Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey to amerykańska whiskey w stylu sprzed prohibicji, której zacier składa się w 53% z żyta, 33% kukurydzy i 14% słodu jęczmiennego. Trunek ten, swoisty hołd dla historii tradycyjnej żytniej whiskey, zagościł na cyklicznych degustacjach "wody życia" w Folwarku.
Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey
Whiskey posiada wyrazisty, pikantny charakter oraz długi, słodko-korzenny finisz. W zrównoważony sposób łączy klasyczny smak żytniej whiskey z cięższymi nutami przypraw, tytoniu, a także owoców, kwiatów i słodyczy.
Kolor: bogaty, głęboko miodowy.
Aromat: pikantny z wyraźnymi nutami żyta, czarnego pieprzu, cedru i kory cynamonowej osłodzonej marcepanem. Odrobina gruszki, jabłka i migdałów w głębi.
Smak: goździki, żyto, mięta, melasa, sorgo, mieszanka miodów, odrobina jabłka i słodu.
Finisz: długi, słodko-pikantny.
Whiskey wytwarzana w niewielkich partiach; rzemieślniczy proces pozwala zapewnić bogatą w smaku Rye Whiskey. Jej zacier zawiera 53% procent żyta, czyli nieco więcej, niż klasyczny bourbon z Kentucky. Mistrzowie destylacji tej najmniejszej i najstarszej destylarni w Kentucky zawsze pracują z wielką dbałością o szczegóły. Żytnia whisky jest trzykrotnie destylowana w miedzianych alembikach i dojrzewa przez okres od sześciu do ośmiu lat w nowych beczkach z białego dębu amerykańskiego.
Woodford Reserve Kentucky Straight Rye Whiskey nawiązuje swoimi ostrzejszym, zdecydowanym smakiem do stylu produkcji sprzed czasów prohibicji w USA. Ponad 200 wyczuwalnych nut smakowych; rozpoczyna się od wyrazistych słojów i drewna, po słodkie aromaty, przyprawy oraz nuty owocowo-kwiatowe. Warto spróbować!
Folwark Stara Winiarnia zaprasza do Restauracji i Hotelu oraz na cykliczne spotkania degustacyjne z winem, whisky i whiskey w naszej urokliwej piwniczce.