(Koncert: 18 PAŹDZIERNIKA 2019, godz.20:00, 50zł/os.) >> https://folwarkstarawiniarnia.pl/koncerty/sztywny-pal-azji---akustycznie%21
Degustacja rozpocznie się o godz. 18:00. Rezerwacja miejsc: 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.com.pl https://folwarkstarawiniarnia.pl/18102019-degustacja-whisky-przed-koncertem-szpala/n
Wystąpią:
JURA Diurach’s Own 16YO Single Malt Scotch Whisky
Po 14 latach spędzonych w beczkach z białego amerykańskiego dębu destylaty przelewane są do beczek po sherry Amoroso Oloroso na kolejne dwa lata. Diurach’s Own zdobył kilka prestiżowych nagród i wyróżnień, w tym srebrny medal podczas International Wine & Spirits Competition w 2014 roku.
Whyte&Mackay 13 Years Old Blended Scotch Whisky
Po 12 latach dojrzewania, Master Blender, Richard Paterson z firmy Whyte & Mackay łączy wybrane whisky i po przelaniu do beczek po sherry pozwala im leżakować kolejny rok. Whisky Whyte & Mackay 13 Years Old to unikalny, elegancki blend z pełnym, gładkim i bogatym bukietem pełnym delikatnych kremowych aromatów z nutami owoców cytrusowych i beczek po sherry. Whisky zdobyła złoty medal na International Wines & Spirits Competition w 2012 roku.
NOMAD OUTLAND WHISKY (Szkocja/Hiszpania)
Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i pięć whisky zbożowych. starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
PAUL JOHN BRILLANCE SINGLE MALT (Indie)
John Distilleries Ltd produkuje blended whisky od 1992 roku oraz malt whisky od 2008. O ile blendy nie spełniają norm Unii Europejskiej zastrzeżonych dla whisky (są zestawiane na bazie melasy cukrowej), single malty, które trafiły na stary kontynent w 2012 roku zyskały sporo zwolenników. Destylowane są z uprawianego u podnóża Himalajów jęczmienia i starzone w podziemnym, klimatyzowanym magazynie oraz standardowym, naziemnym. Paul John Brilliance to propozycja firmy z początku 2013 roku, whisky nietorfowa, wydestylowana z 6-rzędowego jęczmienia i starzona od 3 do 5 lat w beczkach po bourbonie.
BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)
Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!
Bilety: 100zł/os - wskazana wcześniejsza rezerwacja miejsc 🙂
Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszych stronach: www.lubimywino.pl oraz https://folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne-imprezy
Nasza oferta obejmuje m.in.:
- Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
- Degustacje Romantyczne - dla Zakochanych
- Degustacje połączone z uroczystą kolacją
- Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
- Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych
Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. ZAPRASZAMY!