Laphroaig słynie ze swojego medyczno-aptecznego profilu i potężnej dymności. Whisky Laphroaig Select debiutowała w 2014 roku jest więc whisky silnie torfową, pełną glonów, popiołu... ale i cytrusów 🙂
Nazwa Laphroaig Select nawiązuje do procesu selekcji beczek. Otóż maturacja odbywa się w (aż) czterech rodzajach beczek. Wszystko zaczyna się od tradycyjnego destylatu starzonego w beczkach po bourbonie, który przelany zostaje do dziewiczych beczek z amerykańskiego dębu (first fill - nigdy nie używanych do starzenia bourbonów). Spoczną one w najcieplejszych miejscach magazynu leżakowego na kilka najcieplejszych miesięcy w roku. Ich zawartość zostanie później zmieszana z destylatami pochodzącymi z quarter casks (mniejszych beczkach o pojemności 125 l, które zapewniają lepszy kontakt destylatu z dębiną), ex-Oloroso sherry i z beczek typu hogshead sezonowanych sherry Pedro Ximénez. Wachlarz beczek wykorzystanych w procesie przełożył się na sześć profili smakowych, które testowali członkowie klubu „Przyjaciół Laphroaiga”. Zwyciężył… Select!
Aromat: słód i torf, sporo owoców z sadu, miód, karmel, wanilia, mleczna czekolada i leciutki podmuch morskiej bryzy.
Smak: łagodny, torf, wanilia, karmel, jabłka, gruszki, nuty cynamonu i gałki muszkatołowej, ślady popiołu i zwęglonego dębu.
Finisz: średnio długi, z nutami wanilii, torfu i jodu.
To już kolejny przedstawiciel Laphroaig, który zagościł w naszej Piwniczce! Byliśmy na wyspie Islay - w destylarni Laphroaig - polecamy relacje:
Folwark Stara Winiarnia serdecznie zaprasza na cykliczne degustacje wina i whisky w naszych zabytkowych murach 🙂 Aktualny terminarz znajdą Państwo zawsze na stronie https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy