Evan Williams Kentucky Bourbon Whiskey została nazwana na cześć pierwszego "prawdziwego" destylatora Kentucky. Evan Williams wyemigrował z Walii do Stanów Zjednoczonych pod koniec XVIII wieku. Osiedlił się w Wirginii, a następnie rozpoczął destylację w 1783 roku w obecnym Louisville w stanie Kentucky, nad rzeką Ohio, na 9 lat zanim Kentucky zostało piętnastym stanem Unii. Tak (podobno, opinie historyków są sprzeczne) powstała pierwsza komercyjna destylarnia w Kentucky.
Etykieta butelki najlepiej sprzedającego się wariantu, Black Label, podkreśla to dziedzictwo — widnieje na niej napis „Since 1783” i „Kentucky's 1st distiller”. Nieprawdą jednak jest, że marka istnieje nieprzerwanie od czasów zabytkowej gorzelni. Marka tej whisky została wprowadzona w 1957 roku, wtedy nazwisko Evan Williams zostało opatentowane jako znak towarowy.
Od 2010 roku Evan Williams był drugą najlepiej sprzedającą się marką prostego burbona z Kentucky (po wiodącej na rynku marce Jim Beam) i miał najszybciej rosnący udział w rynku wśród największych amerykańskich marek whisky.
Evan Williams Kentucky Straight Bourbon
Evan Williams Kentucky Straight Bourbon powstaje na bazie zacieru z kukurydzy (75%), żyta (13%) i jęczmienia (12%). Chociaż butelkowany w Bardstown, produkt jest destylowany w destylarni Heaven Hill w Louisville w stanie Kentucky. Specjalnie węglone beczki nadają unikalny smak i kolor whiskey.
Evan Williams Kentucky Straight Bourbon to podstawowa wersja całej rodziny trunków oznaczonych sygnaturą Evan Williams, z których najstarszy oferowany jest jako 23-letni. Destylat do prezentowanej wersji dojrzewa przez 5-7 lat i jest flagowym okrętem portfolio destylarni Heaven Hill, rodzinnej firmy z siedzibą w Bardstown w stanie Kentucky, założonej krótko po zniesieniu prohibicji w 1935 r.
Bourbon ten zdobył 90 punktów na 100 w ocenie pisma Wine Enthusiast i ma na koncie srebrny medal San Francisco World Spirit Competition. Cechuje się głębokim waniliowym aromatem, zaś w palecie smakowej zaznacza się mieszanka wanilii i dębu.
Aromat: wanilia, karmel, czarne wiśnie, śliwki, czerwone jabłka, lukrecja, płatki kukurydziane, odrobina pieprzu i nadwęglony dąb.
Smak: łagodny, karmel, wanilia, przypalona grzanka, suszone śliwki, kakao w proszku, pieprz, cynamon i dąb.
Finisz: średnio długi, z nutami karmelu, ciemnych suszonych owoców, pieprzu i dębu.
Evan Williams Kentucky Straight Bourbon znalazł się w KARCIE WHISKY Restauracji Folwark Stara Winiarnia. Serdecznie zapraszamy do odwiedzin, polecamy cykliczne degustacje wina, whisky i whiskey w naszej Piwniczce 🙂