Dzięki magicznemu położeniu nad rzeką Spey, mała, kameralna destylarnia Aberlour zajmuje szczególne miejsce w sercach miłośników whisky. Wszystkie whisky single malt są tutaj wytwarzane z najlepszych lokalnych składników: z jęczmienia i miękkiej wody z pobliskiej góry Ben Rinnes. Spirytus jest zwykle leżakowany przez co najmniej 12 lat, zarówno w najlepszych, ręcznie zbieranych beczkach po sherry Oloroso, jak i w beczkach z amerykańskiego dębu. To właśnie dojrzewanie double cask, które subtelnie łączy cechy każdej beczki, pozwala stworzyć naprawdę bogatą, złożoną paletę whisky Aberlour.
Aberlour 16 YO Speyside Single Malt
Na półki Piwniczki Folwarku Stara Winiarnia trafiła whisky szesnastoletnia - Aberlour 16 YO. Podwójna maturacja czyli dojrzewanie w beczkach z dębu amerykańskiego po bourbonie oraz sherry (w sporej części było to pierwsze napełnienie) dodaje jej klasy. Destylaty zostały zmieszane bezpośrednio przed butelkowaniem w niewiadomych proporcjach ale kompozycja była na tyle udana, że pozwoliła w 2012 roku zdobyć tej whisky złoty medal podczas International Wine & Spirit Competition. Ciepłe i owocowe nuty tego połączenia są wzbogacone ujmująco korzenną słodyczą. Ach, gdybyż podnieść te 40% nieco w górę 🙂
Aromat: bogaty i kompleksowy, suche płatki róż, pomarańcze, cytryny, rodzynki, suszone śliwki, cynamon, orzechy i lekka goryczka dębu.
Smak: piękny balans owocowej słodyczy, korzennych przypraw, dębiny i gorzkich migdałów.
Finisz: długi i rozgrzewający, z nutami miodu, goździków, prażonych migdałów i delikatna goryczki dębu.
Jeśli chcieliby Państwo doświadczyć różnic pomiędzy whisky single malt oraz whisky blended - nie tylko ze Szkocji - zapraszamy na cykliczne spotkania z "wodą życia" w Folwarku Stara Winiarnia!