DEGUSTACJA WHISKY: Czy JAPOŃSKA WHISKY NIKKO lepsza jest od SZKOCKIEJ jak się ma do tego AMERYKAŃSKI WHISKEY BOURBON?
W ramach degustacji wystąpią:
NIKKA FROM THE BARREL (Japonia)
Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych rodzajów whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy. Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead. Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia. Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%. W nosie złożona, pełna aromatów lilii, moreli, goździków i skóry.
NIKKA PURE MALT TAKETSURU (Japonia)
Stworzona w hołdzie dla ojca japońskiej whisky i założyciela firmy Nikka - Masatake Taketsuru - jest kompozycją whisky single malt z destylarni Yoichi i Miyagikyo. Wysoka zawartość destylatów z Miyagikyo nadaje delikatnego i owocowego charakteru. Aby uzyskać niesamowity poziom równowagi i złożoności master blenderzy Nikka oparli tę kompozycję na różnych stylach whisky, łącząc świeże, owocowe, młodsze destylaty z cięższymi, złożonym, starszymi whisky dojrzewającymi głównie w beczkach po sherry.
NIKKA BLENDED (Japonia)
Whisky mieszana będąca kompozycją słodowych i zbożowych destylatów z gorzelni Miyagikyo i Yoichi. Gładka, intensywnie owocowa, uniwersalna i bardzo przystępna. Stanowi świetne wprowadzenie do świata whisky z kraju kwitnącej wiśni i jest znakomitym przykładem japońskiej sztuki mieszania i komponowania destylatów.
INCHMURRIN 12 YO SINGLE MALT (Szkocja)
12-letnia whisky single malt, która swą nazwę wzięła od największej wyspy znajdującej się na jeziorze Loch Lomond. Inchmurrin nazywana jest trawiastą wyspą i taka jest też ta whisky pełna delikatnych, orzeźwiających roślinnych i trawiastych nut. Zawdzięcza to po części destylacji w specjalnych alembikach tzw. inchmurrin stills, których górna część przypomina kolumnę rektyfikacyjną. Whisky została skomponowana z destylatów dojrzewających w trzech typach beczek - po bourbonie, ponownego napełnienia (refill) i ponownie wypalonych (recharred). Nie była filtrowana na zimno.
BLANTON`S ORIGINAL SINGLE BARREL (USA)
Bourbon ten był kiedyś przeznaczony tylko dla najważniejszych dygnitarzy i przyjaciół pułkownika Blantons’a. Dziś wyznaczając standardy bourbona Single Barrel dostępny jest dla wszystkich koneserów na świecie. Leżakuje pomiędzy 6-8 lat i jest butelkowany z mocą 46,5%.
ZAPRASZAMY! Bilety do nabycia na stronie: https://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_imprezy/pid/19237
Rezerwacja miejsc: 18 33 12 382, biuro@folwarkstarawiniarnia.com.pl
Folwark Stara Winiarnia proponuje Państwu zapoznanie się z niepowtarzalnym aromatem i smakiem wina i whisky przy okazji organizowanych cyklicznie degustacji tematycznych. Działający prężnie Klub Wina zaprasza do zapoznania się z harmonogramem imprez na naszych stronach: www.lubimywino.pl oraz http://www.folwarkstarawiniarnia.pl/aktualne_imprezy.
Nasza oferta obejmuje m.in.:
- Degustacje sommelierskie w Starej Winiarni
- Degustacje Romantyczne - dla Zakochanych
- Degustacje połączone z uroczystą kolacją
- Degustacje win i whisky oferowanych na wesela, konferencje i inne uroczystości
- Szkolenia winiarskie w ramach wizyt zawodoznawczych
Szczególnie polecamy kameralne degustacje w wąskim, kilkuosobowym gronie. ZAPRASZAMY!