cieszyć się z ukończenia zakładu w Tochigi.

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

Taketsuru Pure Malt debiutował w ofercie Nikka w listopadzie 2000 roku edycją 12 YO. Niespełna pół roku później dołączyły edycje 17 i 21 years old, które wkrótce kilkakrotnie zdobędą tytuł najlepszej whisky spoza Szkocji w plebiscycie World Whisky Awards organizowanym przez redakcję „Whisky Magazine”. Oczywiście nazwa whisky jest hołdem dla osiągnięć 'ojca japońskiej whisky'.

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

W 2015 roku, wobec braku wystarczającej ilości odpowiednich zapasów magazynowych Nikka zmuszona była do czasowego wycofania z podstawowej oferty wszystkich wiekowych edycji Taketsuru pozostawiając w niej jedynie wersję non-age-statement, która zagościła w Piwniczce Folwarku.

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky

Nikka Taketsuru to kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo w wieku do 10 lat, w procesie dojrzewania użyto beczek po sherry i tzw. remade cask. Najnowsza edycja trafiła na rynek we wrześniu 2020 - przeważającym składnikiem tego pure malta są nadal whisky single malt z destylarni Miyagikyo, ale wyraźnie w stosunku do wcześniejszych mieszanek zwiększono udział whisky z destylarni Yoichi, co nadało kompozycji bardziej wyrazistego charakteru. Owocowość Miyagikyo została uzupełniona delikatnymi, ziołowo-torfowymi akcentami destylatów z Yoichi.

Aromat: owocowo-słodki, śliwki, dżem truskawkowo-rabarbarowy, wanilia, karmel, mleczna czekolada, maślane croissanty i ślad dębu.
Smak: lekki i słodki, cukrzone orzechy, kandyzowana skórka pomarańczowa, gruszki, wanilia, cappuccino, nuty cynamonu i dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami dojrzałych owoców, wanilii, karmelu, kakao, szczyptą białego pierzu i subtelną goryczką dębu.

 

Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky! Więcej: https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy

Nikka Taketsuru Pure Malt Whisky