(Koncert: 26 STYCZNIA 2019, godz.20:00, 40zł/os.) https://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_koncerty/pid/18284
Degustacja rozpocznie się o godz. 18:00. Rezerwacja miejsc: 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.com.pl https://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_imprezy/pid/19739
W degustacyjne szranki staną whisky z całego świata:
NIKKA BLENDED (Japonia)
Whisky mieszana będąca kompozycją słodowych i zbożowych destylatów z gorzelni Miyagikyo i Yoichi. Gładka, intensywnie owocowa, uniwersalna i bardzo przystępna. Stanowi świetne wprowadzenie do świata whisky z kraju kwitnącej wiśni i jest znakomitym przykładem japońskiej sztuki mieszania i komponowania destylatów.
INCHMURRIN 12 YO SINGLE MALT (Szkocja)
12-letnia whisky single malt, która swą nazwę wzięła od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Inchmurrin nazywana jest trawiastą wyspą i taka jest też ta whisky pełna delikatnych, orzeźwiających roślinnych i trawiastych nut. Zawdzięcza to po części destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część przypomina kolumnę rektyfikacyjną. Whisky została skomponowana z destylatów dojrzewających w trzech typach beczek - po bourbonie, ponownego napełnienia (refill) i ponownie wypalonych (recharred). Nie była filtrowana na zimno.
BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)
Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.
PAUL JOHN BRILLANCE SINGLE MALT (Indie)
John Distilleries Ltd produkuje blended whisky od 1992 roku oraz malt whisky od 2008. O ile blendy nie spełniają norm Unii Europejskiej zastrzeżonych dla whisky (są zestawiane na bazie melasy cukrowej), single malty, które trafiły na stary kontynent w 2012 roku zyskały sporo zwolenników. Destylowane są z uprawianego u podnóża Himalajów jęczmienia i starzone w podziemnym, klimatyzowanym magazynie oraz standardowym, naziemnym. Paul John Brilliance to propozycja firmy z początku 2013 roku, whisky nietorfowa, wydestylowana z 6-rzędowego jęczmienia i starzona od 3 do 5 lat w beczkach po bourbonie.
NOMAD OUTLAND WHISKY (Szkocja/Hiszpania)
Nomad Outland Whisky debiutowała w 2014 roku i reprezentuje nową generację szkockich blendów. Jest to kreacja mistrza kupażu Whyte & Mackay, Richarda Patersona oraz Louisa Miguela Trillo i Antonio Floresa, odpowiedzialnych za produkcję sherry González Byass. W formule Nomada znajdujemy 25 różnych whisky słodowych i pięć whisky zbożowych. starzonych od 5 do 8 lat. Po zakończeniu procesu kupażowania whisky trafia na około 3 lata do beczek po sherry oloroso, wreszcie opuszcza Szkocję by spędzić dodatkowy rok w beczkach po sherry Pedro Ximénez w hiszpańskim Jerez. Jako że maturacja whisky odbywa się częściowo poza Szkocją, nie może ona nosić oznaczenia „Scotch whisky” stąd też określenie „Outland” (czyli inne terytorium).
ZAPRASZAMY! Bilety: 100zł/os - wskazana wcześniejsza rezerwacja miejsc 🙂
Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszych stronach: www.lubimywino.pl oraz http://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_imprezy.
Nasza oferta obejmuje m.in.:
- Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
- Degustacje Romantyczne - dla Zakochanych
- Degustacje połączone z uroczystą kolacją
- Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
- Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych
Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. ZAPRASZAMY!