Wybierz Whisky!
Koniec roku to czas podsumowań. Tuż po Świętach na łamach Forbes pojawił się subiektywny ranking George'a Koutsakisa (http://whiskyislander.com/) prezentujący najlepsze whisky mijającego roku. Może wraz z wynikami tegorocznej edycji World Whiskies Awards (zobacz wpis) będzie to dla Państwa wskazówka, jakie whisky są na topie 🙂
W rankingu znalazły się specjalne edycje whisky roku 2019 o jakże zróżnicowanych cenach - wszystkie warte uwagi.
1. Talisker Bodega Series: 41 Year-Old (ok.15000 zł za 0.7l)
Wyjątkowa edycja - w sierpniu 2019 roku pojawiło się jedyne 2000 butelek rozlanych z sześciu najlepszych beczek po sherry, jakie posiadała destylarnia.
2. Glenfiddich Grand Cru (ok 1500 zł)
23-letnią whisky najpierw starzeje się w amerykańskich i europejskich beczkach z dębu, następnie jest wzmocniona dodatkową intensywnością z beczek cuvée z regionu Szampanii.
Butelkowana z mocą 40% abv, Glenfiddich Grand Cru ma aromat kwiatu jabłoni, świeżo upieczonego chleba i kandyzowanej cytryny. Podniebienie ma smaki bogatego dębu waniliowego, słodkiego brioche, drzewa sandałowego, sorbetu gruszkowego i białego winogrona.
3. Suntory Ao (ok 50 USD)
"World Whisky" - to mieszanka pięciu różnych destylatów z pięciu krajów, w których Beam Suntory posiada swoje gorzelnie – jest to mieszanka whisky irlandzkich, szkockich, amerykańskich, kanadyjskich i japońskich. Nazwa nowej whisky ma być nawiązaniem do błękitu morza („ao” to po japońsku „błękitny”), whisky ma moc 43%.
4. Ardbeg Traigh Bhan 19 Year-Old (ok 300 USD)
Ekskluzywna, limitowana whisky nazwana na cześć lokalnej plaży Islay. Pierwszy Ardbeg od 20 lat, który został wydany z podaniem wieku o mocy 46,2% ABV ! Zawartość starzona w beczkach z amerykańskiego dębu i beczkach po sherry Oloroso.
5. Highland Park Triskelion (ok 800zł)
Whisky bez deklaracji wieku (tzw. NAS), butelkowana z mocą 45,1%. Wybrane beczki to first-fill ex-sherry butts, beczki first-fill ex-sherry z amerykańskiego dębu, oraz beczki first-fill ex-bourbon. Te ostatnie zarówno w formacie SAB (standard American barrel), jak i hogshead. W mieszance znalazła się także niewielka ilość whisky pochodzącej z beczek typu refill, by nadać ostatecznemu produktowi pewnej dozy „miękkości”. Akcenty pomarańczy, nasion kolendry, crème brûlée, miodu, nieco torfu, a nad całością unosi się subtelna nutka różana. W smaku pojawiają się nuty skórki pomarańczowej, moreli, kminku, wanilii i delikatnego dymu.
6. Yamazakura: The First (ok.1000 zł)
Pierwszy w 100% japoński single malt, destylowany w destylarni Asaka, mieszanka whisky słodowej 19-letniej z 18-letnią leżakowała jeszcze 3 lata w beczkach po sherry, 47%ABV.
7. Balvenie Stories: Week Of Peat (ok. 400 zł)
Druga część tryptyku i siostra-bliźniaczka Balvenie Peat Week, która debiutowała jesienią 2017, wspomina Iana Millara, byłego menedżera gorzelni. W 2001 roku odbył on krótką podróż na wyspę Islay i po powrocie zamówił partię torfu (zakład sam słoduje jęczmień). Rok później Balvenie Distillery rozpoczęła destylację ze słodu o koncentracji związków fenolu 30ppm. Balvenie The Week of Peat starzona jest w beczkach z amerykańskiego dębu przez 14 lat i butelkowana z zawartością alkoholu 48,3%.
8. Glen Moray Cider Cask (ok.60 funtów)
Destylarnia Glen Moray z Elgin w Speyside postanowiła postawić na nowy rodzaj beczek, mianowicie takie, w których wcześniej przechowywano cydr. Whisky bez deklaracji wieku, która poddana została dodatkowemu leżakowaniu w beczkach po szkockim cydrze z wytwórni Thistly Cross. Butelkowana w mocy 46,3%, przeznaczona na rynek brytyjski, więc trudna do dostania...
9. Nikka Yoichi Limited Edition 2019 (ok. 14 000 zł)
W 2019 roku Nikka Distilling Company świętowała 50. rocznicę powstania swej drugiej destylarni, Miyagikyo.
Dla podkreślenia jubileuszu 12 marca trafiły na rynek dwie niezwykłe edycje Yoichi i Miyagikyo zestawione z destylatów dających przegląd produkcji na przestrzeni półwiecza – od lat 1960. do pierwszej dekady nowego tysiąclecia. W przypadku Miyagikyo wykorzystano również whisky pochodzącą z pierwszego roku działalności gorzelni. Obydwie whisky prezentowane są w wytwornych ciemnych, lekko oszronionych butelkach, których rysunki podkreślają położenie destylarni – Yoichi ma siedzibę opodal morza podczas gdy Miyagikyo otoczona jest górami. Edycja składała się z 700 butelek.
10. The Essense Of Suntory 3: Cedar (ok. 1800zł)
Ta butelka należy do nowej gamy whisky Suntory, The Essence of Suntory „Tom 3: Cedar Throwdown”, wydanej 29 października 2019 r. - niezwykłe zastosowanie dojrzewania drewna cedrowego w whisky z dwiema ekscytującymi mieszankami: „Rich Type” (Yamazaki) i „Clean Type” (Hakushu).
Nasza oferta obejmuje m.in.:
- Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
- Degustacje Romantyczne - dla Zakochanych
- Degustacje połączone z uroczystą kolacją
- Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
- Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych
Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. ZAPRASZAMY!